Tudtad, honnan ered az a mondás, hogy „Sír, mint egy fürdős kurva”?

Mi az hogy fürdős kurva, és miért sír? Mi köze mindehhez Mária Teréziának? Nyomoztunk egyet.

Először is érdemes tisztáznunk, mit is jelent az, hogy

Sír, mint egy fürdős kurva

. Szinonimája annak, ha valaki ok nélkül panaszkodik. Mindenen aggódik, pedig nem is lenne különösebb oka rá. Sajnáltatja magát, saját dolgaival terhel másokat, ezért aztán a mondásban benne rejlik az is, hogy nem is tudunk igazán együttérezni vele, sőt, haragszunk is rá.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Újabb szlengesebb változatban úgy is mondják:

Virnyákolsz, mint egy fürdős kurva!

Mitől lett a rinyáló nő szinonimája a fürdős kurva?

A mondás még Mária Terézia korára vezethető vissza, amikor Pesten úgynevezett vizes bordélyok működtek – valószínűleg innét származik a „fürdős kurva” elnevezés.

Fürdős házak a képzőművészetben
net

Egy biztos, Mária Terézia (1740. október 20. – 1780-ig uralkodott) 1751-ben törvényen kívül helyezte a prostitúciót és még a kocsmákból is kitiltotta a női felszolgálókat. A törvényt megszegőket pedig pénzbírsággal, bebörtönzéssel vagy kínzással büntették – de jobbára csak BÉCSBEN!

Az Ausztria területén működő prostituáltakat ugyanis – fura mód – évente kétszer összefogdosták, és Magyarországra deportálták.

Az Ausztriából Magyarországra deportált kéjnők aztán a régi városfalak,

a mai kiskörút mentén telepedtek le, a Dunától a Deák Ferenc térig, majd onnan félkörben ismét a folyóig. Bár a Budai jogkönyv szigorúan ítélte meg a prostitúciót, Pest városa elnézőbb volt. Nem véletlen hát, hogy egyre több pesti kiskocsmából lett kéjtanya

– írja a pilarternera.blog.hu is elemzésében.

Árpád fejedelem útja (Újlaki rakpart), Császár fürdő, Rózsadomb. A felvétel 1872 körül készült.
Fortepan

Mária Terézia azonban résen volt, parancsára elkezdték felszámolni Budán és Pesten is a prostitúciót

Egymás után jelentek meg a rendeletek, amik azonban kevés eredményt hoztak. (Ténylegesen aztán 1867-ben fektették le először a kéjelgés szabályait Budapesten – onnantól beszélhetünk bárcás kurvákról is, de ez már egy másik téma.)

Neves pesti és budai kéjfürdőkről

A köz- és gyógyfürdőknek - valamint a prostitúciónak szintén megvan a maga szakirodalma, amiből most csak annyit emeljünk ki, hogy állítólag az 1820-as években pont emiatt már elég rossz hírű volt például a Gellért-fürdő. (A tiltásokról csak annyit, hogy Gellért-hegy aljában a 20. század közepéig virágoztak a bordélyok.) Schams Ferenc leírása szerint a két magyar város hetérái életük egy részét ott, a Gellért fürdőjében aludták át, amit olcsón megtehetnek, ugyanis a közös fürdő egy órára két krajcárba kerül, ráadásul az alvással eltöltött időt sem mérték itt szigorúan.

Szecessziós Gellért fürdő
*st

A közeli Tabán is hírhedt volt kéjtanyáiról, ahol a fürdőkben, kocsmákban, éjszakai lebujokban kínálták szolgáltatásaikat a többnyire szegény néprétegekből kikerült lányok.

Különösen ismert volt még a Rudas fürdőtől a Sáros fürdőig húzódó utcasor, ahol a ház kapujában üldögélve, hiányos öltözékben, trágár dalokat énekelve próbálták az arra járót becsalogatni a ledér lányok.

A 450 éves Rudas fürdő igazán különleges helyszín mma is egy kellemes mártózáshoz
termalfurdo.hu

A legszegényebb nők a gellérthegyi barlangokban és pincékben űzték a foglalkozásukat

Fürdőző lányok
http://tabananno.blogspot.com

Hozzájuk, a barlangokban dolgozó lányokhoz képest valószínűleg a

fürdős kurvák

úrinőknek számítottak. A bordélyok és a magukat áruba bocsátó nők száma, ezt még azért tegyük hozzá, jöhetett bármilyen rendelet, Budán és Pesten, aztán Budapesten megállíthatatlanul nőtt. Mária Terézia kora után száz évvel 1878-ban a kerületi elöljárók már 147 bűnfészek eltávolítását sürgették. A bordélyok száma pedig a magyar fővárosban a századforduló környékén megközelítette a hétszerte több lakossal bíró Párizst.

Önmagában a KURVA szó etimológiai jelentése is megérdemel egy kis fejtegetést

A neten keresgélve azt találtam, többen arra következtetnek, hogy a latin GÖRBE (CURVA) szóból eredhet. A jelentésbeli hasonlóság mindenesetre gyanús.

Régen sem volt másként
Nyugat.hu

Más, szintén izgalmas magyarázat is van, amiben a szláv nyelvből indulnak ki. Eszerint a kurva:

a szláv kurъ 'kakas' szóhoz képzett női alak a mai nyelvekben improduktív -ъv- képzővel. A 'tyúk' -> 'feslett erkölcsű nő' jelentésváltozás után eredeti jelentését az -ica képzős kurica 'tyúk' vette át. A jelentésváltoáshoz adalék, hogy egyrész a francia eredetű kokott (ered. fr. cocotte 'tyúkocska' < fr. coq 'kakas') szó is ilyen utat járt be, másrészt a kurica szexuális jelentéstartalmat is vett fel némely szláv nyelvben (pl. szlovén kurica 'jérce; női nemiszerv').

A bujaság Brueghel ábrázolásában
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?