Egy héten belül három utca felújítása is elkezdődik Szombathelyen

Csütörtökön indul a sor a Paragvári utcával.

„Mint tudjuk, Magyarország nagyon nehéz gazdasági helyzetben van, és elég sok rossz hírt kaptunk az elmúlt hetekben. Én most mégis egy jó hírről szeretnék beszámolni önöknek. Arról, hogy a járdafelújítási programunk után elindul az útfelújítási programunk is, mindjárt négy utcának a felújításával” – kezdi kedd esti, Facebookra feltöltött videójában Nemény András polgármester.

Mint kiderült, egy héten belül három utca felújítása is elkezdődik Szombathelyen, az első a Paragvári utca lesz, melynek 1200 méter hosszú szakasza újul meg és már csütörtökön neki is látnak a munkálatoknak.

A Paragvári utca.
Kiss Tamás

Jövő héten következik a talán legrosszabb állapotban lévő szombathelyi utca, az egyetemmel szemben lévő Magyar László utca, melynek, mint a polgármester mondja, komoly közlekedési forgalmat kell elviselnie.

A Magyar László utca.
Mészáros D. Zsolt

Aztán szintén jövő héten elkezdődik a Nádasdy Ferenc utca felújítása, szeptemberben pedig a Dozmat utca fog sorra kerülni.

A Nádasdy Ferenc utca.
Kiss Tamás

„Mindez nem jöhetett volna létre, hogyha a belügyminiszter úr jóvoltából, a Belügyminisztériumtól nem kaptunk volna egy komoly támogatást, mégpedig pont azokra az utcákra, amit a szombathelyi közgyűlés kért. A következő időszakban tehát sok lesz a felújítás, ezért kérem a közlekedők figyelmét és mindenkinek a türelmét” – zárta mondandóját Nemény András.

A négy utcafelújításról a polgármester a múlt heti Nyugat-beszélgetésen Nemény András: „Olyan élethelyzetek jöhetnek, amiket ez a generáció még nem élt meg” 2022. July 14. 16:10 is ejtett néhány szót, illetve Horváth Attila alpolgármester is elmondta egy hétfői sajtótájékoztatón, Épül a Körmendi és a Jáki utakat összekötő bekötőút Szombathelyen 2022. July 18. 15:51 hogy nagyon rövid időn belül elkezdődnek a munkálatok: 6-7 hónapot adtak a kivitelezőknek, de szeretnék, ha még szeptemberre, az iskolakezdésre elkészülnének, de erre ígéretet tenni nem tudnak.

Az alpolgármester hozzátette, a Dozmat utca felújítása kicsit később kezdődik, mivel az nem gyűjtőút és több idő, egészen pontosan 8 hónap lesz a kivitelezésre.

Hosszú út vezetett idáig

Az, hogy a szóban forgó utcák ramaty állapotban vannak, nem vita tárgya, de mégis elég nehezen indultak el az események. Hende Csaba még 2021 szeptemberében jelentette be, hogy pénz áll a házhoz, Hende bejelentett: több mint 1 milliárd forint jön szombathelyi fejlesztésekre 2021. July 07. 15:42 vagyis hogy a kormány 1,2 milliárd forinttal támogat öt szombathelyi beruházást.

Lesz útfejlesztés és hídfelújítás, elkészül a zanati bicikliút, és megszépül a piac, meg a víztorony környezete is. Aztán nem kellett sok, hogy a politikai felek egymásnak essenek, hogy melyik hidakat Baloldali és jobboldali hidak, osztottpályás közpénzek 2021. July 14. 18:59 és utcákat A Paragvári, a Nádasdy és a Magyar László utcákkal akarja kezdeni a felújításokat a szombathelyi városvezetés 2021. July 21. 15:03 kellene felújítani. A tételsoron ugyanis csak annyi szerepelt, hogy belterületi útfejlesztésekre 435 millió forintot biztosít a belügyminisztérium.

Fejlesztési projekt Kedvezményezett Támogatás összege (Ft) Szakpolitikai felelős
Belterületi útfejlesztések Szombathely Város Önkormányzata 435 000 000 belügyminiszter
Gyöngyös-patak hídrekonstrukció Szombathely Város Önkormányzata 130 000 000 belügyminiszter
Zanati kerékpárút fejlesztése Szombathely Város Önkormányzata 300 000 000 innovációért és technológiáért felelős miniszter
A Vásárcsarnok környékének rekonstrukciója, kapcsolódó parkolók kialakítása Szombathely Város Önkormányzata 220 000 000 belügyminiszter
Víztorony és környezetének fejlesztése II. ütem Szombathely Város Önkormányzata 20 000 000 belügyminiszter

A nagy adok-kapokban aztán végül sikerült kiválasztani a szóban forgó négy utcát, és bár közben volt egy kis gikszer azzal is, hogy akkor megkapta-e a város a pénzt vagy sem, Szombathely nem eszi olyan forrón a kormány 1,2 milliárdos segélycsomagját 2021. July 15. 11:25 sikerült aláírni a szerződéseket Mi történt a belügyminisztérium 900 milliós támogatásával, miért nem indultak el a felújítások? 2022. February 04. 11:41 és a közbeszerzési eljárások is sikeresen lezajlottak, így most kezdődhet is a munka.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet