Szilveszter napján, 16 órakor nyílik meg az új szombathelyi orvosi ügyelet

Hosszú menet volt, de ettől az időponttól új helyen várják a sürgős ellátásra szorulókat.

2020. december 31-én 16 órakor kezdi meg működését a központi orvosi ügyelet a Szombathely, 11-es huszár út 6., fsz. 1. alatt - írja Nemény András polgármester karácsony előtt kiadott rendelete.

Az ügyelet új helyszínét még a felújítás és kialakítás közben, október közepén mutattuk be December 31-én elindul az új helyre költöző szombathelyi orvosi ügyelet 2020. October 22. 10:21 , amikor az önkormányzat sajtóbejárást tartott a helyszínen. Akkor azt írtuk, "úgy tűnik, hogy sínen vannak a dolgok, nemsokára európai színvonalú helyszínre költözik a szombathelyi ügyeleti rendszer" .

Az orvosi ügyelet új otthona
Józing Antal

Az már biztos, hogy a tervezett időpontban itt nyílik meg az új, központi orvosi ügyelet. Göcsörtös út vezetett idáig, politikai vitákkal és vádaskodásokkal tarkítva.

Vita az Országos Mentőszolgálattal

Az orvosi ügyeletet közel húsz éven át működtette Szombathelyen az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Ez idő alatt az önkormányzat az OMSZ által igényelt összeggel támogatta az ügyeletet, 2018-ban 30 millió forintot adott a város ezért az OMSZ-nek. 2019-re azonban a Mentőszolgálat plusz 30 milliót kért a feladat ellátásáért.

A 2019-es, még a fideszes városvezetés által készített költségvetési tervezetben szerepelt ez a plusz pénzt, a vitát az robbantotta ki, hogy a tavaly januárban a közgyűlésben egy fős többséget szerző ellenzék viszont kivette a költségvetésből a plusz 30 milliót. Azzal, hogy megvizsgálják a kérés jogosságát Megnéztük, valóban működésképtelen lesz-e Szombathely, ahogyan a Fidesz állítja 2019. April 03. 08:18 , és ha a pénz valóban kell az ügyeletnek, akkor visszateszik.

Az új orvosi ügyelet októberben
Józing Antal

Az OMSZ erre válaszul 2019. őszi felmondta a szerződést, a Fidesz, azonnal az ügyelet lerombolásáról beszélt. Hende Csaba országgyűlési képviselő kijelentette Hende Csaba árulásról, mekkelekekről, elvett pénzekről beszélt a mentők toborzónapjára érkezett gyerekeknek 2019. June 11. 12:46 , hogy ezzel veszélybe került a szombathelyiek ügyeleti ellátása, és az új többség emberek életét sodorta veszélybe. Ezt aztán a közgyűlési Fidesz-frakció is átvette, és a szombathelyiek életének veszélyeztetéséről beszéltek.

Nemény András, az akkor ellenzéki Éljen Szombathely frakcióvezetője tavaly júniusban lapunknak azt mondta, az ügyelet egészen biztosan működik majd, bejelentette, hogy a Markusovszky kórház jelezte, ha kell, szívesen működtetik az ügyeleti ellátást.

Tavaly júniusban aztán a közgyűlés megszavazta a plusz 30 milliót Megkapja a plusz 32 milliót a szombathelyi orvosi ügyelet, az új többség 15 százalékos béremelést szavazott meg 2019. June 20. 07:08 az OMSZ-nek, így a Mentőszolgálat visszavonta az ügyeleti szerződés felmondását Visszavonta az Országos Mentőszolgálat a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésének felmondását 2019. June 26. 13:06 .

Megállapodtak, aztán az OMSZ megint visszalépett

Az OMSZ egyébként nem sok helyen, néhány nagyobb városban működteti az orvosi ügyeletet, ezen kívül van példa arra, hogy az önkormányzat saját intézményeként működik, és arra is, hogy külső vállalkozó látja el a feladatot.

Arról, hogy az OMSZ mennyire hatékonyan látta el ezt a feladatot, megoszlanak a vélemények, Nagy Lajos, a Markusovszky kórház főigazgatója egy nappal a plusz 30 milliót megszavazó júniusi közgyűlés előtt kijelentette A szombathelyi kórház főigazgatója szerint is rossz hatásfokkal működteti a Mentőszolgálat az orvosi ügyeletet 2019. June 21. 20:25 , teljesen rossz hatásfokkal működteti az OMSZ az orvosi ügyeletet. A főigazgató szerint az lenne a megoldás, ha az alapellátást (háziorvosok) és az ügyeletet ugyanaz, az önkormányzat egészségügyi szervezete működtetné.

Az új orvosi ügyelet októberben
Józing Antal

Egyébként 2015-ben a szombathelyi kistérséghez tartozó települések felmondták az OMSZ-szel a szerződést, maga a kistérség működteti az ügyeletet, ami a Sugár útról át is költözött a Szelestey utcába.

Idén februárban aztán kiderült, hogy az OMSZ újra felmondta a szerződést Felbontja a szombathelyi orvosi ügyelet működtetésről szóló szerződést a Mentőszolgálat, hiába kaptak több pénzt 2020. February 15. 15:26 , azzal, hogy szeptember végéig működtetik az ügyeletet.

Az önkormányzatnak gyorsan kellett lépnie, a februári közgyűlésen el is döntötték, hogy az ügyelet a 11-es huszár út elejére költözik Külső egészségügyi vállalkozással akarják működtetni a szombathelyi orvosi ügyeletet 2020. February 23. 08:06 , oda, ahol korábban a Gödör, a haspártiak vendéglője üzemelt. Eredetileg arra készültek, hogy külső vállalkozásra bízzák az ügyelet működtetését, de ez a terv később megváltozott.

A júniusi városi közgyűlésen Szokatlan egyetértés a közgyűlésben, visszatértek a képviselők és utcát neveztek el Szarka Zoltánról 2020. June 25. 08:32 ismét nagy vita volt az ügyeletről, a fideszesek bizonytalanságról és a szombathelyiek veszélyeztetéséről beszéltek, de itt derült ki, hogy az OMSZ az év végéig hajlandó üzemeltetni az ügyeletet.

Az augusztusi közgyűlésen A közgyűlés, ahol mindenki hajlandó volt engedni és együttműködni 2020. September 24. 08:38 a Fidesz képviselői ismét a városvezetés felelősségét hangoztatták, és azért aggódtak, hogy az ügyelet ellátási színvonala alacsonyabb lesz, mint korábban volt. A városvezetés közölte, hogy az ügyeletnél ugyanazok az orvosok és szakszemélyzet dolgozik majd, mint akkor, amikor az OMSZ volt a működtető.

A járvány "összehozta" a városvezetést és az orvosokat

A már említett, októberi bejáráskor December 31-én elindul az új helyre költöző szombathelyi orvosi ügyelet 2020. October 22. 10:21 derült ki, hogy az ügyeletet az önkormányzat működteti majd, ezt László Győző alpolgármester azzal indokolta, hogy a koronavírus-járvány "összehozta" a városvezetést és az orvosokat, és így jutottak arra a következtetésre, hogy jobb, ha saját üzemeltetésben történik az ügyelet. Mint mondta, ez egyben nagyobb rálátást és rugalmasságot is jelent.

Az új ügyeleti rendelőben 40 millió forintért tették rendbe a 280 négyzetméter alapterületű épületet, és alakították át rendelő-komplexummá, amelynek műszaki részleteiről korábban részletesen írtunk Külső egészségügyi vállalkozással akarják működtetni a szombathelyi orvosi ügyeletet 2020. February 23. 08:06 .

Mesefigurák lepték el az új gyermekorvosi ügyelet várójának falát
Önkéntesek festik a gyernekorvosi ügyelet váróját
Bonyhádi Zoltán/szombathely.hu

A 11-es huszár úti ügyelet Szombathely gyerek és felnőtt lakosságát, Vép, Bozzai gyereklakosságát, Gencsapáti és Perenye gyermek és felnőttlakosságát szolgálja ki december 31-én 16 órától.

A gyermekorvosi ügyelet várótermét egyébként nemrég önkéntesek tették gyermekbaráttá Mickey egér, Micimackó és Malacka is felkerült az új szombathelyi gyermekorvosi ügyelet várójának falára 2020. December 15. 07:07 , és festették ki mesefigurákkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet