Zsoldos Báró 75 éves - Születésnapi koncert a blues szombathelyi fenegyerekével

Zenésztársak, tanítványok tisztelegnek Báró előtt a születésnapi koncerten, Szombathelyen.

„Amikor vége volt a szombathelyi koncertnek, odahívott magához Mayall, és azt mondta: 'you are a very good guitar player'. Akkorát hajoltam, mint a Clapton a BB King előtt.”

A fenti mondatokat az idén márciusban Zsoldos Báró Zoltánnal készített interjúból „Sokszor hajoltam meg a Petropolitenben” – emlékszik Zsoldos Báró Zoltán, Szombathely blues-legendája 2023. March 04. 18:49 idéztük. Báró közben betöltötte a 75. életévét, ami elég kerek évforduló egy nagyobb ünnepléshez.

Ami meg is lesz tartva: szeptember 21-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a szombathelyi Bartók teremben. Ahol barátaival, zenésztársaival, tanítványaival közösen ad koncertet, itt lesz Ferenczi György, Pribojszki Mátyás és Gotthárd Mihály, valamint a legfontosabb helyi zenésztársak: Domby Bertalan, Scheer József, Peltzer Géza, Radics Igor és a többiek.

Zsoldos Zoltán Szombathelyen született 1948-ban, hegedűt és gitárt tanult. Szombathelyen, Kőszegen és Körmenden is tanított zenét, ezzel párhuzamosan pedig a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar első és második hegedűse, majd a Capella Savaria zenésze lett. Életének fő zenei meghatározója azonban mindig a blues maradt.

Játszott Szombathelyen és Vas megyében a Mistral, a Dens, az Osiris, a Konvoj B. B., a Kung Fu, Blueshenger, a Natur Blues Band zenekarokban, amelyeknek alapítója vagy tagja volt. Bevallása szerint több hangszeren (hegedű, mandolin, gitár, bendzsó, szájharmonika, koboz, dobro) játszik megbízhatóan és bár tanítványokat már nem, fellépéseket azonban még mindig vállal mostani zenekarával, a Blues Steppel.

A nyolcvanas években alapította a korszak jelentős zenekarát, a Natur Blues Bandet, mellyel nagy sikereket arattak a blues színpadokon. Ez idő tájt a világhírű John Mayall 1987-es és 1993-as magyarországi turnéjának előzenekaraként is bemutatkoztak, többek között az akkori Művelődési és Sportházban is. Báró – mert mindenki így ismerte - sok kiváló blues muzsikussal koncertezett együtt. Többek mellett Deák Bill Gyulával, Ferenczi Györggyel és Pribojszki Mátyással is.

Zenetanárként folyamatosan ifjú tehetségeket tanított. Legismertebb tanítványa a Godfather zenekar gitárosaként ismert, szintén vasi kötődésű Gotthárd Mihály. Zsoldos „Báró” Zoltán mindmáig Szombathely város zenei legendája. A kétezres évek jelentős formációja volt a Báró és a Blues Step, amellyel fesztiválokon, klubokban koncertezve ápolta tovább a blues tradíciókat.

Tehát még egyszer, Zsoldos Báró Zoltán 75. születésnapi koncertje szeptember 21-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a szombathelyi Bartók teremben.

Addig pedig olvassák el még egyszer a Báróval idén márciusban készült interjúnkat „Sokszor hajoltam meg a Petropolitenben” – emlékszik Zsoldos Báró Zoltán, Szombathely blues-legendája 2023. March 04. 18:49 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra