A járványadatok súlyosak, a kormány mégis nyitni akar - Kommunikációs kényszerhelyzet?

A szakemberek szerint alapvető tévedés, hogy a beoltottak számához kötik a nyitást. A járvány terjedését kellene figyelni.

A hétvégén jelent meg a Magyar Közlönyben Április 19-én nyitnak az iskolák, ekkortól élnek az új boltszabályok is 2021. March 27. 17:17 , hogy április 19-én enyhítenek a járvány miatt elrendelt óvintézkedéseken. Nyithatnak a szolgáltatók, az üzletek, igaz, utóbbiak a vevőszám korlátozásával. A kijárási tilalom este 10-tól reggel 5-ig lesz érvényes, az üzletek fél 10-ig lehetnek nyitva, a vendéglátóhelyeken marad a jelenlegi szabályozás.

Mindezt azzal indokolják, hogy addigra 2,5 millió ember be lesz oltva, és ez már elég ahhoz, hogy enyhítsenek a szigorú szabályokon.

Eközben szerda reggelre átlépte a 300-at Több mint 300 beteg halt meg az elmúlt napon koronavírusban 2021. March 31. 09:15 az egy nap alatt elhunytak száma, ilyen magas halálozási adat nem volt még a járvány kitörése óta. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 2427-tel nőtt, igaz, 207-tel csökkent a kórházban kezeltek és 37-tel a lélegeztetőgépen lévők száma - de ez utóbbi csökkenéseknek tragikus okai is lehetnek.

A kórházak közben túlzsúfoltak, a műtéten átesett betegeket egy-két nap után hazaküldik, az orvos kamara a múlt héten újabb szigorításokra szólított fel Bezáratná a plázákat, korlátozná a vásárlásokat az orvosi kamara 2021. March 22. 21:15 , a a Független Egészségügyi Szakszervezet alelnöke pedig arra hívta fel a figyelmet Nem bírják már a pszichés terhelést az ápolónők 2021. March 24. 09:56 , hogy a kórházi dolgozók nem bírják a pszichés megterheléseket.

A kormány, pontosabban Orbán Viktor viszont egyetlen adatot vesz figyelembe, azt, hogy a beoltottak száma elérte a 2 milliót, és április 19-ig valószínűleg meglesz a 2,5 millió. Ezt a 2,5 milliós számot olyan vonalnak tartják, amin ha átlépünk, akkor gyakorlatilag leszámoltunk a vírussal. Ám ez egyáltalán nincs így.

A szakemberek ellentmondanak a kormánynak

Merkely Bélát, a SOTE rektorát nem lehet azzal vádolni, hogy nagyon ellene lenne a kormány intézkedéseinek, de hétfőn kijelentette Merkely Béla: Másfél hónapot bírjunk még ki 2021. March 29. 21:56 , még másfél hónapot kellene kibírni így, és akkor kedvezőbb számok érkeznének. De nem csak a rektor ilyen óvatos.

A Telex.hu ma megjelent cikke szerint még Orbán saját minisztere is ellentmond Orbán Viktornak, Kásler Miklós Emmi-miniszter szerint meg kellene várni, amíg 4 millió beoltott lesz. De nincs egyedül ezzel a véleményével.

Duda Ernő szegedi professzor szerint legalább 3,5 millió embert kellene beoltani, Merkely Béla szerint 5 milliót, Szlávik János szerint minimum 6-7 milliót az enyhítésekhez. Még a kormányhoz közeli Magyar Nemzet is csak júniusi-júliusi részleges nyitással kalkulál - írja a Telex.

Mi tesszük hozzá, hogy a beoltottak száma azért sem jó hivatkozás a járvány legyűrésére, mert az oltás után nem alakul ki azonnal a védettség. Múlt heti cikkünkben Hogyan lehetséges, hogy sok beoltott is kórházba kerül? 2021. March 25. 19:43 megválaszoltuk azt a kérdést, hogyan lehetséges, hogy sok beoltott is kórházba kerül.

Egyszerű a válasz: azért, mert az oltás után időbe telik, amíg kialakul a védettség, a szervezetnek két-három hétre van szüksége ahhoz, hogy kitermeljen annyi antitestet, amennyi már eredményesen veszi fel a küzdelmet a vírussal. De mivel a vakcinák többsége "kétfordulós" , az első dózis után kb. két hét múlva alakul ki valamiféle részleges védettség, és csak 10-14 nappal a második dózis után kezd el teljes hatékonysággal dolgozni az oltóanyag, pontosabban a szervezet védekező mechanizmusa.

Ezért is veszélyes, ha egy előre meghatározott oltásmennyiség után azonnal enyhítünk a szabályokon. De van más is.

"Nem az átoltottság, hanem a fertőzés terjedése számít"

Pusztai Erzsébet, infektológus, egészségügyi szakértő egy ma megjelent interjúban többek között azt mondta, nem az a kérdés, hogy hányan vannak beoltva, hanem az, hogy milyen korcsoportokban, mennyire terjed a fertőzés, mekkora a kórházak terhelése.

A nyitáshoz a fertőzés terjedésének gyorsaságát kell figyelembe venni - hangsúlyozta. Magyarország az idősebb korosztályt oltotta be, de a fertőzés az aktív, munkába járó korosztályok között gyorsult fel és nagyon terjed. Egyre több fiatalkorú kerül be a kórházba Annyi fiatal van intenzíven, hogy a 65-70 év felettieket nem tudják lélegeztetőgépre tenni 2021. March 29. 10:50 , sőt, lélegeztetőgépre is.

Szerinte az aktuális helyzetben a fertőzés terjedésének megakadályozásában óriási jelentősége van egyrészt a korlátozások józan fönntartásának, másrészt a maszkviselésnek és a kiterjedt tesztelésnek. A kiterjedt tesztelésnek két előnye van, egyrészt az emberek önmagukra és környezetükre jobban vigyáznak, másrészt sokkal korábban lehet kezdeni a kezelésüket.

Pusztai azt mondja, az oltást természetesen nagyon nagy ütemben folytatni kell, egyre szélesebb körökre kiterjeszteni, ahogy a következő hónapokban érkezik a rengeteg oltóanyag Közel nyolcmillió uniós vakcina érkezhet Magyarországra a következő három hónapban 2021. March 28. 13:56 . A tömeges oltáshoz minden lehetséges helyet be kell vonni, magánintézményeket is, üzemorvosokat is, és tömeges oltópontokat kell létrehozni. De az oltások a távolabbi jövőben javítják a helyzetet, nem most.

Pusztai arról is beszélt, hogy Izraelben például óriási nagy volt az átoltottság már, de a nyitást csak akkor kezdték el, amikor a fertőzés terjedése csökkent. Mi tesszük hozzá, hogy Angliában, ahol nemrég enyhítettek Angliában működik a vakcina, feloldották a kijárási korlátozásokat 2021. March 29. 07:59 , a miénknél sokkal szigorúbb korlátozások voltak érvényben három hónapig, és az enyhítés után is maradt ezeknek a jó része.

Ez már politika

De akkor miért döntött úgy a kormány, hogy három hét múlva enyhítenek az óvintézkedéseken? A járványhelyzet szempontjából ez a három hét hosszú idő, nem tudhatjuk, milyen adatok lesznek akkor.

Hogy megértsük, a politika vizeire kell eveznünk, és Lázár János lesz a világítótorony. A háttérbe szorult, egykori kancelláriaminiszter azt találta mondani, hogy a keleti vakcinák 600 ezer ember életét mentették meg, a nyugatiak hiánya pedig 20 ezer ember halálát okozta. Merész kijelentés, nem is igaz, de Lázár biztosan nem saját gondolatait tolmácsolta.

Jól látható, hogy a kormány kommunikációja az elmúlt hetekben arról szólt, hogy érkeznek a keleti oltóanyagok, az uniós megrendelések késnek, a kínaiak és az oroszok segítségére számíthatunk, az unióéra nem.

Azzal most ne is foglalkozzunk, hogy eddig nagyjából ugyanannyi vakcina érkezett nyugatról, mint keletről, de ez az egész folyamat beleillik a Fidesz unióellenes, Kína- és oroszbarát politikájába.

És abba is, hogy a kormány, pontosabban Orbán Viktor soha nem vállalja a felelősséget. Emlékezzünk arra, hogy a nyitásról nemzeti konzultációt indítottak, ami nonszensz, hiszen egy járványügyi kérdésben a szakembereknek kellene dönteniük, és nem a közhangulatnak.

A nyitásról nem a szakembereknek kellene dönteniük?

Azt is kommunikálták, hogy sikeres volt a nemzeti konzultáció, és az emberek a fokozatos nyitást támogatták. A kormány tisztában van azzal, hogy az embereknek elegük van a szabályokból, egy év túl hosszú ahhoz, hogy így éljük az életünket.

Ezért beszélt Orbán már hetek óta az enyhítésről, és tudja, ha az emberek nem látnak ebből semmit, akkor veszíthet a támogatottságából.

Gyakorlatilag kényszerhelyzetbe került, ezért jelentett be egy három héttel későbbi enyhítést, mert ennek a bejelentésnek így már most lehet pozitív hozadéka számára.

És, hogy mi lesz a járvánnyal? Azt senki sem tudja előre. Az egyre nagyobb átoltottság mindenképpen örvendetes, de a hatása hetek, hónapok múlva jelentkezik, az oltásokkal a jövőt védjük, nem a jelent.

Bűnbakokra, ellenségképre viszont szükségük van, és ha április 19. után kiderül, hogy korai volt az enyhítés, akkor a kormány egészen biztosan meg is találja, ki ezért a felelős. Ötleteink nekünk is vannak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19