Tudta, hogy Sisi királyné emlékére ültették Herényben a matuzsálemi kort megért Erzsébet-hársakat?

Most pedig az Év fája versenyen izgulhatunk értük, egészen október 1-jéig lehet rájuk szavazni.

Ahogy arról már lapunk is beszámolt, Idén a herényi Erzsébet-hársokért izgulhatunk az Év fája versenyen 2021. June 04. 11:11 idén 12. alkalommal rendezik meg az Év Fája versenyt, a 11 döntős közé pedig bekerültek a szombathelyi Herényi városrész Erzsébet-hársai, ráadásul egyedüli Vas megyeiként. A szavazás július 1-jén kezdődött, most pedig egy sajtótájékoztatót is tartottak a Béke téren az Ökotárs Alapítvány versenyéről.

Herényi fák
A béke szigete. | Még több képért kattints!
Mészáros D. Zsolt

A versenyre a Herényi Kulturális és Sportegyesület nevezte a hársfákat. Mint Nagy Krisztina ügyvezető titkár elmondta, ehhez egy pályázati anyagot adtak be, melyben azt kellet megfogalmazniuk, hogy miért is fontos a herényiek számára ez a tér és vele együtt a fák.

Németh Ákos tanácsnok szerint a herényi Béke tér valóban a béke tere, főleg a mai rohanó világban. Úgy gondolja, érdemes egy kicsit néha lelassulnunk és odafigyelnünk az értékekre. Ez is egy olyan helyszín, ami tökéletes erre, úgyhogy csak biztatni tud mindenkit, hogy látogasson el ide.

Herényi fák
Mészáros D. Zsolt

A Gothardoknak köszönhetjük az Erzsébet-hársakat

Horváth Gábor, a városrész önkormányzati képviselője elárulta, hogy a Béke teret régen Erzsébet térnek hívták, Sisi királyné után. Nem tagadja, szeretné is, ha újra a királyné nevét viselné a tér, hiszen ezek a fák is róla vannak elnevezve, az ő emlékére ültették őket ide a Gothardok.

A Gothardok egyébként hárman voltak testvérek. Jenő, Sándor és István nagyszerű dolgokat alkottak a természettudományok és a technika területén, ezt valószínűleg a legtöbb szombathelyi is jól tudja már.

Nagy Krisztina szerint a térnek hagyománya van és a kulturális örökségük része, így visszarepít minket az időben, egészen a 19. századig, amikor az itt álló kastélyban élt a már említett Gothard család. A kastély mára eléggé leamortizálódott, nemrég lapunk is foglalkozott vele. Máma már nem rohad tovább - Ilyen állapotban van most a szombathelyi Gothard-kastély 2021. May 26. 19:00

Herényi fák
Simon Ádám, Nagy Krisztina, Németh Ákos és Horváth Gábor.
Mészáros D. Zsolt

Így gyászolták Sisit

1898-ban nagy tragédia rázta meg Magyarországot, ugyanis meggyilkolták Ferenc József hitvesét, Sisi királynét. A történtek megrendítették az egész országot, hiszen nagyon szerették a magyarok a királynét. Jó kapcsolatot ápolt a magyarokkal, megtanult magyarul és nagyon nagy szerepe volt az 1867-es kiegyezésben is.

Sisi emlékére kezdődött el az országban egy faültetési mozgalom, amit az akkori földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác rendelt el. Tehát nem csak Herényben, hanem az egész országban, például Szombathely más részein is elkezdtek fákat ültetni a királyné tiszteletére.

Ehhez csatlakozott a Gothard család is, úgy gondolták, hogy a kastély előtti térre ültetnek el 21 darab hársfát. Sajnos nem mindegyik állta ki az idő próbáját, 10 darab maradt meg belőlük, tavaly az egyiknek több ága is letörött egy viharban.

Herényi fák
Mészáros D. Zsolt

„Nagy öröm, hogy ennyi fa megmaradt, Gothard is biztos boldog lenne, pedig nyilván nem azzal a szándékkal ültettette őket ide, hogy országos versenyben vegyenek részt” – mondja Horváth Gábor, aki reméli, hogy még jó pár évtizedig állni fognak itt ezek a matuzsálemi korú fák.

És hogy mennyire komolyan kampányol az egyesület? Eléggé. Lesz ugyanis egy programsorozat is a verseny kapcsán. A Herényi heti piacon és a többi rendezvényen is lesznek szavazópontok, itt könnyedén voksolhatnak a vásárlók, látogatók, remélhetőleg az Erzsébet-hársakra. Lesznek ismeretterjesztő programok és online anyagok is a fák, valamint a tér történetéről, nem csak a múltjukkal kapcsolatban, hanem környezetvédelmi szempontból is.

Szavazni egyébként egészen október 1-jéig lehet, méghozzá itt!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?