Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Íme a 10+1 legdrágább szombathelyi beruházás az elmúlt évekből

Összeszedtük, hogy mekkora pénzt költöttek el Szombathelyen különféle felújításokra, építkezésekre az elmúlt évek során. Szemezgessen, gondolkozzon, szavazzon!

Az elmúlt években sok mindenre költött az EU, az önkormányzat és az egyház Szombathelyen. Ezek közül összeszedtük a 100 millió forint feletti tételeket és listába szedtük olvasóinknak. A cikk alján pedig szavazhatnak is, hogy melyiket találja leginkább túlárazottnak?

Kis kulisszatitok az elején: eredetileg a tizes listát akartunk, de az utolsó két helyre rögtön két (a nagyságrendet figyelembe véve) közel egyforma tétel került, meg is esett rajta a szívünk. Kihagytuk a stadiont, mivel még bőven a bontási munkálatok zajlanak csak, az M86-ost is, ugyanis az nem a városhatárokon belüli fejlesztés, továbbá a túl réginek talált projekteket is (ilyen volt például a színház is). Igyekeztünk azért így is mindent összeszedni, na de kezdjük is a listát:

11. A szombathelyi székesegyház felújítása

Felújítják a székesegyházat
A szombathelyi székesegyház
Bonyhádi Zoltán

Még 2011-ben írtunk róla Mennyei panoráma – A Székesegyház tetején 2011. August 11. 14:20 ,

hogy a tetőszerkezet 95 millióba, míg a külső tatarozás 45 millió forintba fog kerülni

. Azért azon csodálkoznánk, ha 140 millióból tényleg kijött volna, de talán. Így vagy úgy, ezzel mindenhogyan helye van a listán.


10. Bicikliút-fejlesztések a déli városrészen

Az új Diófa utcai kerékpárút és járda
Kerékpárútépítés 140 millió forintból
Bonyhádi Zoltán

Az eredetileg

Szombathely város kerékpárút-hálózatának fejlesztése Gyöngyösszőlős és Gyöngyöshermán városrészeken

című projektből épp Gyöngyöshermánt húzták ki Gondolta volna, hogy a gyöngyöshermáni bicikliút-építésekből éppen csak Gyöngyöshermán marad ki? 2014. September 25. 20:23 forráshiány miatt, de az így 213-ről 140 milliósra zsugorodó nagy bringaút-építés Csúsznak a szombathelyi bicikliutak 2015. May 18. 15:40 nem csak ezért különleges.

Most már egy egész ország (sőt, világ Híresek lettünk! Szombathely felkerült a 9gag-re 2015. July 06. 16:41 ) tudja, hogy van Szombathelyen egy bizonyos Diófa utca Ilyen lett a Diófa utcai bicikliút: ==≈==≈== 2015. July 03. 08:02 ...


9. Hefele Menyhért utcai átjáró és a kormányhivatal épületének felújítása

Felújították a kormányhivatalt
Felújították a kormányhivatalt
Bonyhádi Zoltán

Döntő részben uniós pénzből lett felújítva Ez is kész. Átadták a szombathelyi kormányhivatal felújított homlokzatát 2015. July 14. 17:37 a Hollán Ernő utcai épület.

Az új homlokzat, nyílászárók cseréje és némi napkollektor a tetőre a hatékonyabb energiagazdálkodásért összesen 249,3 millió forintba került , ebből 187,3 millió forint EU-s támogatás és 62 millió a saját erő volt.


8. IVS 2

Új körforgalom a megújult templom előtt
Bonyhádi Zoltán

Az IVS 2 421 millió forintot kóstált . Ennek része volt az Óperint utca 18. felújítása, az Óperint utcai körforgalom létrehozása, az evangélikus templom és környékének felújítása, a református templom felújítása és a SEK előtti liget rendbetétele. Kormányszokáshoz híven ezt is többször adták át, utoljára tavaly augusztusban. Utoljára avatták fel az Óperint utcát Szombathelyen 2015. August 10. 19:22


7. IVS 3

Majdnem kész a szombathelyi Csónakázótó felújítása
A Csónakázótó környéke is megújult
Bonyhádi Zoltán

Az egyik legkomplexebb beruházás 724 millióból lesz új városliget Szombathelyen 2013. October 15. 16:53 az Integrált Városfejlesztési Stratégia 3. üteme volt az utóbbi években. Része volt a Csónakázótó környékének felújítása, ott egy új híd kialakítása, az Illés Akadémia bővítése, az emlékmű alatti parkolók rendbetétetele és a Mesevár Óvoda felújítása is.

Mindez 748 millió 613 ezer forintba került, ebből 724 millió 171 ezer forint volt az uniós támogatás.


6. A Püspöki Palota felújítása

Püspöki Palota felújítása
Így kezdődött...
Garai Antal Atom

Ez még nem készült el, de mivel elkezdték, már belevettük a listánkba.

A 828 millió forintos Mészáros Lőrinc három hónapos cége végzi a szombathelyi püspöki palota felújítását 2015. October 16. 12:01 állami pénzből készülő rekonstrukciót Orbán Viktor miniszterelnök személyes jó barátja, a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc tavaly június közepén alapított cége végzi el.


5. A Szent Márton templom felújítása

Szent Márton templom szentelése
Ilyen lett a város legrégebbi temploma
Garai Antal Atom

Ez egy viszonylag friss dolog Újra kong a szombathelyi nagyharang - ilyen lett a felújított Szent Márton-templom 2015. November 06. 14:17 , novemberben jártunk a templom újraszentelésén. A megyei napilap szerint kormánytámogatással 900 millióba került a felújítás, ez látványosan drágább, mint a székesegyház tatarozása, ami azért lehet, mert itt aztán tényleg kívül-belül mindenhez hozzányúltak:

Felújították a tetőt, a cserepezést, a lécezést, ahol kellett gerendákat cseréltek, restaurálták az oltárok egy részét, a villamossági berendezéseket cserélték/újították, biztonsági berendezéseket szereltek fel, vakolták a falakat, belső üvegelőteret alakítottak ki, vízelvezetést gondoltak újra, ajtókat, ablakokat cseréltek és javítottak, helyreállították a nagyharangot, amely újra szól ezek után, és még sorolhatnánk. Az itteni felújításoknak egyébként még így sincs vége.


4. AGORA MSH felújítása

Az AGORA-Művelődési és Sportház műszaki átadása
A műszaki átadáskor még nézőtéri székek nélkül
Vágvölgyi Bálint

Átléptük az egymilliárd forintot! Igen, az első négybe csak ilyen gigabüdzsével rendelkező dolgok fértek be, mint az AGORA Művelődési és Sportház felújítása Mutatjuk, milyen lett a kulcsra kész szombathelyi Művelődési és Sportház 2015. August 07. 13:20 .

Hogy miért nem fért bele az egymilliárd forintba Mikor tűnnek el végre a graffitik a felújított AGORA MSH hátsó részéről? 2015. December 10. 13:11 , hogy a hátsó fali graffitiket eltávolítsák és kicsit ott is dolgozzanak, nem tudjuk, de azt igen, hogy eredetileg az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 685 millió forint volt, ám a projekt összköltsége időközben több mint egy milliárdra duzzadt (pontosan 1.014.271.405 forintra), így a város is mélyen a zsebébe nyúlt, hogy meglegyen a szükséges önerő.


3. Brenner János Általános Iskola és Gimnázium

Brenner János Általános Iskola és Gimnázium - átadás előtt, a levegőből
Tavaly nyáron adták át az egy év alatt felépült iskolát
Tánczos Mihály

Napra pontosan egy év telt el az alapkőletétel és az ünnepélyes átadás között, ennyi idő kellett, hogy felépítsenek egy 8313 négyzetméter alapterületű 24 tantermes iskolát. Nem semmi! Száz százalékban támogatott projekt volt EU-s pénzből, és állami forrásból. Mindez 2,2 milliárd forintért készült el.


2. Csaba utcai felüljáró

Átadták a Csaba utcai felüljárót
Madártávlatból a Csaba utcai felüljáró
Mészáros Zsolt

Évtizedes probléma oldódott meg a Csaba utcai felüljáró megépítésével. Hosszú kocsisorok, napi sokszor húszperces várakozások pusztán azért, mert egy-egy vonatot tologattak ide-oda, a kereszteződést nem is érintő, távoli vágányokon.

Igaz, hogy a 30-as sebességkorlátozás kicsit fura Teszteltük a Csaba utcai felüljárót harminccal 2012. November 11. 11:40 , de akkor is örültünk, hogy 2012-ben végre birtokba vehettük Csaba utca: Hende Csaba repülőteret vizionál 2012. October 18. 15:27 a 2 és fél milliárd forintból épült felüljárót.


1. Új belgyógyászati tömb a Markusovszkyban

Átadták az új belgyógyászati tömböt a kórházban
Ilyen volt a nullkilométeres belgyógyászati tömb
Bonyhádi Zoltán

Ez is egy olyan beruházás volt, amit többször is átadtak. Hiába, ha kampány van, akkor muszáj... Messze ez volt a legdrágább, amit mostanában felavattak Szombathelyen: 6 milliárd forintba került . Az utolsó avatása óta már gőzerővel üzemel az kórház legújabb épülete, de azért betegként akkor sem szívesen jönnénk ide.

Szavazzon!

Most hogy tudja, mi és mennyiért épült, szavazzon arról, melyiket gondolja irreálisan drágának?

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra