Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nyakunkon a negyedik hullám? – A szombathelyi adatok egyelőre mást mutatnak

Azt mondják, nem kecsegtet sok jóval az új hullám, és Magyarországon minden oltatlan meg fog fertőződni a delta-variánssal.

Már egy éve figyeljük folyamatosan Ha kell még bizonyíték - Idén novemberben kétszer annyian haltak meg Szombathelyen, mint tavaly 2020. December 11. 19:12 a szombathelyi halálozási adatokat, hiszen a koronavírus fenekestül felforgatta az életünket, legyen szó bármiről is, a főszerepben általában a járványügyi adatok vannak.

Túl vagyunk már három hullámon. Ezek nagyon sok beteget és sajnos elhunytat is hoztak, de azt mondják, még nincs vége, nyakunkon a negyedik hullám, aminél más lesz a forgatókönyv. De nem tartogat sok jót.

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla például azt mondja, Merkely: Magyarországon minden oltatlan meg fog fertőződni a delta-variánssal October 07. 09:27 a negyedik hullám görbéje más lesz, mint a korábbiak, elnyújtva, laposabban emelkednek majd a számok az elkövetkezendő hónapokban. Szerinte a delta variáns rendkívül fertőzőképes, „gyakorlatilag minden oltatlan meg fogja kapni ezt a betegséget”.

Viszont mivel viszonylag magas az átoltottság és az átfertőzöttség Magyarországon, lassabb lesz ez a folyamat, így nem terheli meg annyira az egészségügyet, és nagyobb korlátozásokkal sem kell számolni.

Egyelőre nem látszik, hogy közeledne a negyedik hullám

De hiába lebeg már egy ideje a fejünk felett a negyedik hullám, a szombathelyi adatokon egyelőre nem látszik meg, hogy közeledne. A halálozások száma továbbra is elég alacsony, és a korábbi évekhez képest sem voltak kiugró értékek az elmúlt hónapokban.

Áprilisról májusra például elég szembetűnően csökkent a halálozások száma, és még idén májusban is jóval több volt az elhunyt, mint egy évvel korábban. A nyári hónapokban azonban elenyésző volt a különbség, ami a szakemberek szerint a magas átoltottságnak köszönhető.

Nyugat.hu

Nem nagyon jöttek a Covid-babák

És ahogy legutóbb, úgy most is megmutatjuk az elmúlt 6 év születési adatait. Tavasszal jó hírrel szolgáltunk, Itt vannak az első negyedév szombathelyi halálozási adatai, és ember legyen, aki érti őket April 18. 19:31 ugyanis a februári és márciusi számokból azt szűrtük le, hogy ezekben a hónapokban kezdett megmutatkozni a bezártság efféle jótékony hatása.

Most viszont az április és augusztus közötti időszakban már annyira nincsenek kiugró értékek. Tavaly augusztusban, júliusban és áprilisban is több gyerek született Szombathelyen, mint idén és a többi hónapban sem olyan nagy a különbség, úgyhogy kijelenthetjük: nálunk elmaradt a nagy covidos bébibumm.

Nyugat.hu

Mi vár ránk?

Ahogy arról mi is beszámoltunk Novemberre napi tízezres fertőzésszámot jeleznek előre Magyarországon October 02. 14:19 a napi.hu cikke nyomán, az Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) szervezet matematikai modelljei szerint november végén lehet a negyedik hullám csúcsa Magyarországon. Ekkorra napi tízezres fertőzésszámot jeleznek előre, így január 1-ig összesen több mint 36 ezerre ugorhat az áldozatok száma.

2020. október 21-én megjelent elemzésükben november 27-re 115 fős napi halálozással számoltak, ami akkor telitalálat volt. Viszont azt is érdemes megemlíteni, hogy a második hullám tetőzésére 145-150 fő közötti halálozást vetítettek előre, amit a valóság - noha időközben korlátozásokat vezetett be a kormány - felülmúlt: december elején 190 életet is követelt a koronavírus egyetlen nap alatt.

Most viszont ha például romlik majd az emberek fegyelme és kevesebben figyelnek a távolságtartásra, egy ennél is rosszabb forgatókönyv is megvalósulhat. Ebben az esetben valószínű, hogy a negyedik hullám tetőzése pont a karácsonyi időszakra esne, amikor akár napi 230-231 fő halála is lehetséges. Ez még ha kicsivel is, de elmaradna a 2021 márciusában és áprilisában látott 250-et is meghaladó adattól.

Egyébként készítettek egy modellt arra is, ha ismét kötelezővé tennék a maszkviselést a zárt terekben és az utcákon: ekkor 1100-1200 között lehet a napi tényleges fertőzésszám, viszont lassabban is laposodna el a járványgörbe: januárra még napi 1500 körüli tesztelt és teszteletlen új fertőzöttet várnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra