Kukorelly Endre: „Semmi nem volt jobb régebben”

Az ismert kortárs író a szombathelyi Zsidó udvar telt házas sátrában beszélgetett.

Egyre kevésbé lelkesedem a nagyobb fesztiválokért, ám kétségtelen előnyük, hogy olyan programok is felbukkanhatnak bennük, amelyek önmagukban nem biztos, hogy a városunkba érkeznének.

Ebből a szempontból „kulturális aranybánya” a Bloomsday, James Joyce feltette Szombathelyt a világirodalom térképére, és most hamiskásan figyeli, mit kezdünk vele 2023. June 17. 06:57 de a Savaria Történelmi Karnevál farvizein is felbukkannak érdekesnek ígérkező programok. És amikor kiderült, hogy nagyjából egyszerre lesz a péntek esti jelmezes felvonulás és Kukorelly-beszélgetés, egy percre sem gondolkodtam el, hogy melyiket választom.

És ezzel mások is így lehettek, mert péntek kora este a Zsidó udvar rendezvénysátrában telt ház van.

Nem csoda. Nemcsak azért, mert viszonylag kevés irodalmi esemény van Szombathelyen, hanem a főszereplő személye miatt is.

Kukorelly Endre a Zsidó udvarban
Kukorelly Endre és Katona Izabella
Jozing Antal

A 72 éves Kukorelly Endre az egyik legismertebb magyar író-költő, afféle kortárs irodalmi sztár, aki közéleti kérdések kapcsán is gyakran hallatja a hangját. 2010-ben például az LMP színeiben indult az országgyűlési választásokon, listáról a Parlamentbe került, de aztán két év múlva lemondott a mandátumáról.

Utoljára idén júniusban borzolta fel a kedélyeket, amikor arról beszélt, hogy a mai Magyarországon az irodalmi és művészeti díjakat az állam nem szakmai alapon adja, hanem a csókosok kapják, és „még a legsúlyosabb Rákosi- vagy sztálinista időkben is korrektebb volt az állami díjazás, mint napjainkban”.

A mintegy egy órás beszélgetésen felváltva voltak terítéken irodalmi és közéleti kérdések.

Az első témakör kapcsán egy hosszabb blokk foglalkozott a magyar irodalomtanítás szerencsétlenségével, amit – és ezt már mi tesszük hozzá – gyakorlatilag minden író és irodalomszerető hasonlóan lát, mégsem történik semmi.

Kukorelly Endre a Zsidó udvarban
Telt ház a sátorban
Jozing Antal

Katona Izabella beszélgetőtárs felvetette, hogy mintha a fiatalok körében újra divat lenne az olvasás, aminek kapcsán Kukorelly arról beszélt, hogy „semmi nem volt jobb régebben”, még az sem, ami annak tűnik, mint például a magyar foci, csak nem nagyon láthattunk mást, ellentétben napjainkkal, ahol a televízión kattintgatva jobbnál jobb meccseket láthatunk a világból.

És mielőtt nagyon elönt minket a nosztalgia, gondoljunk az egykori élelmiszerboltokra, ahol holtfáradt asszonyok mérték a kétes minőségű parizert, s amelyekből a szagok miatt most azonnal kifordulnánk.

Szóba került az állami művészeti díjak eltorzult rendszere, amelyet újabban „horror” alakok kapnak, és ami részben ebből következik, az újjáélesztett Baumgartner-emlékdíj, a saját KERT kiadó, a közéleti aktivitás és a párbeszéd fontossága, az író által gründolt lakhatást segítő alapítvány.

A beszélgetés végén egy külön blokkot kapott Kukorelly parlamentben töltött két esztendeje, amely kapcsán legtöbb szó a hatalom személyiségtorzító hatásról esett. Hogy például milyen hatása volt a kétméteres biztonsági őrökre is a képviselői kártya felmutatása, és hogy még a legprimitívebb politikusok is elhiszik a kivételezett helyzetüktől, hogy ők valakik. Szóval négyévente ki kellene lépni a hatalomból, hogy normálisak tudjunk maradni.

„A hatalom mézjellegű valami, ami először feltapad a szájpadlásra, majd megtámadja az agyat”

– vonja le a tanulságot a politikai karrierjéből az író, aki szerint négy évben kellene korlátozni a döntéshozók mandátumát.

Kukorelly Endre a Zsidó udvarban
Dedikálás | Még több képért kattintson!
Jozing Antal
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2023