Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Zeneiskolai botrány: Rác Gábor, az elbocsátott tanár továbbra is az igazgató lemondását követeli

Egyre dagad a szombathelyi zeneiskola botránya, a tankerület és a tiltakozó pedagógusok már a sajtóban üzengetnek egymásnak.

Pár napja írtunk róla, Lezárták a Rác Gábor kirúgása ellen indított szülői petíciót, közel 2000 aláírás gyűlt össze 2020. July 01. 11:02 hogy lezárultak az aláírásgyűjtések, amiket Rác Gábor elbocsátása és Pulay Teréz lefokozása Mégsem rendeződött a szombathelyi zeneiskola botránya, egy tanárt kirúgtak és lefokozták az igazgatóhelyettest 2020. June 15. 18:30 ellen írtak ki.

Pénteken megérkezett Fodor István tankerületi igazgató levele, amiben korábban feltett kérdéseinkre válaszolt. Az igazgató szerint a pedagógusok és a szülők kérelmének nincs munkajogi vonatkozása, a tankerület nem köteles intézkedni az ügyben, álláspontjuk változatlan.

"A petíciót aláíró pedagógusok korlátozás nélkül megfogalmazhatják véleményüket, ezért őket semmilyen hátrány nem érheti" – írta a tankerületi igazgató, aki azt is megjegyezte, Rác Gábort nem a véleménye, miatt bocsátotta el, hanem azért, mert "az intézményvezető-helyettes minősítő eljárása során kialakult helyzetet ürügyként felhasználva nyílt lázadást - az ő szavaival élve háborút - indított Czenek László igazgató ellen" .

Erre a válaszra reagált most Rác Gábor, levelét szó szerint közöljük:

Rác Gábor levele

"Fontos tudni, hogy a törvények értelmében 15 napon belüli esemény miatt történhetett csak az én elbocsátásom. Június 15. előtt csak az ominózus mondatom jelent meg a sajtóban, emiatt a kirúgásom indoklása súlyosan erre a mondatra épül. Nem tagadom, hogy először kértem, majd követeltem az igazgató lemondását, ilyen bizalomvesztés esetén indokolt volt követelésünk.

Rác Gábor
Kiss Tamás

A buktatás azonban nem ürügy volt számomra, ahogy ezt Fodor úr állítja, hanem súlyos OK! Április 7-én tudattam ezt az álláspontomat Fodor Istvánnal, két kollégám társaságában, sokakat képviseltünk. Fodor úr először elismerte, hogy az igazgató súlyos hibát követett el, erről viszont nekem van dokumentumom!

Később Fodor úr már Czenek urat támogatta, attól fogva háborúnak éltem meg az ügyet, ami még most is zajlik! A titkos szavazást nem engedélyezték, most pedig azzal rágalmaznak, hogy nyomást gyakoroltam kollégáimra, hogy a petíciót aláírják! Ez felháborító! Senkitől nem kértem, hogy írja alá támogatásomat, nem hogy agitáltam volna!

Fodor Istvánt meggyőződésem szerint félrevezetik. Csak hamis dokumentumokat tudnak felmutatni ezzel kapcsolatban, ha egyáltalán vannak ilyen dokumentumok, amik az agitálást állítólag bizonyítják. Kalló Zsolt hegedűművész is mélyen fel van háborodva, együtt követeljük a dokumentumok bemutatását, a vádak visszavonását, a bocsánatkérést!

Tehát folytatódik az általam előre megígért sajtóbotrány, amit kijelentéseivel maga Fodor úr is gerjeszt. Politikai ügy is lett a szakmai-erkölcsi ügyből. Én a Fidesz erőteljes támogatójaként is elvárom, hogy ha az ellenzék kiáll egy igazság mellett, akkor a Fidesz azt ne automatikusan elutasítsa, hanem vizsgálja meg, és hozzon igazságos döntést! Ezt tartom egyetlen járható útnak.

Példaértékű, hogy az Oktatási Hivatal az ügy miatt változtat az eljárásrendjén, hogy többé ilyen igazságtalanság ne fordulhasson elő náluk! Bízom benne, hogy az ellenzék mellett a Fidesz is képes elhatárolódni azoktól a cselekedetektől, melyek méltatlanok elveikhez. Bízom abban, hogy per nélkül oldódik meg a Zeneiskola ügye, ami egyre súlyosbodik, nemhogy rendeződne! Minden poszton alkalmas vezetőkre van szükség!

2017 nyarával kapcsolatban megdöbbentett sokakat Fodor úr nyilatkozata, rengeteg felháborodott e-mailt kaptam. A 2017-es események így történtek: Az akkori igazgató nem kívánt Pulay Teréz intézményvezető-helyettessel együtt dolgozni. Mikor Pulay szerződése lejárt, más helyettest szeretett volna. Nem volt kifogása Pulay tevékenysége ellen, csak mást választott. Akkor borult meg minden a Zeneiskolában, a lavina ott indult el.

Én az Közalkalmazotti Tanács elnökeként kértem, hogy fontolja meg döntését az igazgató. Az igazgató új jelöltjét biztosítottuk arról, hogy alkalmasnak tartjuk a pozíció betöltésére, tehát nem ellene fogunk szavazni a véleménynyilvánító szavazáson, hanem Pulay mellett. A titkos szavazáson kiderült, hogy a tantestület több mint kétharmada nem ért egyet az igazgatóval. Ennek ellenére távoznia kellett Pulaynak, mikor szerződése lejárt.

Csakhogy a másik igazgatóhelyettes (jelenleg már nyugdíjas) nem volt hajlandó együttműködni tovább egy ilyen döntést hozó igazgatóval, ezért ő is távozott székéből. Az így egyedül maradt igazgató mindenki megdöbbenésére váratlanul lemondott (nem vette át újabb 5 évre szóló kinevezését). Soha nem volt célunk az előző igazgatót megbuktatni!

Ezután Fodor úr maga hívta vissza Pulayt és a másik, korábban lemondását beadó igazgatóhelyettest, ők mentették meg az intézményt, képesek voltak azt ketten működtetni megfeszített munka árán! Fodor úr megköszönte nekik, hogy számíthatott rájuk, emiatt is érthetetlen a 2017-es eseményekkel kapcsolatos nyilatkozata!

Fodor István tankerületi igazgató
Garai Antal Atom

Fél év elteltével a másik igazgatóhelyettes nyugdíjba vonult, ezután Pulay és a most lemondott igazgatóhelyettes vitték az iskolát, ŐK KETTEN, elképesztő munkabírással! Tőlük már ennek a tanévnek az elején meg akart szabadulni a mostani buktató igazgató. Ez most sikerült is neki! Engem pedig kivágtak, a győzelme elsöprő! 19 évig külföldön volt, míg mi az országot, a Zeneiskola szolgálatában építettük 28-35 éven át! A jelenlegi igazgató először a Savaria Szimfonikusok, majd a Zeneiskola igazgatója akart lenni, ez utóbbi sikerült is neki.

Még nincs vége, lehet, hogy lesznek még lemondások, és tartom azt az állításomat, hogy ekkora bizalomvesztés esetén nem lehet igazgatni egy nagy múltú intézményt. Továbbra is kérem, követelem a jelenlegi zeneiskolai igazgató lemondását, lemondatását!

Egyre dagad a szombathelyi zeneiskola botránya

Május 15-én írtunk arról, hogy a zeneiskola tavaly kinevezett igazgatója a mestervizsgán úgy lepontozta helyettese, Pulay Teréz munkáját, hogy a vizsga sikertelen lett.

A vizsga után Rác Gábor, az intézmény egyik oktatója juttatta el szerkesztőségünknek az ügy részletes leírását, mely szerint a tantestület döntő többsége kiáll az igazgatóhelyettes mellett, és követelték az igazgató, Czenek László leváltását.

Cikkünk olyan nagy port kavart, hogy arra a szakma, a közélet és a tankerület is reagált, majd sikerült megegyezniük, de ez a megállapodás nem volt hosszú életű.

Rác Gábor ugyanis egy mondattal reagált a történésekre, a nyilatkozat miatt a tankerület igazgatója azonnal hatállyal elbocsátotta a pedagógust, és leváltották az igazgatóhelyettest a posztjáról.

Sok szülő, akinek gyerekét tanítja, vagy tanította a zenetanár, mélységesen felháborodott, mikor hallott eltávolításáról. Petíciót indítottak, melyben azt követelték, hogy a tankerületi vezető vonja vissza Rác elbocsátását.

A szülői tiltakozással párhuzamosan egy másik petíció is született Tiltakozás és petíció indult a szombathelyi zenetanár elbocsátása ellen 2020. June 16. 09:32 , amit Prof. dr. Kalló Zsolt, Liszt-díjas hegedűművész a Bartók Béla Zeneiskola pedagógusai közt írt ki.

A tanári petícióban azt kérték, hogy Rác Gábor kapja vissza állását a szombathelyi zeneiskolában, Pulay Terézt pedig helyezzék vissza vezetői munkakörébe.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra