Ha lesz északkeleti elkerülője Szombathelynek, ki lehet majd hajtani az új Mekitől a főútra

Van esély rá, hogy egyszerűsödjön a közlekedés a környéken. De nem mostanában.

2022 nyarán nyitott meg Szombathelyen nyílt meg az ország legújabb McDonald’s étterme 2022. June 24. 14:41 Szombathely második McDonald's-étterme a Kéthly Anna utcában, ami már az új módi szellemében készült: érintőképernyős rendelésfelvevő kioszkokkal. De nem mindenki örült az új gyorskajáldának.

A környék lakói arra panaszkodtak, hogy nagyon zavaróak a hangjai és fényei, ráadásul az eddig nyugodt mellékutcákra terelődik az új étterem miatt megnövekedett forgalom. Úgy épült meg ugyanis az új Meki, hogy a Kéthly Anna utca és a Repülők útja felől is be lehet hajtani,

kifelé viszont már csak a Kéthly Anna utca felé visz az út.

Mcdonald's a Repülők útja
Így vezet be az út a Repülők útjáról
Mészáros D. Zsolt

Emiatt nem sokkal a nyitás után lakossági fórumot is tartottak, ahol egyebek mellett elhangzott, hogy az étterem üzemeltetője és a lakók közösen írnak levelet a Közlekedési Hatóságnak a közlekedési koncepció felülvizsgálása miatt, tehát hogy a Repülők útja felé is ki lehessen hajtani a Mekitől.

Mcdonald's a Repülők útja
Tilos a Repülők útja felé menni
Mészáros D. Zsolt

Lapunk információi szerint ez meg is történt, de azóta nagy a csend, nem tudni, hogy történt-e előrelépés bármelyik ügyben. Első körben a szombathelyi McDonald's-éttermek üzemeltetőjéhez, a Clear '97 Gyorsétterem Kft.-hez fordultunk kérdéseinkkel, ugyanis információink szerint eredetileg ők is azt szerették volna, hogy a Repülők útja felé is ki lehessen hajtani.

Válaszukban mindössze annyit írtak, hogy „az étterem megépítéséhez és üzemeltetéséhez minden szükséges hatósági és működési engedéllyel rendelkezünk, minden érvényben lévő szabályozásnak megfelelünk.”

Tehát nem lettünk sokkal okosabbak. Így hát elküldtük kérdéseinket a Közlekedési Hatósághoz és megkerestük a körzet képviselőjét, Bokányi Adriennt is, aki azt mondja, határozottan csillapodtak a kedélyek.

Mcdonald's a Repülők útja
Hangos volt a drive is
Mészáros D. Zsolt

„Mindenképp volt értelme a lakossági fórumnak, mert azóta nem kaptam semmiféle panaszt. Pozitív visszajelzés viszont már néhány nappal később érkezett. Többen köszönetet mondtak, és kérték, hogy adjam át a McDonald's üzemeltetőjének, hogy köszönik, hogy lejjebb vették a hangerőt, így már sokkal kevésbé zavaró a hangosbemondó” – mondta lapunknak.

Kiderült az is, hogy az önkormányzat városüzemeltetési osztálya küldött végül levelet a Közlekedési Hatóságnak, ahonnan azt a választ kapták, hogy jelenleg továbbra sem tudnak engedélyt kiadni a Mekinek arra, hogy ki lehessen hajtani a Repülők útjára a parkolóból.

Ez akkor változhat, ha megépül az északkeleti elkerülő.

Mcdonald's a Repülők útja
Egyelőre ez az egyetlen járható út
Mészáros D. Zsolt

Közben lapunk kérdéseire is megérkezett a válasz a Közlekedési Hatóságtól, vagyis az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodájától. De mindössze annyit írnak, hogy a mellékutcákra terelődött megnövekedett forgalom ügyében azt tanácsolják, hogy

amennyiben a helyi közúttal összefüggő közútkezelői rend tekintetében szeretnének felülvizsgálatot, azt az illetékes vármegyei kormányhivatalnál kezdeményezzék.

Egyelőre tehát nem fog változni semmi a McDonald's körüli közlekedésnél. Hiába jelentette be Valami elindult: megvolt az első kapavágás az új szombathelyi elkerülőnél 2021. November 26. 16:05 ugyanis még 2021 novemberében Hende Csaba egy dolgozó markolóval a háttérben az északkeleti elkerülő út megépítését, tavaly júliusban kiderült, Egy darabig nem lesz északkeleti elkerülője Szombathelynek 2022. July 15. 07:21 hogy egy darabig nem lesz északkeleti elkerülője Szombathelynek.

„...a háború és a kialakuló gazdasági válság okán további intézkedésig a kormány felfüggesztette az állami útépítéseket és egyéb olyan nagy projekteket, amelyeket még nem kezdtek el...” - mondta a megyei napilapnak még tavaly nyáron Szombathely országgyűlési képviselője.

Majd egyszer.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech