Több millió ember veszítheti el papíron az oltottságát

Már megint nehéz elképzelni, hogyan működnek majd az új szabályok a gyakorlatban.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely: 7 napra csökken a kötelező karantén ideje January 13. 11:59 az új koronavírus-szabályokat.

Ezek között van, hogy

 • Február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a másodikat hat hónapon belül.
 • A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő.
 • A harmadik oltást négy hónap után lehet felvenni, de hat hónapon belül ahhoz, hogy az igazolvány érvényessége megmaradjon, mindenkinek fel kell vennie.
 • A koronavíruson "átesettség fogalma" az omikron variáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget.
 • Nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az okmányt.
 • Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány.
 • Ez első olvasatra mindez nem tűnik túl bonyolultnak, második olvasatra viszont számos kérdés megfogalmazódik bennünk, és megint csak olyan érzésünk van, hogy ezt megint nem lett átgondolva. Éppúgy, mint az inkompatibilis gyorstesztek Ha megfertőződött, ne érje be a gyorsteszttel, mert pórul jár! January 11. 07:36 , az első oltás után melegében kiadott védettségi igazolványok, vagy az, hogy annak idején semmiféle lejárati határidőt nem tettek az igazolványra. Holott ez utóbbi tarthatlanságára már egy általános iskolás biológia szakkörben is valószínűleg rávilágít a tanár néni.

  Zorán-koncert Szombathelyen - És akkor mindenkinek leolvassák a QR-kódját
  Mészáros D. Zsolt

  A hivatalos kormányzati adatok szerint a mai napig 6,3 millió ember kapta meg az első, 6 millió a második és 3,3 millió a harmadik oltást. Mindez azt jelenti, hogy február közepétől kezdve először pár százezer, aztán több millió ember számíthat majd oltatlannak, hacsak nem rohan mindenki harmadik oltásért, ami meglehetősen kétséges.

  Egyrészt mert eddig is megtehették volna, másodszor is, mert a kormány időközben kiherélte az igazolványok használhatóságát, harmadszor pedig - remélhetően – hamarosan lecsengőben lesz a járvány, és az emberek úgy gondolhatják, hogy erre a kis időre már minek.

  Próbáljuk elképzelni azt is, hogy oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, és a harmadik oltásunkat a QR-kóddal lehet igazolni.

  Ezek szerint majd a koncerteken, sporteseményeken, uszodákban stb. a belépésnél nemcsak a védettségi– és személyi igazolványt kérik majd el, de a bejáratnál lesz majd egy QR-olvasó is, ami össze lesz kötve az adatbázissal. Életszerű, no.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19