Egy igazán „okos” döntés: A napelemet és a hőszivattyús fűtést hagyták ki a szombathelyi vásárcsarnokból

Az előző városvezetés takarékoskodni akart, így sikerült.

 • 215 millió forintos segélyprogramot indított 215 millió forintos segélyprogramot indított a szombathelyi önkormányzat 2022. September 14. 15:50 a szombathelyi önkormányzat
 • A rezsicsökkentés fenntartása viszi el A rezsicsökkentés fenntartása viszi el az útépítésekre szánt ezermilliárdokat 2022. September 16. 16:16 az útépítésekre szánt ezermilliárdokat
 • A szombathelyi önkormányzat bezárja A szombathelyi önkormányzat bezárja a Savaria mozit és a két kisebb múzeumot 2022. September 19. 19:14 a Savaria mozit és a két kisebb múzeumot
 • Csak néhány az elmúlt napok szombathelyi hírei közül. Az energiaválság idején aki csak tud, takarékoskodik, és soha nem voltak ilyen fontosak az energiatakarékosságot célzó fejlesztések.

  Pár napja egy olvasónk a társasházak elmaradt energetikai felújítását hiányolta, „Mit tettek a közös képviselők, hogy csökkentsék a hőveszteséget?” 2022. September 16. 08:34 közben találtunk olyan fürdőt, ahol elérték, Sötét felhők a fürdők felett, és ez Nyugat-Magyarországon különösen gond 2022. September 20. 07:38 hogy függetlenek legyenek az energiaszolgáltatóktól. Most pedig azzal szembesültünk, hogy Szombathelyen a rosszul értelmezett takarékoskodásnak esett áldozatul egy ilyen terv. Ami, ha megvalósul, most jelentősen megkönnyítené az üzemeltető dolgát.

  Élet a vásárcsarnokban.
  Mészáros D. Zsolt

  A szombathelyi vásárcsarnokról van szó, ahol éppen tegnap adott vissza 322 millió forint jön a vásárcsarnok felújításához Szombathelyre 2022. September 20. 15:01 a kormány 322 millió forintot a felújítás többletköltségeire.

  A vásárcsarnok felújítása finoman szólva sem volt sétamenet. Már 2016-ban bejelentették, hogy megújul a piac, amire uniós támogatást is elnyertek. Több mint kétmilliárd forintból újulhat meg a szombathelyi Vásárcsarnok 2016. April 19. 07:44 Ekkor 1 milliárd 225 millió forintos költséggel számoltak.

  A kivitelezésre kiírt közbeszerzési pályázaton egyetlen jelentkező volt, a vállalkozás nettó 1 milliárd 988 millió forintért vállalta volna a felújítást –, ezért sikertelen lett a pályázat. Elbukott a szombathelyi vásárcsarnok közbeszerzése 2018. November 06. 15:23 Ezek után lejjebb vették az igényeket, ezt úgy mondják hivatalosan, hogy csökkentették a műszaki tartalmat. Vagyis, néhány elemet kihagytak Le akarják faragni a szombathelyi vásárcsarnok felújítási költségeit, hogy beleférjenek a keretbe 2019. April 23. 07:29 a felújításból.

  Ezeket:

 • füves zöldtető a csarnokon
 • napelemes rendszer az áramszolgáltatáshoz
 • hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer
 • Helyettük jött a megszokott tető, nincsenek napelemek, a távhő fűti és látja el meleg vízzel a csarnokot. Ami így szépen ki van téve az energiaválságnak.

  Később kiderült, hogy ezeknek az elemeknek a kihagyása sem hozott túl nagy megtakarítást. A hónapokig tartó huzavona alatt ugyanis felmentek az építőipari árak, 2019 elejére kiderült, hogy a megismételt, és műszakilag csökkentett tartalmú közbeszerzési pályázaton a meglévő pénzügyi keretnél 350 millióval nagyobb összegért volt csak jelentkező a munkára. A közgyűlés ezt meg is szavazta.

  Aztán a munka közben, már az új, 2019 őszén megválasztott városvezetés idején, 2020-ban újabb 170 milliót kellett betenni Csekély 170 millióval kell megtolni a szombathelyi vásárcsarnok felújítását 2020. September 18. 19:57 a kasszába.

  Így a csökkentett tartalommal felújított vásárcsarnok 1 milliárd 745 millióba került. Ami csupán 243 millióval kevesebb, mint az eredeti tervre adott közbeszerzési ajánlat volt.

  De így legalább évekig elhúzódott a munka és nem épültek ki az energiatakarékos elemek. Ami miatt most sokkal többe kerül a vásárcsarnok üzemeltetése, mint kerülhetett volna az eredeti tervek megvalósításával.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet