Idén sok szép helyen jártunk – Íme őszi túraösszefoglalónk

Hétvégén akár igazi kirándulóidő is lehet.

Talán nem kavarunk vitákat azzal, hogy az egyik legjobb kikapcsolódás, ha felvesz az ember egy kényelmes túracipőt és nekivág a világnak. Szerencsére az egész országban, de akár a közelünkben is sok remek túrázóhely van, amit érdemes bebarangolni. Olvasóink megszokhatták már, hogy időről időre mi is kiszakadunk kicsit a hétköznapokból és egy fényképezőgéppel felszerelkezve szebbnél szebb helyekre kalauzoljuk el önöket.

Most egy válogatásban emlékezünk vissza az idei kedvenc túraélményeinkre. Persze, az ősz és a hideg nem jelenti, hogy mostantól be kell vackolni a szobánkba, hiszen a természet minden időszakban másik arcát mutatja meg. Íme szubjektív válogatásunk:

Például nagyon jó volt rálépni azokra a bizonyos deszkákra. Na nem a világot jelentő deszkára, hanem amelyek a Szőcei tőzegmohás láprét felett lettek kifeszítve. Önök is végig sétáltak rajta? Nézzék mennyire különleges az élővilága.

Szőcei tőzegmohás láprét. A képre kattintva elolvashatja cikkünket és még több képet talál!
Mészáros D. Zsolt

Aztán leereszkedtünk Magyarország leghosszabb barlangjába a cseppkövek közé. Bár kint rekkenő kánikula volt, a mélyben kellett volna a póló mellé még egy pulcsi. De a látványért ez igazán nem nagy ár.

Pál-völgyi-barlang csodás cseppkövei. A képre kattintva elolvashatja cikkünket és még több képet talál!
Mészáros D. Zsolt

És ha már a legeknél tartunk, nem hagyhatjuk ki az ország legszebb túraútvonalát sem, mely a Cuha patak mentén több kilométer hosszan, pazar formáival élővilágával kápráztatott el minket . A Cuha völgyében sok kis ösvény, vasút, viadukt csalogat minket egyre beljebb, hogy a végén az idő is megáll, és az sem érdekel, ha időnként elered az eső.

Cuha völgyi túra. A képre kattintva elolvashatja cikkünket és még több képet talál!
Mészáros D. Zsolt

Tudja, hogy hol írta 1986 nyarán Presser Gábor és Sztevanovity Dusán A padlás című musicalt? Szombathelytől pár kilométerre Zsennyén, egy alig ismert őskertben. Ahogy sétáltunk, minket is elkapott az ihlet. Persze csak fotók formájában.

Bezerédj-kastély és annak ősparkja Zsennyén. A képre kattintva elolvashatja cikkünket és még több képet talál!
Mészáros D. Zsolt

Nem mintha itt, Szombathelyen ne érnének meglepetések. Például egy lélegzetelállító élőhely formájában. A Potyondi mocsárról idősebb olvasóink is sokat tudnának mesélni, de meglepően sokan azonban nem is ismerik. Ez az eldugott kis oázis zsong az élettől. Sok kihalófélben lévő vagy veszélyeztetett élőlény talált itt otthonra. Még 2010-ben országos védettségi státuszt nyert. Sőt szóba került egy tanösvény kialakítása a területen, ám ez sajnos, vagy szerencsére, máig nem valósult meg.

Potyondi mocsár Szombathelyen. A képre kattintva elolvashatja cikkünket és még több képet talál!
Mészáros D. Zsolt

Persze érdemes megnézni túrarovatunk többi cikkét is, hiszen fotókon sok szép helyet, túraötletet hoztunk és hozunk még önöknek. Jó túrázást mindenkinek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Nyugat-túra