Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lezárult szavazásunk: a szombathelyiek a járvány ellenére is szeretnének adventi vásárt

Egyelőre még nem dőlt el a szombathelyi adventi vásár sorsa.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Október közepén derült ki, Lefújták a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt October 12. 18:08 hogy idén adventkor nem rendezik meg hagyományos formában a nagy budapesti adventi vásárt a Vörösmarty téren, amit Európa tíz legszebb karácsonyi vására között is jegyeznek.

Idén, a járvány-helyzet ellenére is kiírták a szokásos pályázatot, de a határidő lejárta előtt egy nappal indoklás nélkül visszavonták. A kézműves termékek és a gasztronómia szerelmesei azonban még reménykedhetnek, ugyanis egyelőre még nem vonták vissza a kézműves vásár pályázatát.

Így hát mi is megkérdeztük az önkormányzatot, hogy mi a helyzet a szombathelyi adventi vásárral, de mint kiderült, még bizonytalan a sorsa. Bizonytalan a szombathelyi adventi vásár sorsa October 13. 15:21 Annyit elárultak, hogy folyamatosan figyelemmel követik a szombathelyi és Vas megyei járványhelyzetet és a fertőzöttek növekedésének alakulását és bíznak benne, hogy idén is meg tudjuk ünnepelni az adventet valamilyen módon, de egyelőre még nem született döntés.

BZ

Közben aztán volt egy kis félreértés is az EMMI és az RTL Híradó között, Az EMMI szerint még nincs döntés a karácsonyi vásárokról October 14. 08:18 ugyanis birtokukba jutott egy kormányzati dokumentum, melyet az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága jegyzett és ebben az állt, hogy távolságtartással, maszkviseléssel és rendszeres kézmosással meg lehet tartani a karácsonyi vásárokat.

Ezt rövidesen a minisztérium cáfolta, ugyanis ebben az ügyben az Operatív Törzs az illetékes, a közelmúltban pedig feladatul szabták ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ számára egy iránymutatás készítését a járványügyi szabályok betartására a karácsonyi vásárok tekintetében. Az eljárásrend el is készült, az NNK ajánlásainak figyelembevételével pedig az Operatív Törzs hamarosan döntést is fog hozni.

Németországban és a szomszédos Ausztriában is elkezdték vakargatni a fejüket Bécsben megtartják a karácsonyi vásárokat, Burgenlandban viszont sorban mondják le őket October 16. 16:31 és van, ahol már döntést is hoztak. Bécsben például egyelőre úgy néz ki, hogy megtartják a hagyományos karácsonyi vásárokat, Burgenlandban még kétes a helyzet, de kezdik sorban lemondani őket. A ruszti, a nagymartoni (Mattersburg), a féltoronyi (Halbturn) és a városszalónaki (Stadtschlaining) adventi vásár már biztosan elmarad, de Kismartonban (Eisenstadt) és Savanyúkúton (Bad Sauerbrunn) megtartják. Németországban pedig Berlin, Düsseldorf és Köln után az egyik legnagyobb, legrégebbi és legismertebb vásárt, a nürnbergit is lemondták. Elmarad Németország egyik legnagyobb karácsonyi vására is October 27. 10:10

Az biztos, hogy ahol megtartják a vásárokat, a nagyság és elhelyezkedés függvényében különböző egészségügyi szabályokat kell majd betartani. Amikor például éppen nem eszik vagy iszik valaki, mindenhol kötelező lesz a maszkviselés, mind az eladóknak, mind a látogatóknak. Emellett pedig egyirányú forgalmi rend is lesz, illetve ahol szükséges, korlátozzák a látogatók számát is.

Bécsi Advent
Nagy Jácint

Bár a szombathelyi vásárról még továbbra sincs hír, az biztos, hogy a számok nem túl biztatók, így a döntés sem lesz egyszerű. A Savaria Karnevált például nem tartották meg és most a Szent Márton-napi vásárt is lemondták, Elmarad az idei Szent Márton-napi vásár Szombathelyen October 19. 13:50 de Kőszegen megtarották az Orsolya-napi vásárt, Fityisz a járványnak, Orsolya-napi vásár van Kőszegen October 18. 11:15 Cákon pedig a Gesztenyeünnepet, Csodaszép őszi hangulatban ünnepelték Cákon a gesztenyét October 13. 18:37 bár több hétvégére leosztva.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy olvasóink mit gondolnak az adventi vásárok körüli mizériáról, így szavazást is indítottunk, hogy szeretnének-e a szombathelyiek vásárt vagy inkább nem. A szavazás pedig lezárult és járvány ide vagy oda, az emberek többsége szeretne karácsonyi vásárt Szombathelyen: 1295 szavazattal toronymagasan arra voksoltak olvasóink, hogy jó lenne egy kicsit kiereszteni a gőzt, és a csökkentett üzemmódos verzió 374 szavazatot kapott.

144 embert teljesen hidegen hagy a karácsonyi vásárok sorsa, de akadnak bőven olyanok is (725 szavazat), akik azért aggódnak a járvány miatt és hogy milyen következményei lehetnek az általában eléggé zsúfolt vásároknak. Kíváncsian várjuk, hogy végül hogyan dönt a szombathelyi önkormányzat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés