Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Négy komoly ügyben segítette ki a Fideszt a szombathelyi közgyűlésben a jobbikos Balassa Péter

Rajta múlt például, hogy Jordán Tamás nem kapta meg színházigazgatói kinevezését az első körben, és új pályázatot kellett kiírni.

Az egyik olyan eset, ahol Balassa Péter a fideszes városvezetést segítette a közgyűlésben, a jelenleg is tartó Styl-ügy. A gyár dolgozók nem kapták meg a bérüket, a városvezetés pedig elzárkózott és a német tulajdonosra akarta terelni a felelősséget A városvezetés láthatóan lemondott a Stylről, és a német tulajdonosra hárítja a felelősséget 2018. March 12. 20:17 . A baloldal a múlt héten rendkívüli közgyűlést kezdeményezett, ahol arról akartak tárgyalni, hogy az önkormányzat segítse ki anyagilag a céget, hogy ki tudják fizetni a béreket, és vitassák meg a cégvezetés által kidolgozott cselekvési programot.

A Fidesz-frakció nem ment el a rendkívüli közgyűlésre Eredménytelen volt a Styl ruhagyár miatt összehívott rendkívüli közgyűlés, a Fidesz nem ment el 2018. March 14. 11:47 , Balassa ott volt, ami elég volt ahhoz, hogy határozatképes legyen a testület. A napirendet azonban Puskás Tivadar polgármester mellett Balassa Péter sem szavazta meg, így nem tudták megtárgyalni a Styl ügyét, és a múlt heti hosszú hétvége előtt nem kapták meg a gyár dolgozói az elmaradt béreket.

Nem szavazott, négy hónapig csúszott a színházigazgató pályázat

Tavaly év elején robbant ki a szombathelyi színházigazgatói pályázat körüli botrány, aminek eseményeit egy csokorban, időrendben itt találja . A lényeg, hogy Jordán Tamás és Dér András pályázott, majd miután lehoztuk Dér pályázatát, ő visszalépett. Így Jordán Tamás maradt az egyedüli jelölt.

Biztosnak látszott, hogy a Fidesz nem támogatja a szombathelyi színház alapításában elévülhetetlen érdemeke szerzett Jordánt, de a színház-igazgatói pályázatról szavazni kellett. Március elsején szavazott erről a közgyűlés Új színházigazgatói pályázat lesz, van költségvetése a városnak 2017. March 02. 08:45 . Látszott, hogy a Fidesz tíz szavazata nem lesz elég ahhoz, hogy érvénytelenítsék a pályázatot, ugyanis csak így tudták megakadályozni, hogy Jordán újabb öt évre a Weöres Sándor Színház igazgatója legyen. A baloldalnak szintén tíz szavazata volt, és így Balassa Péter dönthetett.

Balassa a közgyűlésben
Mészáros Zsolt

Balassa viszont nem döntött, nem szavazott Felsoroljuk név szerint, ki hogy szavazott Jordán Tamásról 2017. March 03. 11:10 , pedig ott volt a közgyűlésen. Ha az ellenzékkel szavaz, nem hurcolják meg az akkor 74 éves Jordánt és nem kell újabb pályázatot kiírni. A jobbikos képviselő viszont a Fidesznek nyújtott segítséget, az már nem rajta múlt, hogy más pályázó hiányában 2021-ig mégiscsak Jordán maradt a színház igazgatója. Ez viszont csak júniusban derült ki, és közben zajlott a színházaknál az átigazolási időszak, a szombathelyi színház művészei pedig bizonytalanságba voltak, sokan jelezték, ha nem Jordán lesz az igazgató, távoznak.

Elvehették volna a Fidesz propagandalapjától a Szombathely nevet

Tavaly áprilisban az ellenzék kezdeményezte Marad a Szombathely név a PLT hetilapjánál, és marad a kiégett Brenner-villa is 2017. April 27. 08:33 , hogy a közgyűlés vegye el a PLT, a Vas Népe tulajdonosa által kiadott Szombathelyi7Nap című, nyíltan kormánypropagandista hetilaptól a Szombathely név használatának jogát. Tették ezt azért, mert a lap főszerkesztőjét, Cseszkó Tamást első fokon egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság Elítélte a bíróság Cseszkó Tamást, a PLT lapigazgató-felelős szerkesztőjét 2017. April 20. 11:16 , költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.

A javaslat mellett szavazott Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) is, a Fidesz ellene, így itt is patthelyzet alakult ki. Balassa megszavazhatta volna a javaslatot, és ezzel elvették volna az ellenzéket (őt is) gyalázó laptól a névhasználati jogot, de nem szavazta meg. Pedig korábban még sajtótájékoztatót is tartott a lap állításai miatt.

Így a hetilap azóta is Szombathelyi7Nap néven működik, a főszerkesztő elleni ítélet áprilisban jogerőssé vált Jogerős: elítélték a Szombathelyi7Nap felelős szerkesztőjét 2017. June 02. 10:22 .

Lehetett volna egy új, hivatalos városi lap

A következő eset szintén a városi sajtóhoz köthető. Tíz év után tavaly év végén lejárt a Savaria Fórum városi hetilap szerződése az önkormányzattal, így ez év elejétől csak a feljebb már említett Szombathelyi7Nap maradt meg városi hetilapként. A decemberi közgyűlésen a baloldali ellenzék kezdeményezte, hogy írjanak ki közbeszerzési pályázatot a Savaria Fórum kiadására. A javaslatot a Fidesz elutasította, és Balassa Péter sem szavazta meg.

Pedig Balassa tudta, hogy így a jelenleg is zajló kampány alatt a Fidesz propagandáját folytató, jelenleg már a Mészáros Lőrinc érdekeltségeibe tartozó Médiaworks a tulajdonosa, és tovább fogják szidni az ellenzéket, köztük őt is.

Az elmúlt bő egy év alatt négy olyan ügy, ahol Balassa sikerre segíthette volna a közgyűlési ellenzéket. Nem tette, inkább a fideszes városvezetés mellé állt, és lemondott arról, hogy ellenzéki képviselőként sikereket arasson.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra