Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A járvány elleni védekezés furcsa javaslatai: Két ingatlant kap egy alapítvány, átveszik a hatalmat a színházak felett

A polgármesterek jogkörnek elvételét visszavonták, de a többi beterjesztett módosítás maradt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedd éjszaka beterjesztett egy salátatörvény-tervezetet törvényjavaslatáról már írtunk, Ennek volt része az, hogy a kormány elvenné a polgármesterek döntési jogkörét A polgármesterek döntési jogát is el akarja venni a kormány veszélyhelyzetben - Szombathely polgármestere reagált April 01. 10:17 . Úgy, hogy minden döntésük előtt ki kellene kérniük a megyei Védelmi Bizottság állásfoglalását.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Tegnap arról is írtunk Teljesíthetetlen feladatot kapnának a polgármesteri jogkörök átvételével a megyei védelmi bizottságok April 01. 11:46 , hogy ez a javaslat teljesíthetetlen feladat elé állítaná a védelmi bizottságokat, majd nem sokkal később visszavonták a törvényjavaslat ezen részét Pár órán belül visszavonták a polgármesteri hatásköröket elvonni akaró törvényjavaslatot April 01. 17:24 .

Nem akarták túlfeszíteni a húrt?

Lapinformációk szerint a gyors visszalépés annak köszönhető, hogy az Európai Unió és a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt kemény üzeneteket küldött a hétfőn elfogadott Megszavazta a fideszes többség a felhatalmazási törvényt az országgyűlésben March 30. 15:11 felhatalmazási törvényről, ami gyakorlatilag rendeleti kormányzást tesz lehetővé Hosszú időre befagyasztják holnap az országgyűlést March 29. 17:51 , és a magyar kormány nem akarta túlfeszíteni a húrt.

De lehet másik magyarázat is. Azt előre tudták, hogy a polgármesterek jogköreinek csorbítása érzékeny téma, megpróbálták, de túl nagy lett a visszhangja. Pár óra múlva látványosan visszavonták, de javaslat többi része jelenleg is él, és elfogadásra vár.

Miközben mindenki a demokrácia további rombolásának nevezve a lépést, a polgármesterekkel és a védelmi bizottságokkal foglalkozott, a javaslat többi része kevesebb nyilvánosságot kapott, pedig vannak benne érdekes részek.

A törvényjavaslatot a járvány elleni védekezéshez szükséges lépésekkel indokolták, de sok olyan döntés is belekerült, aminek tényleg semmi köze a járványhoz.

Valószínű,

az volt eredetileg is a cél, hogy amíg az ország jó része, az Európai Néppárt és az Európai Unió a felhatalmazási törvény, és a polgármesteri jogkörök elvétele miatt háborodik fel, a javaslat többi része simán csússzon át.

A törvényjavaslat tartalmazza az alábbiakat is:

 • Két budai ingatlant adnának ingyen a Schmidt Mária alapítványának, összértékük meghaladja az egymilliárd forintot.
 • Eltörölnék a budapesti Városliget átalakításának tilalmát, amit a fővárosi önkormányzat hozott meg. Ezzel megvalósulhat a Városliget beépítése, ami ellen hosszú ideig tüntettek a ligetvédők A Ligetvédők nem engednek, ha kell magukat láncolják a kivágásra ítélt fákhoz 2016. June 30. 20:00 , amíg az ősszel megválasztott új fővárosi önkormányzat meg nem tiltotta a beépítést.
 • Átalakítanák a színházak felügyelőbizottságait, úgy, hogy kibővítenék a létszámukat a jelenlegi három főről ötre. És az ötből három tagot a kormány delegálna.
 • Megtiltanák a nemváltoztató műtéteket, a születési anyakönyvbe a születési nemet is bejegyeznék.
 • Kötelező műemlék-felújítást írnának elő. Ez azt jelentené, hogy az állam által kiemelten közérdekűnek minősített építkezéseknél kötelezhetik arra a szomszédos műemlék tulajdonosát, hogy újítsa fel a saját ingatlanját, amennyiben annak állapota zavarja a szomszédos építkezés megvalósítását vagy a beruházást követő használatot. Ha ennek nem tesz eleget, a munkát az állam végzi el helyette, és a tulajdonosra terhelik a költséget.
 • Újabb törvényjavaslatok, Mészáros Lőrinc sem maradt ki

  Semjén salátatörvénye mellett más törvényjavaslatokat is benyújtottak kedden éjszaka.

 • Tíz évre titkosítanák Budapest-Belgrád vasútvonal felújításának részleteit. A vonalat kínai segítséggel újítja fel az állam, a beruházás összértéke 2,078 milliárd dollár – közel 590 milliárd forint -, amit a magyar állam és a kínai Eximbank közösen finanszíroz. A beruházást magyar oldalról Mészáros Lőrinc cégcsoportja fogja lebonyolítani, a szerződéseket tíz évre titkosítják.
 • Ingyen megkapnák az egyházi szociális intézmények az általuk használt ingatlanokat. Több idősek otthona, betegotthon és gyerekotthon tulajdonjogát is megkapná az egyház. Az állam ezzel összesen 41 ingatlant és feladatellátást biztosító eszközállományt (ingatlanok és ingóságok) adna át ingyen az egyháznak.
 • Újabb hat egyetem kerül át alapítványi működésbe. Július 1-jétől az alábbi egyetemek alapítói és fenntartói jogai a közvetlen állami fenntartás helyett egy kifejezetten erre a célra alapított vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek: Állatorvostudományi Egyetem, Miskolci Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Neumann János Egyetem, Soproni Egyetem és Széchenyi István Egyetem.
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Közélet

  Hirdetés