Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Őszig biztosan marad a jelenlegi városvezetés és patthelyzet Szombathelyen

A Fidesznek meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy elveszítették többségüket.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Patthelyzet és tanácstalanság van a szombathelyi önkormányzatban – írtuk január közepén Patthelyzet és tanácstalanság a szombathelyi önkormányzatban az alpolgármesteri hatáskörök megvonása miatt 2019. January 17. 18:02 . És most már biztos, hogy a patthelyzet marad továbbra is, a tanácstalansággal lehetne kezdeni valamit.

Senkinek sem jó helyzet van

A jelenlegi, alapjában véve senkinek sem jó helyzet január elején alakult ki, amikor Molnár Miklós az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli közgyűlésen „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 megszavazta a napirendet, és ezzel lehetővé tette, hogy a Fideszen kívüli többség elfogadja a túlóratörvény bojkottját.

Molnárt árulónak kiáltották ki
Kovács Dávid

Pár nappal később Molnárt először Puskás Tivadar A szombathelyi polgármester árulónak nevezte Molnár Miklós alpolgármestert 2019. January 09. 13:38 , majd Hende Csaba nevezte Hende Csaba: Molnár Miklós elárulta a polgári, jobboldali tábort 2019. January 12. 08:17 árulónak, aztán egy Fidesz-közeli civil szervezet lemondásra szólította fel Lemondásra és távozásra szólította fel Molnár Miklós alpolgármestert egy civilnek mondott szervezet 2019. January 14. 17:57 az alpolgármestert. Végül Puskás Tivadar polgármester (Fidesz) megvonta Belharc a szombathelyi jobboldalon, megvonták Molnár Miklós alpolgármesteri hatásköreit 2019. January 14. 09:58 Molnár alpolgármesteri hatásköreit.

Ezzel most már a második alpolgármester veszítette el Puskás és a Fidesz bizalmát Lassan elfogynak Szombathely alpolgármesterei, marad a bizonytalanság az önkormányzatban 2019. January 21. 07:43 , csak Illés Károly (Fidesz) maradt a belső körben. Január végén Molnár egy sajtótájékoztatón Molnár Miklós: Ahol vezetési válság van, ott nem lehet dolgozni 2019. January 29. 13:08 ki is jelentette, hogy vezetési válság van az önkormányzatnál, és így nem lehet dolgozni.

Nem működik az ellenzék felszalámizása

Nem sokkal később kiderült, hogy Puskás egyeztetni akart Puskás Tivadar egyeztetésre hívta a szombathelyi baloldal vezetőjét, Nemény szerint a többi képviselőt is meg kellene hívni 2019. January 30. 11:14 Nemény Andrással, az ellenzéki Éljen Szombathely-frakció vezetőjével, de Nemény ezt elutasította, mondván, az egyeztetésen minden képviselőnek ott kellene lennie. Aztán az is, hogy ennek ellenére szakmai kérdésekben van egyeztetés Mégis van egyeztetés a szombathelyi közgyűlés frakciói között, ma a közlekedésről tárgyaltak 2019. January 30. 17:51 a Fidesz-frakció és az ellenzék között.

Puskásnak előbb-utóbb össze kell hívnia a közgyűlést
Kovács Dávid

A helyzet azért meglehetősen kényes, rövidesen el kellene fogadni a költségvetést, meg amúgy is össze kellene hívni már egy közgyűlést, az utolsó, úgymond dolgozós közgyűlés karácsony előtt volt. És az sem elhanyagolható szempont, hogy a hivatalt irányítani kell, rendezni kellene a hivatali viszonyokat is.

És ez most csak tárgyalásos, egyeztetéses úton megy. Az már kiderült, most nem működik az ellenzék felszalámizása, nem véletlen, hiszen ősszel önkormányzati választások lesznek, és senki sem akarja most veszélyeztetni az esélyeit.

Már nem lesz időközi választás

De éppen az őszi önkormányzati választás miatt marad most már biztosan helyén a városvezetés és a képviselők között sem lesz csere.

Nemény András csak a többi képviselővel közösen egyeztetne
Kovács Dávid

A törvény ugyanis világosan fogalmaz, az önkormányzati választás évében, április 1. után nem lehet már időközi választást kiírni. Ha ehhez hozzászámoljuk, hogy az időközi választás szükségességének megjelenésétől (polgármester, képviselő lemondása, közgyűlés feloszlatása, például) 30 napon belül kell kiírni az időközi választást, amit a kiírás utáni hetvenedik és kilencvenedik nap között kell megtartani.

Tehát az őszi, októberben vagy novemberben várható önkormányzati választás előtt már nem lehet időközi választást kiírni. Ha lemondana egy képviselő, vagy feloszlatnák a közgyűlést, akkor is folytatniuk kellene a munkát.

Most nincs más lehetőség, mint megegyezni az alapokban, hogy őszig működőképes maradjon a város.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra