Gyöngyösfaluba is visszatértek a hódok, már több fát kivégeztek

150 évig nem voltak hódok errefelé, 30 éve kezdték meg a betelepítésüket.

Gyöngyösfaluba is visszatértek a hódok - írta levelében gyöngyösfalui olvasónk. Ezt a képet küldte bizonyítékul:

Olvasó

A Gyöngyösön és Gyöngyösfaluban két éve, 2018 decemberében jelentek meg A Gyöngyös felső szakaszán is megjelentek a hódok 2018. December 12. 07:37 a hódok, komoly károkat okozva a patak mellett álló fákban. Pár napja a Rába szentgotthárdi szakaszáról kaptunk fotókat Most a Rábán támadnak a hódok, Szentgotthárdnál 2019. December 28. 06:37 az elszaporodott hódok által okozott károkról. Például ezt:

Forrás: Facebook / Nagy Péter

A hódok egyébként az 1800-as évek közepére gyakorlatilag kipusztultak a Kárpát-medencében, 1990-ben kezdték meg újratelepítésüket. Alapvetően hasznos állat, részt vesz nem őshonos fafajok visszaszorításában (pl. nemes nyár). Környezete átalakításával, tavacskák létrehozásával más állatoknak (kétéltűek, hüllők, madarak), hátrahagyott váraikkal a vidra, róka és a borz számára biztosít kedvezőbb körülményeket.

Mivel nincs természetes ellensége, a hód könnyen elszaporodik, ráadásul védett állat. Az utóbbi években a szombathelyi Csónakázótónál is megjelentek Elpusztult a szombathelyi hód, a horgásztóban érte a végzet 2017. August 02. 13:51 , aztán kiderült, hogy az egész Dunántúlon jelen vannak Nemcsak Szombathelyen, az egész Dunántúlon megjelentek a hódok 2018. January 21. 21:07 .

Az Abért-tónál is Hódok garázdálkodnak az Abért-tó körül 2018. December 07. 14:21 , ahol dróthálókkal próbáltak védekezni Mintha kicsit elkésett volna ez a drótháló az Abért-tónál 2019. January 29. 07:17 ellenük. A Gyöngyös A Gyöngyös felső szakaszán is megjelentek a hódok 2018. December 12. 07:37 és az Aranypataknál A hódok ádáz gátépítésbe kezdtek Toronyban, az Aranypatakban is - árvizet okozhatnak 2019. January 13. 19:46 is látták a nyomaikat. Idén áprilisban a Perintnél is megjelentek Így dolgoznak a hódok Szombathelyen, a Perintnél 2019. April 19. 09:16 . Hasznosságuk mellett viszont egyre több kárt okoznak, a szakemberek is keresik a megoldást, már szóba került az is, hogy megszüntetik a védettségét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem