Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szezont a fazonnal: tényleg, hol járt Orbán?

Ezt szokták mondani arra, ha valaki valamit rosszul tud, összetéveszt valamit valamivel. Nos, ez történt akkor, amikor a média beharangozta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az Őrségbe látogat.

Aztán a tudósításokban is megjelent, hogy a miniszterelnök az Őrségben tárgyalt szlovén kollégájával, Orbán Viktor megküzdött a fafejű bürokratákkal 2014. January 10. 17:29 majd átadta az itt kiépített Felsőszölnök és Kétvölgy közötti utat. Semmi gond, hiszen Orbán Viktor valóban tárgyalt a szlovén miniszterelnök asszonnyal, átadta az utat, csak éppen nem az Őrségben, hanem a Rábavidéken. Egy miniszterelnök (mi több, kettő) esetében egy ilyen tévedés műhibának minősül. Ez olyan, mint amikor Bük városát összetévesztik a Bükk hegységgel, vagy Szlovákiát Szlovéniával.

Átadták a Felsőszölnök és Kétvölgy közötti utat
Akár az Alpokban
Vágvölgyi Bálint

Hogy a Miniszterelnöki Hivatal sajtósai bakiztak, vagy az MTI munkatársai keverték az Őrséget a Rábavidékkel kérdéses, az viszont nem az, hogy ezt a médiumok fenntartás nélkül tudomásul vették, és továbbították az olvasóknak. Azaz, vagy hasonló tévedésben voltak, vagy senkinek sem volt bátorsága felülbírálni a hivatalos verziót. Ha a Rábavidéket az magas fővárosban az Őrségnek tekintik, akkor legyen az Őrség.

Átadták a Felsőszölnök és Kétvölgy közötti utat
Akár az Alpokban
Vágvölgyi Bálint

Jól ismerem a Rábavidéket, még jobban az Őrséget, amelynek gyermekkorom óta az elmúlt évtizedekben legtöbb településén többször is megfordultam. Bizton állíthatom, hogy más az Őrség, és megint más a Rábavidék, más települések alkotják az előbbit, és az utóbbit. De hát, azt meg kellene tanulni, mi a különbség köztük, mi az Őrség, és mi a Rábavidék.

A Rábavidékhez tartozik Szakonyfalu, Alsó- és Felsőszölnök, Apátistvánfalva, Kétvölgy és Orfalu. Régebben Vendvidéknek is nevezték, ám a vend némiképpen pejoratív, ezért ma már Rábavidék a tájegység hivatalos neve, amit az itt élő szlovének Porabje-nek neveznek.

Ha valaki valamit nem tud, akkor illene annak utána néznie, tájékozódnia. Főként, ha olyan funkciót lát el, amiben nem lenne helye tévedésnek.

Átadták a Felsőszölnök és Kétvölgy közötti utat
Puskás Tivadar is megmászta a dombot
Vágvölgyi Bálint

Ha esetleg a hamis információt elterjesztőket az tévesztette meg, hogy például Apátistvánfalva is az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozik, csak halkan jegyzem meg, hogy azt is illene tudniuk, hogy az Őrségi Nemzeti Park érdekeltségi területe nem azonos az Őrséggel, nagyobb kiterjedésű. (Példaként: az Őrségi Nemzeti Parknak Kőszegen is van irodája, mégsem tartja senki őrségi városnak Kőszeget.) S, ha a magyar média fenntartás nélkül elfogadta az Őrség megjelölését, mi jelenhetett meg a szlovén médiában?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Orbán Viktor megküzdött a fafejű bürokratákkal

Ezért adhatta át a Felsőszölnök és Kétvölgy közti új utat. Ami akár az Alpokban is lehetne.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra