Zűrzavar a szombathelyi stadion üzemeltetésénél, lemondott az ügyvezető

Nincsenek tisztázva a részletek, kevés a pénz.

Információink szerint lemondott tisztségéről Rácz-Racker Viktória, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Noprofit Kft. ügyvezetője. Döntését nem indokolta, de úgy tudjuk, a háttérben a stadion üzemeltetése körüli zűrzavar áll.

Már az elejétől gondok vannak

A tavaly novemberben átadott stadion Felavattuk a Hali-stadiont! Itt újranézheti élő közvetítésünket 2017. November 08. 18:49 működtetésére hiába írtak ki több pályázatot, nem találtak piaci alapon üzemeltetőt. Az avatóünnepség előtt így a működtetést az építtető Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft-re bízták, de csak az év végéig.

Az avatómeccs
Vágvölgyi Bálint

Ami gyakorlatilag az avatómeccsen kívül két itthoni Haladás-meccset jelentett, erre külön szerződést kötöttek Két meccsre kötött szerződést az új stadionnal a Haladás focicsapata 2017. November 20. 18:08 , később kiderült, hogy ez a két mérkőzés több mint nyolcmillió forintjába került 8 millió 630 ezer forintba kerül a városnak a Haladás két itthoni meccse az új stadionban 2017. November 23. 09:59 az önkormányzatnak.

Közben újabb pályázatot írtak ki, ez is sikertelen lett Továbbra sincs üzemeltetője a Haladás Sportkomplexumnak 2017. December 14. 10:20 , az év végén aztán úgy döntöttek Mégis az építtető cég üzemelteti tovább a Haladás-stadiont 2017. December 20. 14:10 , hogy továbbra is az építtető cég lesz az üzemeltető. Az akkori ügyvezető, Szondy Szilvia megbízatását nem hosszabbították meg, a közgyűlés Ár Jánost nevezte ki a cég élére. A legújabb bejelentésekről január végén írtunk Az önkormányzat fogja üzemeltetni a szombathelyi stadiont, és mélyen bele kell nyúlni a kasszába 2018. January 25. 07:08 .

Február végén majdnem kudarcba fulladt az üzemeltetésről szóló bizottsági ülés Majdnem kudarcba fulladt a stadionüzemeltetésről szóló bizottsági ülés 2018. February 28. 12:25 , pedig az üzemeltető céggel kötött szerződés lejárt. Március 1-én aztán kiderült Nemény András: Teljes a káosz a szombathelyi stadion üzemeltetésénél 2018. March 01. 11:09 , hogy az üzemeltetéssel a Haladás Labdarúgó Kft-t és a Haladás VSE-t bízzák meg, előbbi a stadiont, utóbbi a munkacsarnokot működteti. Ami azt jelenti, hogy

a város által támogatott sportszervezetek egy városi cégtől, a város pénzén bérlik a stadiont.

Ez, persze, sok pénzbe kerül, hiába állította azt az építkezés alatt Hende Csaba országgyűlési képviselő, hogy az új stadion nem kerül többe a városnak, mint amennyit korábban fordítottak a sportegyesületekre. Közben Ár János megbízatása megszűnt, és kinevezték a most lemondott Rácz-Racker Viktóriát.

A munkacsarnok avatása
Bonyhádi Zoltán

A stadionnál ugyanis nagy a káosz. Igaz ugyan, hogy a Haladás VSE és a Haladás focicsapat elvileg a két üzemeltető, de a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. a fenntartó. És ebből a nem tisztázott jogviszonyból adódnak a problémák.

A HVSE és a focicsapat bérleti díjat fizet a használatért, igazság szerint a rezsit is nekik kellene fizetniük, de a HVSE-vel még most sem írták alá a szerződést. Nincs rendezve, hogy ki fizeti a karbantartást, javításokat, pedig volt már olyan, hogy meccs alatt nem volt víz a stadion egyes részein Nem volt víz a hétvégi Haladás - Vasas meccsen a Sportkomplexum egyes részein 2018. March 05. 12:17 . De említhetjük azt is, hogy csak a gyep karbantartására éves szinten mintegy 50 milliót kell fordítani.

A Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft-nek erre nincs pénze, nekik bevételük csak a hozzájuk befolyó bérleti díjból van. Ami egyébként az önkormányzattól származik, hiszen gyakorlatilag a város fizeti ki a bérleti díjat a csapatok helyett.

Az idén eddig közel 350 millió forintot adott az önkormányzat a Haladás Labdarúgó Kft-nek és a Haladás VSE-nek.

Persze, messze még az év vége, megbízható becslések szerint

a következő 3-5 évben évente 500 millióba kerül a városnak a sportkomplexum.

Arra, hogy más rendezvényeket is szervezzenek itt, kicsi az esély. A munkacsarnokot teljesen belakták a HVSE szakosztályai, és bármennyire is cáfolták ezt, a kézilabdapálya sem alkalmas NB1-es mérkőzésekre.

Bál a stadion VIP részén
BZ

A stadion pályáját és gyepét pedig annyira féltik, hogy csak az NB1-es csapatot engedik fel a meccsekre, de őket sem mindig Na, miért nem játszhat a Hali az új stadionban? Óvni kell a gyepet! 2018. February 07. 15:35 , az edzéseket sem itt tartják Na mi az, évi 80 milliót költenek rá, mégsem lehet mindig használni? 2018. March 01. 20:40 .

Eddig egyetlen, nem a Haladás focistákhoz vagy a HVSE sportolóihoz kapcsolódó eseményt rendeztek itt, januárban a városi bált Így táncolta át az éjszakát a szombathelyi elit az új Hali-stadion VIP-termében 2018. January 21. 14:43 . Ahol éppen azok voltak jelen, akiknek meg kellene oldani a stadionnál fennálló problémákat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet