Mássz fel a Szent Vidre, fordítsd az arcod a nap felé és tárd ki a karod a szélnek

És egyszerre érezheted a húsvétot, és a tavaszt.

Igen, győzködni kellett, mire rászántam magam, hogy a nagypénteket túrával töltöm. Elmenni Velembe, felmászni a Szent Vidre, aztán még gyalogolni jó pár kilométert, azzal a tudattal, hogy akivel mész, még dupla annyit fog túrázni, mint te, mert te csak 7 kilométert vállalsz, miközben ő 18-at?

Velemi túra
Na, ide kell felérni!
R.Gy.

Reggel 10-re mégis ott voltunk a Pittyes kocsmába, ahol a túra regisztrációja zajlott, felnéztünk a Szent Vidre, hogy igen, oda kell majd felmászni és elindultunk. És mentünk, mentünk, társalogtunk kutyásokkal, meg gyerekesekkel, meg túrabotosokkal és futókkal – és én közben már alig kaptam levegőt, de nem álltunk meg és felértünk.

Velemi túra
Rejtelmes ösvények
R.Gy.

És onnan már csak a szépség. A zöld fantasztikus üdesége, a fák gyökere, az összeboruló ágak a fejed felett és a virágzó rétek. Én ittam az összes útba eső forrásból, miközben megbeszéltük és megoldottuk Katával a világ legnagyobb dolgait.

Velemi túra
A világ egyik legromantikusabb helye. Egy party itt?
R.Gy.

Aztán visszatértünk a Pittyesbe. Kata újra elindult, s miközben én vártam rá, egy napsütötte padon ülve megtudhattam, hogy Velemben már bolt sincs, hogy éldegél itt a falu másik, nevezetes embere Törőcsik Mari mellett – akinek fogadott vietnámi fia itt focizott a pályán srácokkal - , Novák Úr. Milyen a multiknál három, vagy folyamatos műszakban dolgozni, s melyik éri meg jobban, hogy milyen, amikor valaki két hónappal az esküvő előtt veszíti el kisbabájával együtt a menyasszonyát. És közben kaptam egy korsó sört egy rég látott ismerőstől, aztán másoktól is – hazafelé már nem is én vezettem.

Velemi túra
Gyökerek és virágok.
R.Gy.
Velemi túra
Ágak és virágok.
R.Gy.

S amikor azt hittem már úgysem lepődhetek meg semmin, kiderült, hogy a kocsmát olyan vezeti, aki valaha komolyan vette, hogy tehet valamit ezért az országért – aztán rájött, hogy nem és mindent hátrahagyva ide jött.

Velemi túra
Virágzó réteken át. Még több kép a galériában.
R.Gy.

Szóval: járjatok túrázni barátokkal, rokonokkal, járjatok kicsi falukba és beszélgessetek, beszélgessetek! (Jó, sört inni nem kötelező!)

Velemi túra
Igen! ilyen utakon kellene járnunk.
R.Gy.
(A túra az Í2 túrák harmadik állomása volt. Család-Í túra címmel.)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Nyugat-túra