Vénusz vonul át a Nap előtt

Most elég volt hajnalban felkelni, de a következő hasonló eseményre 113 évet kell várni. Csak szólunk, hogy lefotóztuk az úgynevezett melléknapokat is.

Az évszázad csillagászati jelenségének tartják azt, amit ma hajnalban lehetett megfigyelni. A jelenség lényege, hogy a Vénusz pályáján a Föld és a Nap közé került, a Földről nézve úgy látszott, hogy a Vénusz átvonult a Nap előtt. Több mint hat órán át tartott az átvonulás, hazánkból azonban csak bő két órán át lehetett látni, a 4:46-os napkeltétől 6:55-ig. A következő ilyen jelenségre 2125-ig kell várni.

Vénusz-átvonulás (Venus transit) 2012.06.06.
Napkelte a Hármashatár-hegyről - Katt a többi képért
Mészáros Zsolt

De fotósunknak sikerült megörökíteni melléknap (sunhalo) jelenségét is, amit napkutyának is neveznek. Ez egy légköri fényjelenség, ami a napkorong két oldalán elhelyezkedő fényes foltokból áll. A melléknapokat a levegőben lévő jégkristályokon megtörő fény hozza létre, adott esetben egész gyűrűt is láthatunk. Most két melléknap alakult ki a Nap két oldalán.

Melléknap (Sundog) (Venus transit) 2012.06.06.
Az egyik melléknap - Katt a többi képért
Mészáros Zsolt

Az észlelés helye: Velem, Hármashatár-hegy távcső: Newton 300/1500 NEQ6 mechanikán, fényképezőgép: Canon EOS 1d mark IV.

Nem támogatott video formátum
Video: Videónk a Vénusz átvonulásáról
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kapcsolódó cikkeink

A legfényesebb holdtölte

Megnéztük, és lefotóztuk a szuperholdat. A Hold tegnap éjszaka pályájának azon részén járt, ahol a legközelebb van a Földhöz.

Amatőr csillagászkodtunk a hétvégén

Végre összeverbuváltuk a társaságot, és kiköltöztünk Szombathely határába néhány órára kémlelni az esti égboltot. Több-kevesebb sikerrel.

Részleges napfogyatkozás Szombathely felett (Videóval frissítve)

Reggel 8-tól közel 11 óráig takarta a Napot a Hold, igaz, nem teljesen, csupán a korong 77 százalékát. Szombathelyen látható is volt, az ország több pontján viszont nem.

Elfogyott a Hold

Lencsevégre kaphattuk a csodaszép jelenséget, a teljes holdfogyatkozást.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű