Határok nélkül pörgetnénk a Szerencsekereket, Uborkaevés közben - Ezt néztük a kilencvenes években (1)

Annak a bizonyos Uborkának szatirikus íze van, az Egyenleg lekérdezésénél hamar gondba ütközünk. Főleg azért, mert Mindent felteszünk, de Semmit nem kapunk.

Nem is olyan rég a nyolcvanas évek tévés világát idéztük meg, benne többek közt a Szomszédokkal és a Van benne valamivel. Sorozatunk ezúttal viszont már a 90-es évekkel folytatódik, ami sok meglepetést tartogatott mindannyiunk számára.

Azok a kilencvenes évek

A rendszerváltás utáni kinyíltak a határok, és a világ is, ami a televíziózáson is komoly nyomokat hagyott. Megérkeztek az amerikai sorozatok, filmek, műsorok, amikkel a Magyar Televízió is igyekezett frissíteni kínálatát. De nemcsak fenékig tejfel a közszolgálati tévé élete ebben az évtizedben. Előbb kábelen, majd később már analóg sugárzású kereskedelmi tévék indultak, amik léte attól függött, hogy kik és milyen arányban néznek egy adott műsort.

Ennek fényében jöjjenek a kilencvenes évek első felében induló MTV-s műsorok.

Szerencsekerék

1993. január 2-án indult a máig legendás játék, ami merőben újat hozott a magyar tévékbe: a korábban látható tudásalapú vetélkedőkkel ellentétben a Szerencsekerékben megjelent egy igazi showelem, a kerék, ahol különböző nyeremények voltak, és itt már nem a tudás, hanem a szerencse döntött a játékosok sorsáról. Az Amerikából érkező újdonság pedig hamar lekötötte a nézőket, akik - ha nem akartak élesben játszani - megtehették társasjáték formájában, vagy úgy, hogy beküldtek egy megfejtést.

Szerencsekerék a

A két műsorvezető Klaussmann Viktor és Gajdos Tamás volt, akik máig ismertek, de nem elhanyagolható tényezőnek számított a "szerencselány" és "betűforgató". Ilyen volt például Prokopp Dóra, Horváth Éva és Pataky Györgyi is.

Az

1997-től aztán gyökeresen megváltozott a program. A műsort gyártó cég és a licensz tulajdonosa, az MTM Kommunikáció az SBS-sel közösen elnyerte az egyik kereskedelmi csatorna sugárzásához való jogokat, így a műsor egyik napról a másikra a TV2-n kötött ki. Ott kisebb-nagyobb kihagyásokkal 2001 őszéig ment. 2011-ben a Story4 támasztotta fel a játékot, amely egy év után lekerült a képernyőről. 2021 nyarától ismét a TV2 sugározza bizonyos időközönként, jelenlegi házigazdája Kasza Tibor.

Friderikusz Show

Friderikusz Sándor 1992 januárjában induló önálló show-műsora is klasszikus amerikai példára épül. Sztárvendégek, élő zene, közönség, és olyan produkciók, amik korábban elképzelhetetlennek tűntek egyetlen műsorban is.

Ráadásul ahogy telt az idő, egyre vadabb dolgok kerültek be a showba, és egyre többen jöttek is el hozzá. Világsztárok sokasága, Michael Jacksontól Robin Williamsig, David Hasselhofftól Jean Claude Van Dammeig rengetegen voltak Fridi vendégei. Talán nem is véletlen, hogy 1997-ben, a kereskedelmi tévék indulása előtt a műsor négymillió nézőt tudott a magáénak, ami a negyedik legnépszerűbb műsor volt az MTV-ben.

Robin Williams a Friderikusz showban

Friderikusz showműsora 1997-ig futott a köztévén, de a műsorvezető ezután sem marad munka nélkül: 1998 őszén az RTL klubon, 1999 tavaszától a TV2-n kapott lehetőséget, ahonnan a pletykák szerint néhány perccel előzte meg felmondásával a kirúgását. Fridi visszatért a MTV-hez, ahonnan 2005-ben kellett távoznia.

Uborka

Talán nem nagy meglepetés, hogy a bábkabaré sem 100% magyar ötlet, eredetileg a briteknél futott egy ilyen műsor, melyben a főszerepeket politikusok alkották. Na persze nem a valóságban, hanem bábfiguraként. Az akkori politikai elit színe-java megfordult az 1991-től jelentkező kabaréban.

Tóth Antal karikaturista tervezte a bábokat, melyeket bábszínészek keltettek életre. Hangjukat rengetegen, köztük énekesek és színészek is adták. Olyanok, mint például Balázs Péter, Forgács Gábor, Hacser Józsa, Kautzky Armand, vagy Kálloy-Molnár Péter.

Uborka 1993-ból

A kabaré azonban - ahogy várható volt - előbb-utóbb szemet szúrt a hatalomnak, és azt 1998 körül levették a képernyőről. 2001-ben aztán a haldokló TV2 döntött úgy, hogy új részeket készíttet a sorozatból, amely jóval bulvárosabb lett elődjénél. Nem is tetszett az rajongóknak a Friss Uborka, ami 2002-ben véget is ért.

Játék határok nélkül

A rendszerváltás után, ahogy említettem, megnyíltak a határok, erre utal következő felidézendő műsorunk címe is. A Játék határok nélkül c. műsorban több európai ország csapatai versenyeztek különböző sportversenyeken egymás ellen. A játékhoz Magyarország 1993-ban csatlakozott, és 1999-ig minden alkalommal részt vett benne (ezután azért nem volt már erre lehetőség, mert a nemzetközi versenynek vége szakadt). A játékok alatt magyar műsorvezetők segítették az itthoni nézőket az eligazodásban. Előbb Geszler Dorottyát és Vágó Istvánt, később Borbás Marcsit, Farkas Beatrixet és Gundel-Takács Gábort is lehetett látni házigazdaként.

Játék határok nélkül 1993-ból

2014-ben aztán feltámasztották a játékot, melyben nemcsak európai országok, hanem már több kontinens országai is összecsaphattak. Így csatlakozott a műsorhoz Egyiptom és az USA is, természetesen Magyarország mellett. A 2014-es évad magyar műsorvezetői Harsányi Levente és Varga Edit voltak, Gundel-Takács Gábor pedig kommentátorként tért vissza a műsorba.

Az ezután látható, 2015-ös szezon után nem készültek új részek a műsorból, így az azóta megint arra vár, hogy újra feltámassza valaki.

Egyenleg

Az MTV 2-es programján futó hírműsor bátor vállalásnak bizonyult, és már az is csoda volt, hogy létrejöhetett. 1992 januárjában az M2 megújításának jegyében egy tízperces hírműsor is készült, leginkább fiatalok közreműködésével.

Készítése egyáltalán nem függött a TV Híradótól, külön szerkesztőséggel, nem feltétlen az aktuális politikai hatalomnak behódolva készítette a műsort a Bánó András vezette szerkesztőség.

Az újfajta híradó hatalmas siker lett: a fiataloknak szóló M2-es Egyenlegből már nem volt elég egy esti kiadás, készült egy délutáni is, amelyet többnyire olyan riporterek vezettek, akiket a kereskedelmi tévéken is később viszontláttunk. Ilyen például Nika György, Frei Tamás, Hardy Mihály, Bánó András, vagy a későbbi MTV-elnök, Rudi Zoltán.

Délutáni Egyenleg

Az 1993. október 23-i megemlékezés miatt aztán komoly összetűzésbe került az MTV vezetése és a szerkesztőség. A stáb arról számolt be, hogy Göncz Árpád köztársasági elnök a nagy hangzavar miatt nem tudta elkezdeni ünnepi beszédét, amire a TV vezetősége úgy reagált, hogy a felvételeket manipulálták. A videókazettát ezután az MTV elnöke elküldte a Sonynak, akik nem tudták megállapítani, hogy van-e vágás a felvételek között vagy sem.

Ezután néhány nappal végül megszületett a döntés: az Egyenleg főszerkesztőjét, Bánó Andrást és tíz munkatársát kirúgták, felmondólevelüket azonban nem vették át. Ezután viszont nem készült új adás, helyére a TV Híradó került.

Mindent vagy semmit!

A Vágó István vezette vetélkedő - ellenben a korábban említett Szerencsekerékkel - még a tudásra épített. A brit licenszen alapuló műsor lényege, hogy a játékos bizonyos pénzösszegért bizonyos kérdéseket választhat, a győztes pedig adásról adásra továbbjut, ha pedig eljut a tizedik adásig, nyer egy autót. Az 1993-ban induló műsor házigazdája Vágó István volt, gyártója a korábban már említett MTM Kommunikáció.

1997-ben ez a műsor is átkerült a TV2-re, bár először arról szóltak a hírek, hogy nem folytatják, ez év decemberétől Vágó folytatta műsorát.

1999-ben aztán Vágó szerint a TV2 be akarta fejezni a műsort, így elfogadta a konkurens RTL klub hívását, és átigazolt. Később, hogy a TV2 megmutassa, hogy Vágó hazudott, Milliót vagy semmit! címmel felélesztették a műsort 2000-ben, de nem volt nagy siker a "Komoly kockázatok komolytalan játéka", így nem is készült belőle új évad.

A műsor utóélete érdekesnek bizonyult. A vetélkedőben tűnt fel játékosként Arató András, aki a mai napig ismert, miután internetes mémként több országban is ismerik "Hide the pain Harold" néven. Itt vált ismertté mellette még a "szerencselány" Brunner Márta is, akinek dolga nem volt más, minthogy igyekezzen rávenni a játékosokat arra, összegyűjtött pénzükből vásároljanak valami szponzorterméket.

Ezek voltak a kilencvenes évek legjellegzetesebb tévé műsorai, de persze a kínálatot még lehetne sokáig folytatni. Sorozatunk ezzel pedig új állomáshoz érkezett, ez volt az utolsó olyan rész, amelyben a tévé még "királyi" volt, 1997-től jönnek a kereskedelmi tévék, amik jócskán átváltoztatták a tévés szokásokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

Már benézhetünk az Ablakon, és kívánhatunk hármat - ezt néztük a nyolcvanas években 1.

Sorozatunk harmadik részében felülünk egy Babettára, benézünk egy Ablakon, nézzük Budapest csodálatos Panorámáját és reméljük, hogy nem jönnek majd Szeszélyes évszakok.

Nap-keltére ébredhetünk, kukkolhatjuk a Szomszédokat - ezt néztük a nyolcvanas években 2.

A nyolcvanas évek második felében biztosan van valami, amit nem a Szomszédoktól kaptunk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra