Eddig: 1 716 363 / 3 000 000 Ft, 82 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Egy kézben és egy térben a szombathelyi kultúra és városi média

Nagy tervekkel indult az Agora Kulturális és Médiaközpont.

Biztosan van, aki emlékszik rá, hogy az Agora Kulturális Központ székhelye, irodáinak otthona a ma már magánkézben lévő Fő téri épületben, az egykori Művészetek Házában volt. A városi tévé pedig a Géfin Gyula utcában, egy bérelt, de viszonylag kényelmes épületben működött.

A Művészetek Háza épületét 2013-ban, az akkori fideszes városvezetés eladta Most már biztos: eladják a szombathelyi Művészetek Házát 2013. November 20. 14:25 , a jelenlegi városvezetés pedig a Művelődési és Sportház melletti irodaházba költöztette a Médiaközpontot. Ennek az irodaháznak az alagsorában, a városi tévé új stúdiójában tartottak sajtótájékoztatót szerda délelőtt. A Médiaközpont ugyanis most már az Agorával közös cégben, az Agora Kulturális és Médiaközpontban Nonprofit Kft.-ben működik.

Agora Szombathelyi televízió
A stúdió, most sajtótájékoztatóra berendezve
Mészáros D. Zsolt

Az irodaépület ajtajában az Agora két munkatársa fogad minket, egy szűk lépcsőn lemegyünk az alagsorba, és egy szűk folyosón beérünk a stúdióba. A réginél kisebb, itt nem nagyon lehet több helyszínt kialakítani, és elég ideiglenesnek látszik, később megtudjuk, hogy valóban van még vele munka.

Közben benézünk a vezérlőbe, itt vannak a keverőpultok, monitorok, innen irányítják a felvételeket és az élő adást. Ez is kisebb, habár ma már, a digitalizációnak köszönhetően nincs szükség szekrényméretű berendezésekre.

Agora Szombathelyi televízió
Balról: Kiss Andrea közművelődési igazgató, Horváth Zoltán igazgató, Horváth Soma alpolgármester, Török Tibor főszerkesztő
Mészáros D. Zsolt

A stúdió most sajtótájékoztatóra van berendezve, és mivel élőben adja a tévé, nem is váratnak sokáig. Horváth Soma alpolgármester felidézi az Agora történetét és az új cég megalapításának okait. Hozzáteszi, hogy már látszanak az átszervezés eredményei. A városi tévé új műsorokat indított, a Savaria Fórum a szombathelyiek kedvelt hetilapja lett.

Horváth Zoltán, a cég igazgatója felsorolta az Agora által működtet helyszíneket. A Művelődési és Sportházban van a központ, a beltéri nagyrendezvények színhelye. A pandémia miatt visszaesett a nézőszám, de már látszik, hogy visszatér a járvány előtti szintre. Itt működik a városi tévé és a SaFó is.

Agora Szombathelyi televízió
A másik oldal
Mészáros D. Zsolt

A Savaria moziban februárban már a járvány előtti nézőszámot mérték, a Víztoronyban tavaly hatezer látogató volt a nyári nyitástól az év végéig. A Kresz-park pedig az idén várhatóan megújul és ki is nyit.

Az Agora működteti a felsőcsatári gyermeküdülőt is, az épület már felújításra szorulna, de nincs rá keret, az önkormányzattal közösen keresik a lehetséges forrásokat.

Agora Szombathelyi televízió
A tévé vezérlője
Mészáros D. Zsolt

Azután Török Tibor, a Savaria Fórum főszerkesztője mutatta be a lapot azzal, hogy egy mérés szerint a szombathelyiek több mint 70 százaléka innen tájékozódik az önkormányzati hírekről. Igyekeznek középen maradni, és nem csak az önkormányzati témákkal foglalkozni, mellékleteket indítottak, ezeknek jó a fogadtatásuk.

Krizsán Zsuzsa, a városi tévé vezetője szerint sok megpróbáltatás érte őket az elmúlt két évben, de tartják magukat, és szeretnék megújítani a műsorstruktúrát. Vizi László stúdióvezető pedig arról beszélt, hogy sok minden ideiglenes még, de a lehetőségekből kihozták a maximumot.

Agora Szombathelyi televízió
Távolról
Mészáros D. Zsolt

Később felmentünk az első emeletre, ahol egy szűk folyosón szűk irodák képezik az Agora Kulturális és Médiaközpont központjának infrastruktúráját.

A sajtótájékoztatón bemutatták az Agora tavaszi programjait, ezekről hamarosan külön cikket olvashatnak.

Előzmények

Január 1-jétől működik Január 1-től közös cégként működik az Agora és a Médiaközpont 2021. July 05. 07:30 az Agora Kulturális Központ és a Szombathelyi Médiaközpont összevonásából létrejött Agora Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. Az Agora történetét ebben a cikkben Január 1-től közös cégként működik az Agora és a Médiaközpont 2021. July 05. 07:30 foglaltuk össze, tavaly év elején derült ki Közös önkormányzati cégként működik tovább a szombathelyi Agora és a Médiaközpont 2021. January 22. 11:56 , hogy összevonják a városi tévét, a Savaria Fórumot a hozzájuk tartozó weboldalakat működtető Médiaközponttal.

Agora Szombathelyi televízió
Mészáros D. Zsolt

A járvány miatti veszélyhelyzet alatt viszont a kormány megtiltotta az önkormányzati cégek átszervezését, így az új cég igazgatói posztjára kiírt pályázatot is vissza kellett vonni. Visszavonták a szombathelyi szuper kulturális és médiaszervezet igazgatói pályázatát 2021. May 24. 07:12

A szombathelyi közgyűlés a június 24-i ülésen Új cég buszai járnak majd Szombathelyen, összevonták az Agorát és a Médiaközpontot, mehet a stadion államosítása 2021. June 24. 08:43 úgy döntött, hogy a 2022. január 1-jétől működik az új, összevont cég.

Aztán ősszel újra kiírták az igazgatói pályázatot, ketten indultak Ketten pályáztak a szombathelyi AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont igazgatói székére 2021. October 05. 11:37 , végül az Agora 2019-ben kinevezett igazgatóját, Horváth Zoltánt bízták meg az új cég vezetésével.

Tavaly év végén a közgyűlés úgy döntött, hogy a Szombathelyi Képző Központ Nonprofit Kft.-t, a TISZK jogutódját is beolvasztják Újabb önkormányzati cég olvad be a szombathelyi Agora Kulturális és Médiaközpontba 2021. December 14. 16:00 az új önkormányzati cégbe.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet