Jordán Tamás: „Változzon a környezetem, azt szeretném!”

Élhetőbb Szombathelyt szeretne a WSSZ újonnan kinevezett igazgatója, ahonnan nem költöznek el a fiatalok. Ebben segíthet a színház.

Több ízben is beszámoltunk róla Jordán marad a szombathelyi színház igazgatója 2012. May 31. 08:41 , múlt hét csütörtökön a szombathelyi közgyűlés finisében véget ért a hónapok óta tartó találgatás: a városatyák megszavazták, Jordán Tamás újabb öt esztendeig irányíthatja a Weöres Sándor Színházat. A direktor újbóli megválasztása óta először - kedd délelőttre - összehívott egy sajtótájékoztatót:

Elöljáróban Jordán megemlítette, a szombathelyi közgyűlés után, a zárt ülésen 17 igen, 1 tartózkodás és 1 ellenszavazat mellett kapott elsöprő bizalmat. 2007-hez képest - közölte - „picit romlott a megítélésem”, hiszen akkor (még a szocialista városvezetés alatt) ellenzék és akkori kormányzó erők abszolút egyetértésben, konszenzussal választották meg a Kossuth-díjas színészt. Jordán erre viccesen megjegyezte:

Ha ez így megy tovább, és ötévenként elveszítek egy szavazatot, még simán ötven évig kihúzom…

Jordán Tamás még öt évig igazgathatja a WSSZ-t
Mészáros Zsolt

A széles közgyűlési támogatástól Jordán azt reméli, hogy az elkövetkezendő időszakban, politikai színezettől függetlenül az egész város magáénak érzi majd a színházat. Terveik megvalósításához ugyanis minél szélesebb társadalmi összefogásra lenne szükségük. (Megemlítette, hogy a megyei napilapon túl a nyugat.hu is szavazásra Dömötör, Jordán vagy Koltay? - Ők pályáznak 2012. April 23. 16:30 buzdította olvasóit. A szavazók döntő többsége szintén személyét várta befutónak.)

Jövő évad, és ami mögötte lesz

Ősszel a nagyszínpadon, évadnyitó darabként Molnár Ferenc „Játék a kastélyban” című darabját láthatjuk, Jordán Tamás rendezésében (premier szeptember 28-án). Ezt követi Silló Sándor rendezése, Wasserman-Leigh-Darion: „La Macha lovagja”. (Premier november 30-án.) A tavaszi szezonban két további nagyszínpadi bemutató vár ránk, egy kétszereplős krimi, Anthony Shaffer Mesterdetektívje (Kálmánchelyi Zoltán és Jordán Tamás előadásában), valamint Peter Shaffer Black Comedy-je, Mohácsi János rendezésében.

Az ősz a kamaraszínpadon a Hrabal-szakértőként számon tartott Ivo Krobot rendezésével indul, a társulat a Szigorúan ellenőrzött vonatokat viszi színre. Decemberben a nyelvzsonglőr Hamvai Kornél élete első rendezésére készül, a drámaíró Georges Feydeau Kézről kézre című darabját állítja színpadra (a darabban Mertz Tibor is játszik, ő segíti majd Hamvait a rendezésben).

Nagyon várjuk Jeles András jövő februárban esedékes Dosztojevszkij - A félkegyelmű átiratát is.
Nem kevésbé ígéretes Egressy Zoltán sikerdarabjának szombathelyi premierje, a Portugál, amelyet a társulat jövő májusban, Szerémi Zoltán rendezésében mutat be. (Jordán megemlítette: Szerémi már Szegeden is nagy sikerrel rendezte meg Egressy sikerdarabját. A szerző szerint ez volt a legjobb Portugál-előadás, amit valaha látott – pedig volt egypár.)

Weöres Sándor tiszteletére készülnek

Egy bónusz-előadással is készülnek, jövőre lesz a színház névadójának, Weöres Sándornak a centenáriuma. A társulat június 22-én Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából műsorra tűzi (Valló Péter rendezésében) a „Szent György és a sárkány” című darabot.

Ráadásként a következő szezon (2012 ősz/ 2013 tavasza) Weöres Sándor tiszteletére magyar évad lesz.

Jövőre magyar évadot terveznek
Mészáros Zsolt

A 2012/13-as szezon ifjúsági bérletének előadásai között szerepel a Katona József Színház szombathelyi születésű művészének, Fekete Ernőnek „Mennyekbe vágtató prolibusz” című Weöres-estje.
Több ezer diák részvételével a szombathelyi Fő téren

Nagy versmondást

tartanak majd a költő verseiből is.

A centenárium tiszteletére meghívásos drámapályázatot írnak ki (heteken belül, a 99. születésnapon) és vállalják, hogy a díjazott műveket bemutatják.

Általános és középiskolások számára országos szavalóversenyt, valamint Weöres Sándor életútját bemutató kiállítást is terveznek.

Beavató színház gyerekeknek

A már meglévő ifjúsági bérletes darabok mellett a 2012/13-as szezon tervei között szerepel egy színházra tanító/nevelő előadás.

Miből lesz a cserebogár

címmel olyan rendhagyó produkciót állítanak színpadra, amely azt mutatja be, hogyan teljesedik ki egy jelenet az olvasópróbától a bemutatóig. Mit ad a pusztán elmondott szöveghez egy rendezői instrukció, a díszlet, a jelmez, a zene, a koreográfia és a világítás.

Újra műsoron marad

A nagyszínpadon továbbra is műsoron marad a Kabaré, a Chicago, a Szentivánéji álom, valamint a Nők iskolája. Nézhető lesz még – aki elmulasztotta volna –a Tizenkét dühös ember, a Hetvenhét, a Rák Jóska dán királyfi és a Top Dogs. A színház stúdiószínpadán folytatódik A jó pálinka itassa…, valamint a Varázskendő-Egérbolygó, illetve a Széllel szembe című est, Jordán Tamás önálló stand-upja.

Mi várható a Karneválszínházon?

Az idei karneválszínházban a társulat egy sajátos Ovidius-átirattal rukkol elő, a szereposztás már körvonalazódik, egy biztos, Hollósi Frigyes jön. Fergeteges komédiára számíthatunk, a darab rendezője a MADHOUSE THEATRE COMPANY tagja, az az Andrew Hefler lesz, aki az angol nyelvű SÖR –előadás egyik szereplője, és így a szombathelyi színházban többször láthattuk már. Ő amúgy a Beugró című nagysikerű televíziós produkció gegmestere is.

Mészáros Zsolt

Agorát szeretne, és élhetőbb várost

Jordán a színházpályázatok kapcsán megjegyezte, nem műsorterveket kell mérlegre tenni, mert bármilyen darabot lehet jól vagy rosszul is előadni, a mérce nem csupán a darabválasztásban van, hanem abban, ki miért is akar Szombathelyen színházat csinálni.

Nekem nem kell már a hatszáz ember tapsa, a tizenkét pozitív kritika, nem kell három negatív irigykedő fórumbejegyzés… nekem más ambícióm van

– közölte a sajtótájékoztató utáni kötetlen beszélgetésen Jordán.

A direktor megvallotta, amiért valójában Szombathelyre szerződött, az viszont nehezen jön össze. Elismerte, bizonyára több időnek el kell telnie ahhoz, hogy a színház a szombathelyiek számára is belső szükségletté váljon. Nem tudják még, hogy a színház mit jelent egy város életében. De Ő továbbra hisz abban, amit az itteni munka kezdetétől fogva hangoztat: hogy a színház nem csupán előadások sorozata, hanem találkozóhely is kell, hogy legyen. Számára minden színházi esemény csak ürügy arra, hogy eljöjjenek az emberek, mert igazán az együttlét a fontos:

Ám amikor Németh Judit önálló estjén hatvanan ülünk, majd miután vége a tapsnak huss, mindenki felpattan és elmegy, akkor érzem: ezen még dolgozni kell.

Mert a színháznak ereje van – ebben hisz Jordán - képes megváltoztatni a világot maga körül.

Ez űz, hajt engem, hogy más is történjen itt, ne csak előadás, azok az emberek, akik az én környezetemben élnek, lehet az egy utca egy kerület, egy város, megye, én azt szeretném, hogy változzon a környezetem…

Jordán élhetőbb Szombathelyet akar, ahonnan nem költöznek el a fiatalok:

Nincs garancia arra, hogy a színház tud olyat nyújtani, amiért érdemes Szombathelyen maradni, de hátha egy kicsit hozzátesz …

Az elkövetkezendő időszakban – már szeptembertől – intenzívebben dolgoznak azon is, hogy még több szombathelyit nyerjenek meg a színház ügyének. Jordán szerint még legalább 1500-2000 olyan eljövendő néző lehet, akikből, ha idecsalogatják őket, potenciális bérletvásárló lehet. Szeptembertől – sajátos meghívásos módszerrel – őket is próbálják becserkészni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jordán marad a szombathelyi színház igazgatója

Miután Koltay Gábor visszalépett, már csak egy kérdés maradt: Jordán, vagy Dömötör? A közgyűlés zárt ülésén végül a jelenlegi direktornak szavazott bizalmat.

Jordán pályázatát támogatta a szakmai bizottság

A szombathelyi Weöres Sándor Színház jelenlegi igazgatójának újbóli kinevezésére tett javaslatot a fővárosi szakemberekből, valamint helyi politikusokból álló grémium.

Kiszivárogtatjuk Koltay Gábor pályázatát - Itt olvashatják

"2001-ben kaptam felkérést dr. Prugberger Emil úrtól, hogy a szombathelyi színházalapítással kapcsolatos anyagokat áttanulmányozzam..." - olvashatjuk Koltay pályázatában.

Évadtervek - a színházi pályázatokban

Ezennel kiszivárogtatjuk - sőt csorgatjuk - a szombathelyi színház igazgatói pályázatainak évadterveit. Tippeljenek: melyik műsortervet ki állíthatta össze?

Dömötör, Jordán vagy Koltay? - Ők pályáznak

Lejárt a szombathelyi színház igazgatói posztjára kiírt pályázat benyújtási határideje. Hárman pályáznak. Ön kire bízná a WSSZ-t? Szavazzon!

Büntetés nélkül megszeghetők a helyi rendeletek?

Parkolás, kutyasétáltatás. Két példa azon gyakori tevékenységeink közül, melyek szabályainak megsértését az önkormányzat április 15-étől már nem szankcionálhatja.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra