Gaztenger off – Parkoló lesz a szombathelyi Magellán Center helyén

Átmeneti megoldás, de legalább megszűnik a Kossuth utcai dzsumbuj.

„Átmeneti megoldásként egy felszíni parkoló kialakítását képzeljük el, mellyel ideiglenesen hozzájárulunk a város a parkolóhiány problémájának részbeni megoldásához, és reméljük, hogy mielőbb tudunk egy olyan fejlesztést a területen létrehozni, amely a város érdekét szem előtt tartva a terület hosszú távú megoldását biztosítja” – írja lapunknak küldött levelében az egykor Magellán Centernek szánt, szombathelyi Kossuth utcai terület tulajdonosa.

Őserdő a Magellán center helyén
Fotóink augusztusban készültek.
Mészáros D. Zsolt

Hozzáteszi, az ingatlant 2019 júniusában vásárolták meg, Az új tulajdonosok rendet vágtak a tervezett Magellán Center helyén 2019. July 11. 19:50 a járvány miatt kialakult gazdasági helyzet azonban nem teszi lehetővé a hasonló területek fejlesztését. Az ingatlanon korábban régészeti feltárás Mithras-szentélyt találtak a Magellán Centernél 2008. July 03. 15:30 zajlott, gödrök és árkok szabdalják a területet, rengeteg törmelék halmozódott fel. Így lehetetlen az ingatlan karbantartása.

Őserdő a Magellán center helyén
Mészáros D. Zsolt

Az viszont nyilvánvaló, hogy a jelenlegi állapotában nem jó hagyni, ezért döntöttek az átmeneti hasznosítás, azaz a parkolóépítés mellett.

17 éve kezdődött a történet

A Kossuth, Kiskar és Thököly utcák határolta ingatlanra valamikor a Magellán Centernek elnevezett üzletközpontot Magellán Center – gigantikus bevásáróközpont a város szívében? 2006. November 22. 23:37 tervezte az első magántulajdonosa, aki az ÉDÁSZ-tól vásárolta meg a területet a 2000-es évek elején. A terv azonban pár év alatt kútba esett, Nem lesz Magellán Center 2012. April 25. 10:16 ennek egyik oka az építési engedély körüli huzavona, majd a gazdasági világválság volt.

Őserdő a Magellán center helyén
Mészáros D. Zsolt

Az akkori tulajdonos próbálkozott még, többszintes lakóházat tervezett ide, Újabb kísérlet a szégyentelken 2012. May 09. 08:10 a földszinten üzletekkel, de ez sem jött össze. 2015-ben felröppent a hír, hogy egy Aldi-üzlet épül Most már biztos: Aldi lesz a Magellán Center helyén 2015. October 09. 11:17 a területen, el is készültek a tervek, de aztán ebből sem lett semmi.

2016-ban új tulajdonosa lett Milliárdos üzletember veheti meg a Magellán center helyét Szombathelyen 2016. July 16. 11:58 a területnek, a ma is aktív, mindkét politikai oldalhoz közel álló Leisztinger Tamás cége vette meg, de ennek nem volt látszata.

Őserdő a Magellán center helyén
Mészáros D. Zsolt

A gondozatlan területen kialakult dzsumbuj közben egyre nőtt, tavalyelőtt márciusban egy meccsről hazafelé tartó szurkoló esett bele Ókori katonaisten szentélyébe esett bele egy szurkoló Szombathelyen 2019. March 16. 13:21 az egyik gödörbe, pár nappal később az erős szél lebontotta kerítést. Ókori katonaisten szentélyébe esett bele egy szurkoló Szombathelyen 2019. March 16. 13:21

Tavalyelőtt nyáron vette meg a jelenlegi tulajdonos, aki gyorsan rendet is vágott ott. Az új tulajdonosok rendet vágtak a tervezett Magellán Center helyén 2019. July 11. 19:50 Lapunknak akkor azt mondta, még nem döntöttek, hogy mire használják a területet. Több lehetőség is felmerült, azt ígérte, néhány hónapon belül meghozzák a döntést. Azt azért hozzátette, hogy elsősorban nem lakásokban, hanem kereskedelemben, szolgáltatásokban gondolkodnak.

Kérdésünkre tavalyelőtt ősszel megerősítette, hogy továbbra is ez a cél. Akkor úgy nyilatkozott, hogy tisztul a kép, elkezdődött a tervezés és három-négy lehetőségben is gondolkodtak. Aztán jött a koronavírus-járvány.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet