Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Döntött a parlamenti kétharmad, magáncégeké lesz a hulladékszállítás

Több tízmilliárd elherdálása után, az alkotmánybíróság aggályai ellenére átnyomták a hulladéktörvényt a parlamenten.

A Fidesz-KDNP frakció 132 szavazatával, azaz kétharmaddal ment át az országgyűlésen az új hulladéktörvény hétfőn. Ezzel eldőlt, hogy a hulladékkezelést elveszik az önkormányzatoktól, és a feladatot az arra jelentkező magáncégeknek adják koncesszióba.

A tervről már tavaly júniusban írtunk, Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 az akkori elképzelés szerint

a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelési eszközök egyszerűen átmennek az állam tulajdonába, ami hatalmas vagyonvesztés lesz az önkormányzati cégeknek és az önkormányzatoknak.

A korábban készült kormányzati anyag beismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni az addig jól működő, az önkormányzati cégekre alapozó rendszert. Azt is írták, hogy

évi 54 milliárd forint többletforrás szükséges a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer működtetéséhez.

A most elfogadott törvény hatalmas problémát okoz azoknak az önkormányzati cégeknek, amelyek jelenleg elvégzik a tényleges hulladékgyűjtési, szállítási, kezelési feladatokat. Szombathelyen ez a SZOVA, a cégnek megvannak a hulladékkezeléshez a gépei, telephelye, szervize, munkatársai, nyitott kérdés, hogy mi lesz a gépek és a munkatársak sorsa. (Ahogy arról lapunk beszámolt, most tárgyalják meg például, Így küzdenek a kukások Szombathelyen a púpos konténerekkel 2021. February 21. 11:20 hogy új kukásautót és edényeket kellene venni.)

Egyelőre nem tudni, ki fogja elszállítani majd a hulladékot.
Bonyhádi Zoltán

A törvényt januárban már megszavazta a Fidesz-többség az országgyűlésben, de Áder János köztársasági elnök elsőre nem írta alá, elküldte ellenőrzésre az alkotmánybíróságnak.

Az Alkotmánybíróság február 10-én hozott határozatával alaptörvény-ellenesnek minősítette Az alkotmánybíróság elkaszálta a hulladékgazdálkodás államosítását 2021. February 11. 15:28 az új hulladékgazdálkodási törvényt. Pontosabban a törvénynek azt a rendelkezését, amely mindenfajta kártalanítás nélkül az államnak adja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát.

Az ominózus szabály szerint az eredeti birtokosnak még fizetési kötelezettsége is keletkezne, amely így az értékesíthető hulladékok tekintetében duplán is kárt okozott volna a termelőknek.

0

A törvényjavaslatot némileg átdolgozta a kormány, kezelték benne az alkotmánybíróság által jelzett hiányosságokat, de a lényeg megmaradt, és ezt fogadták el hétfőn a kormánypárti képviselők.

Így több mint négy éves ámokfutás Több tízmilliárd forint elherdálása, önkormányzati cégek tönkretétele után újra magánosítják a hulladékgazdálkodást 2021. January 07. 07:04 után

ismét új rendszerben működik majd a hulladékkezelés. Ami egyébként milliárdos üzlet, ha jól csinálják, és ezt az üzletágat elveszik az önkormányzatoktól, és magánkézbe adják.

A rezsicsökkentésnek álcázott államosítással kezdődött minden

Az állami NHKV Zrt.-t a rezsicsökkentés jegyében hozták létre évekkel ezelőtt. Ez a cég szedi be a lakosságtól a hulladékszállítási díjakat, viszont a munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak csak a beszedett összeg egy részét utalják át, azt is késéssel.

De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam ugyan önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe, 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét, Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 jelenleg már a sokadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Jelenleg a SZOVA munkatársai dolgoznak a hulladékszállításban Szombathelyen.

Több önkormányzati cég nem is bírta ki a sok csúszást, 2018 végén például az egyik legnagyobb hulladékszállító cég, a Pest és Nógrád megyében 116 településen szolgáltató Zöld Híd jelezte, hogy nem viszi el a kommunális hulladékot, mert a kukaholdingtól a működéshez szükségesnél kevesebb pénzt kaptak. Az NHKV a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. területén tavaly beszedett szemétdíjból pedig még mindig tartozik 3,6 milliárd forinttal a fővárosi hulladékszállítónak.

Az NHKV-t tavaly júliusban a járvány elleni védekezés jegyében újabb 20 milliárddal segítette ki 20 milliárd forintot adnak a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingnak 2020. July 15. 19:15 a kormány, természetesen közpénzből.

Szombathelyen a közszolgáltató Szomhull Kft. tavaly 500 milliós kölcsönt kért az önkormányzattól a késedelmes fizetések miatt, ezt 2020 január végéig vissza kellett volna fizetni, de a cég a hitel átütemezését kérte, Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet 2020. January 28. 07:42 mivel továbbra is késik az elvégzett munka ellenértékének kifizetése.

2016 óta összesen 146 milliárd forintot tettek a rendszerbe a lakossági befizetéseken felül, így sem működik normálisan, most pedig a teljes államosítás és a tényleges munka kiszervezése jön.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság