Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

László Győző és Szuhai Viktor már képviselőnek érezheti magát Szombathelyen

Az Éljen Szombathely olyan jelölteket tett a lista elejére, akik nem indulnak egyéniben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Első pillantásra látszik az alapvető különbség a Fidesz és az Éljen Szombathely listája között. Előbbit a hét elején mutattuk be Illés Károly és Melega Miklós biztosra mehet a szombathelyi önkormányzati választásokon 2019. September 03. 07:43 , utóbbit szerdán vette nyilvántartásba a választási bizottság.

A legnagyobb eltérés, hogy – mint írtuk Illés Károly és Melega Miklós biztosra mehet a szombathelyi önkormányzati választásokon 2019. September 03. 07:43 , – a Fidesz a jelenlegi képviselőket tette a lista elejére, matematikailag új jelöltnek nincs esélye innen bejutni a közgyűlésbe. Ha egy új jelölt elbukja a választókerületét, akkor annyi.

Az Éljen Szombathely az egyéniben nem induló jelöltjeinek szánta a listás helyeket

Ezzel szemben az Éljen Szombathely bejutásra esélyes helyein olyanok vannak, akik nem is indulnak egyéniben. Persze, ez a politikai alkuk és a sokrétű szövetség tagjai közti megállapodások eredménye, de így a szövetség régi képviselőit arra ösztönzik, hogy tegyenek meg mindent az egyéni győzelemért, mert senkit sem fognak megmenteni, ha egyéniben elbukik.

Rögtön a lista élén, abszolút bejutó helyen László Győző van. László tavaly ősszel a derkovitsi időközi választáson győzött Melega Miklós ellen Nagyon megverte a Fidesz jelöltjét az ellenzéki László Győző a szombathelyi időközi választáson 2018. October 14. 20:26 , most viszont nem indul egyéniben. Az 5-ös választókerületben korábban többször is Czeglédy Csaba nyert, az Éljen Szombathellyel kötött megállapodás A DK, a Szolidaritás és az Éhen Gyula Baráti Kör is beállt a szombathelyi ellenzéki összefogás mögé 2019. June 11. 19:52 alapján Czeglédy indul itt függetlenként, László Győzőt pedig bejutó helyre tették a listán.

Szuhai Viktor később, de jó helyre csatlakozott
Mészáros D. Zsolt

A második, szintén befutónak számító helyen Szuhai Viktor van. Ő sem indul egyéniben, a DK helyi vezetőjeként később csatlakozott a szövetséghez, valószínű, ennek a megállapodásnak az eredményeként érezheti máris a zsebében a képviselői megbízólevelet.

A fiatal Lukács Dániel küzd meg a belvárosban Takátsné Tenki Máriával

A harmadik helyre Lukács Dánielt tették. A fiatal momentumosnak is van matematikai esélye a listás mandátumra, neki egyébként Takátsné Tenki Máriával kell megküzdenie egyéniben, a 8-as választókerületben, a belvárosban.

A lista többi helyezettjének gyakorlatilag nincs esélye a listás mandátumra, főleg azért, mert előttük ketten csak a listán indulnak, ők biztosan nem adják tovább a megbízatást. Talán, ha Lukács Dániel legyőzi Takátsné Tenki Máriát, akkor esetleg Tóth Kálmán, a lista negyedik helyezettje juthat be innét. Tóth amúgy az Éljen Szombathely Egyesület elnöke, jelenleg is képviselő, egyéniben a déli városrészen Rettegi Attila (Fidesz) és Kiss Norbert Lászlóné (Pro Savaria) lesz az ellenfele.

Tóth Kálmán bízik abban, hogy legyőzi Rettegi Attilát
Kovács Dávid

Az ötödik helyen a Magyar Kétfarkú Kutyapárt ismert szombathelyi személyisége, Viszlayné Pávelkovics Petra áll. Az ő indítása inkább csak jelképes, mondjuk, jót tenne a közgyűlés hangulatának, ha bejutna. Egyéniben ő sem indul.

A jelenlegi képviselőknek bizonyítaniuk kell

A hatodik helyre tették Horváth Attilát, aki most is képviselő, ő Balassa Péterrel és a fideszes Büki Zoltánnal van egy választókerületben. Ha ott nem nyer, nem valószínű hogy képviselő lesz.

A hetedik helyen Szabó György van. Őt nem ismerjük, egyéniben nem indul.

A nyolcadikon Varga Tamás áll, aki volt már képviselő korábban, most a V, mint Vas Egyesületet vezeti, egyéniben ő sem jelöltette magát.

Horváth Soma népszerű a Derkovitson
Koszorús Veronika

A kilencedik, már sokszorosan jelképes helyre tették Putz Attilát, akit a választási szövetség Zanaton indít egyéniben. Neki Kántás Zoltán (Fidesz) jelenlegi képviselővel és a Pro Savaria jelöltjével, Szijártó Zsolttal kell megküzdenie.

A tizediken az LMP-s kötődésű György István Péter áll, ő az 1-es választókerületben vív majd meg a függetlenként induló Koczka Tiborral és a fideszes Horváth Gáborral.

A listán 11-dik Gál József, ő nem indul egyéniben, jelölése szimbolikusnak számít. 12. Gömböcz Zoltán, aki nehéz választókerületet kapott, itt indul Kecskés László (Fidesz) és Molnár Miklós (Pro Savaria). Gömböcznek nagyon nehéz dolga lesz itt.

A további helyek nagy része jelenlegi képviselőké, úgy tűnik, az Éljen Szombathely bízik az ő egyéni győzelmükben. Sorrendben Bokányi Adrienn Marton Zsolt volt fideszes alpolgármester Illés Károly jelenlegi alpolgármester és Bokányi Adrienn ellen indul a választásokon 2019. September 04. 13:56 , Kelemen Krisztián, Horváth Soma, Kopcsándi József.

A 17. helyre tették Németh Ákost, aki az LMP-ből érkezett, az ő ellenfele lesz a fideszes Horváth Csaba, aki 2014-ben veszített, így képviselő sem lett, valamint Issovits-Kovács István (Pro Savaria). Némethnek le kell győznie Horváth Csabát ahhoz, hogy képviselő lehessen.

A lista végén van Nemény András polgármester-jelölt. Az ő jelölése tényleg csak szimbolikus. Egyéniben sem indul képviselőjelöltként, ha nem nyeri meg a polgármesterek választását, nem lesz tagja a közgyűlésnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2019

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra