Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem értjük, hogy miért titkolják el a helyi járványadatokat, de ezt teszik

Mi a cél ezzel? A bizonytalanság erősítése vagy a járvány elleni védekezés?

A múlt szerdán, azaz egy hete küldtük el kérdéseinket a Vas megyei kormányhivatalnak. Arra lettünk volna kíváncsiak, hogy megkaphatjuk-e a helyi, azaz Vas megyei és szombathelyi járványadatokat.

Azt, hogy hány aktív fertőzött van most a megyében, illetve Szombathelyen, hányan vannak hatósági karanténban, kórházban, hányan intenzíven, lélegeztetőgépen, hányan gyógyultak meg és hányan hunytak el.

Hende Csaba és Nemény András sem kap hivatalos adatokat

Nem lepődtünk meg, hogy levelünkre még csak nem is reagáltak, a járvány kirobbanása óta nem közlik a helyi adatokat. És nem csak a sajtót hagyják információk nélkül, hanem a helyi politikusokat is.

A múlt héten Hende Csaba országgyűlési képviselőnek tettük fel a kérdést Hende Csaba sem tudja a naprakész helyi vonatkozású koronavírus-adatokat April 17. 13:39 , hogy ismeri-e a helyi adatokat, azt válaszolta, hogy ő sem kap tájékoztatást az aktuális napi adatokról, így nem naprakész a számokban.

Nemény András , Szombathely polgármestere rendszeresen jelentkezik a Facebookon élőben, korábban ilyenkor elmondta a legfrissebb adatokat, és mindig hozzátette, hogy azokat a Vas megyei kormányhivataltól, Harangozó Bertalan kormánymegbízottól kapta.

Március végén viszont azt közölte a bejelentkezése Sok a fiatal a szombathelyi betegek között, és nagyon gyorsan romlik az állapotuk March 26. 13:27 elején, hogy neki sincsenek aktuális, helyi adatai, az önkormányzati oltópontok körül kialakult helyzet „Elmegyünk a falig, vagy azon túl” – A szombathelyi önkormányzat továbbra is szeretné megnyitni az oltópontokat March 16. 18:03 miatt hetek óta nem tud Harangozóval beszélni, aki nem veszi fel a telefont.

Segíthetné a járvány elleni védekezést

Pedig a helyi adatokra nagy szükség lenne. Egyrészt az állampolgároknak joguk lenne ismerni azokat, másrészt a járvány elleni védekezésben is segíthetnének.

Ha az emberek szembesülnének vele, hogy a közelükben mennyi fertőzött van, hányan vannak kórházban, mennyien küzdenek az életükért a lélegeztetőgépre kötve, és hány embertől kell végleg elbúcsúzni a szűk környezetünkben, akkor komolyabban vennék az óvintézkedések betartását. És valószínűleg nőne az oltási hajlandóság is.

A titkolózásnak csak negatívumai vannak, legalábbis az állampolgárok szemszögéből. Egyre nagyobb a bizalmatlanság a hivatalos adatok szemben, sokan gondolják úgy, hogy ezek az adatok nem valósak, manipulálják azokat. És egyre többen lázadnak fel az óvintézkedések ellen.

Magyarul, a helyi adatok közlése elősegítené a járvány elleni védekezést s fokozná a bizalmat a hivatalos szervek iránt. De úgy tűnik, hogy ez nem érdeke a döntéshozóknak, így viszont egyre nő a bizalmatlanság. Már bennünk is.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra