Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Az év legnagyobb beruházása? Megszűnik az áramingadozás Kámonban, Herényben és Olad-faluban

A napelemmel otthon termelt áramot is könnyebben fogadja majd az új rendszer.

Hosszú évek óta visszatérő lakossági panasz Szombathelyen és környékén, hogy ingadozik, időnkét el is megy az áram. Szombathelyen a legtöbb gond az északi városrészen, azaz Herényben, Kámonban, Olad-faluban van, de sokszor van áramszünet a parkerdőben Folyamatos áramkimaradások miatt áll a bál a szombathelyi Parkerdő Lakókertben 2020. September 10. 07:23 , a Csónakázótónál Nem csak bosszantó, hanem veszélyes is a szombathelyi Csónakázótó körüli sötétség 2021. January 30. 06:48 , és a város többi részein is. De a környező településeken is vannak gondok, legutóbb Perenyén küzdöttek a lakók A változatosság kedvéért Perenyén nincs áram 2020. February 10. 11:14 a rendszeres áramkimaradásokkal.

Új transzformátorállomás Szombathelyen
Forrás: Facebook / Szombathely MJV

Most viszont úgy tűnik, nem csak megoldódnak ezek a problémák, hanem jelentős fejlesztés is történik. Az E.ON kedden jelentette be Csaknem 5 milliárd forintból fejleszti Szombathely áramhálózatát az E.ON 2021. April 20. 18:55 , hogy új transzformátorállomást építenek Szombathely mellett, 4,7 milliárdos költséggel.

Amellett, hogy az idén valószínűleg ez lesz a legnagyobb beruházás a térségben, a jövő kezdetét is jelenti. Ugyanis nem csak arról van szó, hogy javul az ellátás minősége, nem ingadozik majd az áram, hanem arról is, hogy interaktív kapcsolat jön létre a fogyasztókkal. És ezt a kapcsolatot úgy kell érteni, hogy a lakosság nem csak áramfogyasztóként, hanem áramtermelőként is benne lesz a rendszerben.

Új transzformátorállomás Szombathelyen
Forrás: Facebook / Szombathely MJV

Konkrétan a napelemekre kell gondolni. Egyre többen szerelnek ilyeneket a házakra, sok új építésű ingatlant már kész napelemrendszerrel hirdetnek.

A napelemek áramot termelnek, ennek egyik felhasználási módja, hogy elektromos autót töltenek vele otthon. De a többség valószínűleg nem ebben gondolkodik. A napelemek által termelt áramot a rendszer visszatáplálja az áramhálózatba, ennek mennyiségét mérik, aztán a fogyasztói számlán elszámolnak vele. Vagyis, a napelemekkel az áramdíjat csökkentik, de még az is elképzelhető, hogy a visszatáplált energia értéke eléri a felhasznált áramét, akkor pedig fizetni sem kell.

Az úgynevezett okosotthonoknál pedig arra is van lehetőség, hogy ha leesik a visszatáplált áram átvételi ára, akkor az energiát direktben a ház szükségleteire fordítsa a rendszer Hogyan spórolhat neked energiát és pénzt egy okosotthon? 2020. November 27. 19:12 .

Új transzformátorállomás Szombathelyen
Forrás: Facebook / Szombathely MJV

Ezt a rendszert is korszerűbbé teszi az új transzformátorállomás, amit okoseszközök irányítanak majd.

Azt már mondani sem kell, hogy a pénztárca tartalmának megóvása mellett környezetvédelmi hatásai is vannak az ilyen megoldásoknak, hiszen ha otthon is termelünk áramot, akkor az erőműveknek kevesebb elektromos energiát kell előállítaniuk.

Az új transzformátorállomásról egy videó is készült: ennek elején Nemény András polgármester köszönti a beruházást, majd annak részleteibe nézhetünk bele.

Megtudhatjuk például, hogy:

 • az új állomás a szlovák-magyar közös rendszerre csatlakozik, és azt is korszerűbbé teszi,
 • könnyebb lesz a megújuló energiaforrások csatlakozása,
 • új mikroállomásokat építenek ki, ezzel javítják az üzembiztonságot,
 • vezérelhető lesz az energiafogyasztás és energiatermelés a fogyasztóknál.
 • Az új transzformátorállomás része egy százmilliárdos gigaprojektnek, ami nemzetközi együttműködéssel valósul meg Észak-Dunántúlon. A szombathelyi transzformátorállomás 2025-re készül el.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech