Gátakkal támadják a hódok Szombathelyen a Perint-patakot

A gátakhoz nagyon sok fát döntenek ki az állatok, és eltorlaszolják a patakot is.

A Németh László utcától a Váci lakótelepig legalább négy hódgát van, rendesen duzzasztják vissza a patak vizét, kis vízeséseket alakítva ki - írta lapunknak Horváthné Gergócs Judit olvasónk, aki a fotókat is készítette.

Hódkárok a Perinten
Horváthné Gergócs Judit

A fotók egy része a herényi temető mögött, a többi a Németh László utca végén, a Perint partján készült.

A képeken látszik, hogy a hódok egészséges, életerős fákat döntenek ki, és ezekből építik meg a hódgátakat. A gátak élőhelyül, védekezésként és élelmiszerraktárként szolgál a hódok számra, az állatok éjszaka építik azokat. A folyóvizet, patakot is elterelik, sőt, átalakítják a helyi ökoszisztémát.

Hódkárok a Perinten
Horváthné Gergócs Judit

A hódproblémával nagyon sokszor foglalkoztunk már, mivel megjelentek az Abért-tónál, Mintha kicsit elkésett volna ez a drótháló az Abért-tónál 2019. January 29. 07:17 Porpác és Csénye között, Gátat és tavacskát készítettek a hódok Csényében 2019. May 31. 11:42 Szentgotthárdnál a Rábán, Most a Rábán támadnak a hódok, Szentgotthárdnál 2019. December 28. 06:37 Gyöngyösfaluban. Gyöngyösfaluba is visszatértek a hódok, már több fát kivégeztek 2019. December 29. 12:22 Zalában áramkimaradásokat okoztak, Hódok okoznak áramkimaradásokat Zalában 2020. November 14. 11:08 Szentgotthárdon az év elején háborút indítottak Hadat üzent a hódoknak Szentgotthárd alpolgármestere January 18. 19:32 ellenük.

Hódkárok a Perinten
Horváthné Gergócs Judit

1996-ban kezdődött meg a hódok visszatelepítése Magyarországra, és a WWF programja valljuk be, meglehetősen sikeres volt. A betelepítések során az eurázsiai hódok mellett valószínűleg kanadai hódokat is sikerült hozni, amit az egyre gyarapodó hódvárak száma tanúsít. Vas megyében mostanra szinte minden vízen megtalálhatók, a Rábáról indulva minden kapcsolódó patakra beköltöztek.

Hódkárok a Perinten
Horváthné Gergócs Judit

A hódok a vizek mentén rengeteg fát döntenek ki, az erdőtelepítéseket nehezítik. A gátépítések hozadékaként új vizes élőhelyek jönnek létre. De, ami pozitív a kacsáknak, az nem biztos, hogy a terület tulajdonosainak is jól jön.

Hódkárok a Perinten
Horváthné Gergócs Judit

Az árvízvédelmi gátakba fúrt lakóüregek is veszélyesek lehetnek – egy áradáskor a meggyengült gátak beomolhatnak. A hód vadászata kilövési engedélyhez kötött, a húsra és a szőrmére külön szabályozás vonatkozik.

A tapasztalatok és az általános felháborodás is közrejátszhatott abban, hogy a nyáron kiadták a kilövési engedélyt Kiadták a kilövési engedélyt a hódokra July 30. 17:19 rájuk: a rendelet szerint hódokra október 1. és március 31. között lehet vadászni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem