Az állam kifizette azt a 66,5 millió forintot, amivel a Haladás sportkomplexum tartozott Szombathelynek

A céget és magát a sportkomplexumot június végén vette át az állam a szombathelyi önkormányzattól.

Az állami tulajdonú Nemzeti Sportközpontok kifizette a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. 66,5 millió forintos adósságát a szombathelyi önkormányzatnak - tudta meg a megyei napilap.

Mint június végén kiderült Átvette az állam a Haladás Sportkomplexumot és az üzemeltető céget a szombathelyi önkormányzattól 2021. June 29. 13:44 , ez a 66,5 milliós adósság volt az oka, hogy nem sikerült az előre tervezett időben, ez év elején átadni a sportkomplexumot az államnak. Ebből az összegből 45 millió forint tagi kölcsön, amit az önkormányzat korábban adott a cégnek. A kft. ezen kívül tartozott még 15 millió 718 ezer forint építményadóval és 5 millió 856 ezer forint iparűzési adóval.

A Haladás Sportkomplexum
TM/Nyugat.hu

A június végén aláírt megállapodásban szerepelt végül az, hogy az állam, pontosabban az új tulajdonos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vállalja ennek az összegnek a kifizetését, amit most határidőre teljesítettek is.

Tavaly decemberben kezdték el az egyeztetést

Tavaly december elején érkezett a hír, Vissza a babaruhát! – Az államhoz kerül a Haladás-stadion működtetése 2020. December 02. 18:36 hogy az állam átveszi a Haladás Sportkomplexum működtetését a szombathelyi önkormányzattól, és egy héttel később az is világossá vált, hogy az állam nem csak a működtetést, hanem a tulajdont is viszi Szombathelyi stadionátadás - Nem csak az üzemeltetés kerül állami kézbe, de a 14 milliárdos vagyon is 2020. December 13. 07:14 a megállapodás szerint.

Az város azért kényszerült erre a lépésre, mert nem volt pénze az üzemeltetésére. Mint szeptemberben írtuk, 278 millió forintba került tavaly a Haladás-stadion és sportcsarnok üzemeltetése 2020. September 27. 07:32 egy év alatt – nem számolva az amortizációval – közel 300 millió forint kell ehhez, 2019-ben és 2020-ban ezt az összeget a HVSE megkapta az államtól, Két év alatt 600 millió forint közpénzt fordít a kormány a szombathelyi stadion üzemeltetésére 2019. May 01. 07:06 de idén biztosan nem érkezett volna plusz támogatás.

Még karácsony előtt Nemény András, Szombathely polgármestere a kormánnyal kötött megállapodás részeként leváltotta a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. szeptemberben kinevezett igazgatóját, és helyére azt a Gál Sándort nevezte ki január 1-jétől, akit éppen a jelenlegi városvezetés küldött el.

Márciusban át kellett volna adni

Gál Sándor január végén lapunknak adott interjújában Mit akar az állam a Haladás Sportkomplexummal, ki használhatja majd, miért nem fizet a HVSE? 2021. January 31. 19:10 még azt mondta, hogy február végén aláírják a megállapodást, és márciustól az állam üzemelteti majd a stadiont, valamint a hozzá tartózó egyéb létesítményeket. Ráadásul az átvételről már január 22-én határozatot hozott 30 millió forintért világítja át az állam a Haladás-sportkomplexumot, mielőtt átvenné az önkormányzattól 2021. January 27. 07:00 a kormány: a döntés értelmében február 28-ig kellett volna lebonyolítani az átadást.

De márciusban kiderült, Nem sikerült határidőre átadni a Haladás sportkomplexumot az államnak 2021. March 01. 14:57 hogy ez nem megy olyan egyszerűen, akkori információink szerint pénzügyi elszámolási viták álltak a háttérben. Március közepén az önkormányzat kérdésünkre közölte, Közel egy hónap csúszás után elkészült a terv, hogyan adják át a Haladás-stadiont az államnak 2021. March 17. 06:59 elkészült a terv, hogyan adják át a Haladás-stadiont az államnak.

66 millió forint felett ment a vita

Aztán sokáig nem történt semmi, június elején ismét feltett kérdésünkre Fél éve nem sikerült átadni az államnak a szombathelyi Haladás Sportkomplexumot 2021. June 01. 19:30 az önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy most már az államon múlik, mikor veszik át a sportkomplexumot. Azt is hozzátették, hogy megállapodtak a felek és továbbra is érvényes a szerződés, egyben cáfolták, hogy pénzügyi elszámolási viták lennének.

Mint feljebb írtuk, azóta kiderült, hogy mégis voltak pénzügyi viták, azokat viszont mostanra rendezték, így megvalósult a Haladás Sportkomplexum átadása az államnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet