Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Döntött a parlamenti kétharmad, magáncégeké lesz a hulladékszállítás

Több tízmilliárd elherdálása után, az alkotmánybíróság aggályai ellenére átnyomták a hulladéktörvényt a parlamenten.

A Fidesz-KDNP frakció 132 szavazatával, azaz kétharmaddal ment át az országgyűlésen az új hulladéktörvény hétfőn. Ezzel eldőlt, hogy a hulladékkezelést elveszik az önkormányzatoktól, és a feladatot az arra jelentkező magáncégeknek adják koncesszióba.

A tervről már tavaly júniusban írtunk, Teljesen kizárnák az önkormányzatokat a hulladékkezelésből, bajban lenne a SZOVA 2020. June 13. 11:18 az akkori elképzelés szerint

a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő hulladékkezelési eszközök egyszerűen átmennek az állam tulajdonába, ami hatalmas vagyonvesztés lesz az önkormányzati cégeknek és az önkormányzatoknak.

A korábban készült kormányzati anyag beismeri, hogy teljes kudarc volt felforgatni az addig jól működő, az önkormányzati cégekre alapozó rendszert. Azt is írták, hogy

évi 54 milliárd forint többletforrás szükséges a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer működtetéséhez.

A most elfogadott törvény hatalmas problémát okoz azoknak az önkormányzati cégeknek, amelyek jelenleg elvégzik a tényleges hulladékgyűjtési, szállítási, kezelési feladatokat. Szombathelyen ez a SZOVA, a cégnek megvannak a hulladékkezeléshez a gépei, telephelye, szervize, munkatársai, nyitott kérdés, hogy mi lesz a gépek és a munkatársak sorsa. (Ahogy arról lapunk beszámolt, most tárgyalják meg például, Így küzdenek a kukások Szombathelyen a púpos konténerekkel February 21. 11:20 hogy új kukásautót és edényeket kellene venni.)

Egyelőre nem tudni, ki fogja elszállítani majd a hulladékot.
Bonyhádi Zoltán

A törvényt januárban már megszavazta a Fidesz-többség az országgyűlésben, de Áder János köztársasági elnök elsőre nem írta alá, elküldte ellenőrzésre az alkotmánybíróságnak.

Az Alkotmánybíróság február 10-én hozott határozatával alaptörvény-ellenesnek minősítette Az alkotmánybíróság elkaszálta a hulladékgazdálkodás államosítását February 11. 15:28 az új hulladékgazdálkodási törvényt. Pontosabban a törvénynek azt a rendelkezését, amely mindenfajta kártalanítás nélkül az államnak adja a termelési és ipari hulladékok tulajdonjogát.

Az ominózus szabály szerint az eredeti birtokosnak még fizetési kötelezettsége is keletkezne, amely így az értékesíthető hulladékok tekintetében duplán is kárt okozott volna a termelőknek.

0

A törvényjavaslatot némileg átdolgozta a kormány, kezelték benne az alkotmánybíróság által jelzett hiányosságokat, de a lényeg megmaradt, és ezt fogadták el hétfőn a kormánypárti képviselők.

Így több mint négy éves ámokfutás Több tízmilliárd forint elherdálása, önkormányzati cégek tönkretétele után újra magánosítják a hulladékgazdálkodást January 07. 07:04 után

ismét új rendszerben működik majd a hulladékkezelés. Ami egyébként milliárdos üzlet, ha jól csinálják, és ezt az üzletágat elveszik az önkormányzatoktól, és magánkézbe adják.

A rezsicsökkentésnek álcázott államosítással kezdődött minden

Az állami NHKV Zrt.-t a rezsicsökkentés jegyében hozták létre évekkel ezelőtt. Ez a cég szedi be a lakosságtól a hulladékszállítási díjakat, viszont a munkát ténylegesen elvégző, döntő többségében önkormányzati szolgáltatóknak csak a beszedett összeg egy részét utalják át, azt is késéssel.

De az NHKV a kezdetektől anyagi gondokkal küzd. Az állam ugyan önti a közpénzből származó tízmilliárdokat a cégbe, 26,4 milliárd forintot ad a kormány a hulladékkáosz megoldására 2018. October 31. 10:56 ennek ellenére az NHKV több hónapos, sokszor féléves csúszással fizet a helyi szolgáltatóknak. Igaz, időnként leváltják a cég teljes vezetőségét, Kirúgták a kukaholding teljes igazgatóságát 2019. March 15. 12:08 jelenleg már a sokadik vezetése van a három éves vállalatnak.

Jelenleg a SZOVA munkatársai dolgoznak a hulladékszállításban Szombathelyen.

Több önkormányzati cég nem is bírta ki a sok csúszást, 2018 végén például az egyik legnagyobb hulladékszállító cég, a Pest és Nógrád megyében 116 településen szolgáltató Zöld Híd jelezte, hogy nem viszi el a kommunális hulladékot, mert a kukaholdingtól a működéshez szükségesnél kevesebb pénzt kaptak. Az NHKV a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. területén tavaly beszedett szemétdíjból pedig még mindig tartozik 3,6 milliárd forinttal a fővárosi hulladékszállítónak.

Az NHKV-t tavaly júliusban a járvány elleni védekezés jegyében újabb 20 milliárddal segítette ki 20 milliárd forintot adnak a gazdasági mentőcsomagból a sokmilliárdos hiányt felhalmozó kukaholdingnak 2020. July 15. 19:15 a kormány, természetesen közpénzből.

Szombathelyen a közszolgáltató Szomhull Kft. tavaly 500 milliós kölcsönt kért az önkormányzattól a késedelmes fizetések miatt, ezt 2020 január végéig vissza kellett volna fizetni, de a cég a hitel átütemezését kérte, Mintegy féléves csúszással kapja meg a Szomhull a hulladékszállításért járó pénzt, és akkor sem az egészet 2020. January 28. 07:42 mivel továbbra is késik az elvégzett munka ellenértékének kifizetése.

2016 óta összesen 146 milliárd forintot tettek a rendszerbe a lakossági befizetéseken felül, így sem működik normálisan, most pedig a teljes államosítás és a tényleges munka kiszervezése jön.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra