Idén 24. alkalommal jönnek lamantinozni a jazz nagyágyúi Szombathelyre

Az idei Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor június 30-án kezdődik és egy hétig tart.

Középiskolás koromban a veszprémi, megyei könyvtár zeneszobájába jártam jazzt hallgatni. A kollégiumban nem volt belőle nagy kínálat, az iskolai és kollégiumi társak egyik része a rockra, a másik fele a diszkóra volt rámozdulva.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A könyvtár zeneszobájában egy listáról ki lehetett választani a meghallgatni kívánt lemezt, és fejhallgatóval meg lehetett hallgatni.

Lamantin fesztivál a színházban 2023-ban
Mészáros D. Zsolt

Így ismerkedtem meg a jazzel, jazzrockkal, és egyéb származékaikkal, köztük a Muddy Waters-féle blueszal, és például Billy Cobham dobossal. Aki akkor a negyvenes éveinek elejét taposta, de már világhírű volt.

A veszprémi könyvtár zenehallgató bokszában ücsörögve nem is sejtettem, hogy huszonegynéhány év múlva, 2005-ben interjút készítek majd Billy Cobhammel, Szombathelyen, a Lamantin Jazz Fesztivál Fő téri sátrában, koncert után.

Idén is Lamantin

Persze nem csak ezt a találkozást köszönhetem a Lamantin fesztiválnak, de most az a lényeg, hogy az idén, azaz 2024-ben ismét lesz Lamantin és lesz improvizációs tábor is.

A Lamantin fesztivál Facebook-oldalán jelent meg ez a rövid kis videó, amiből azt is megtudhatjuk, hogy az idei fesztivál június 30-án startol és július 6-ig tart.

Tímár Péter, a fesztivál főszervezője kérdésünkre azt mondta, a programokról még nem tud beszámolni, még szponzori tárgyalások is zajlanak. A tervek szerint az idén is a Weöres Sándor Színház klubjában lesznek a koncertek, naponta egy vagy kettő, de még ez sem biztos. Dolgoznak a szervezésen - mondta.

Sok változáson ment át a fesztivál

A Lamantin Jazz Fesztivál 22 éve indult Szombathelyen, az egynapos esemény pár év alatt többnapos, országosan, sőt, nemzetközileg is ismert eseménnyé nőtte ki magát, ahol többször is láthattunk világsztárokat. A szervezést az Improvizatív Zeneműhely Egyesület vállalta, ők működtették az év közben pár klubkoncertet bemutató Lamantin Klubot is.

Bonyhádi Zoltán

Pár évvel később a fesztivál mellett elindították az improvizációs tábort, ahol szakképzett oktatók tartottak bő egyhetest kurzust a hallgatóknak. Több olyan hallgató került ki a táborból, akik később komoly zenei pályát is befutottak.

A fesztivál az elmúlt években több változáson ment át, változott a Lamantin Klub helyszíne is, a klubot pár éve a Weöres Sándor Színház fogadta be. 2018-ban már a jazzsátort sem állították fel Megszűnik a Lamantin Jazz Fesztivál sátra a Fő téren 2018. June 18. 15:23 a Fő téren, a nagyobb koncerteket az MSH-ban szervezték meg. Erről és a fesztivál szervezésének nehézségeiről 2018 őszén beszélgettünk Tímár Péter: Nehéz volt otthagyni a Fő téri fílinget, de nem volt más választás 2018. October 05. 19:42 Tímár Péter főszervezővel.

2020-ban a járványtól függetlenül elmaradt Elmarad az idén a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor 2020. March 03. 10:47 a Lamantin Fesztivál, 2021-ben októberben megszervezték, de csak egynapos volt Októberben újraindul a szombathelyi Lamantin Jazz Fesztivál 2021. August 22. 11:37 . 2022-ben aztán visszatért Kertmozi, Bloomsday, Republic, Kvíz Party, oldtimer találkozó, Bon Bon – Ismét indul a nyári élménycunami Szombathelyen 2023. May 16. 15:46 az egyhetes időtartam, a helyszín pedig a Weöres Sándor Színház lett, ahol egyébként korábban is működött a Lamantin Klub.

Tavaly, 2023-ban is a színházban rendezték meg Július első vasárnapján kezdődik a 23. Lamantin Jazz Fesztivál Szombathelyen 2023. June 29. 12:28 a fesztivált, aminek az utolsó előtti napjára mi is elmentünk Cimbalomtól megrészegült percek a Lamantin Jazz Fesztivál idei utolsó nagykoncertjén 2023. July 08. 11:34 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra