Adunk néhány kirándulási tippet, ha kihasználná a hétvégi jó időt

Vannak köztük közeliek és kicsit távolabbiak is.

Az év végi ünnepi szezon általában a nagy evések és a négy fal közötti programok ideje.Utána viszont jól esik kimozdulni otthonról, kicsit járni a természetben. Ez nemcsak a lelkünknek tesz jót, de az egészségünknek is.

A meteorológia egyébként túrázáshoz igencsak kellemes időjárást jelez előre február elejére.

1. Írottkő

Pillantás a kilátóról
Olvasói fotó

Gyakorlatilag néphagyománnyá vált Vas megyében az Írottkő szilveszteri megmászása. Ilyenkor talán több százan is vannak, akik bevállalják az oda-vissza 14-15 kilométeres hegyi sétát, ami kellemesen fárasztó, és ami után nem biztos, hogy mindenki megvárja az éjfélt. Merthogy elalszik a fáradságtól. A hegyet persze nemcsak az év utolsó napján lehet megmászni, hanem ilyenkor is. Részletek itt Különleges évbúcsúztatás: Ismét volt szilveszteri Irottkő-séta 2018. December 31. 21:01 .

2. Öt elfeledett kőszegi forrás

A kőszegi hegység örök kirándulócélpont, de azért a főútvonalak mentén is akadnak érdekességek. Például felfedezhetünk öt alig ismert forrást. Az út a Vasa-kút, a Szent-kút, a Gyertyán-kút, a Jávor-kút és a Borha-kút felé Velemből, a faluban lévő parkolóból, a Források útja tanösvény táblától indul és csak a kék jelzést kell követnünk.

Velem
Garai Antal Atom

Utunk során először a Vasa-kutat érintjük. A kútból csordogáló patak mellett elsétálva elérkezünk a Szent-kútig. A Szent-kúttól továbbra is kék jelzést kell követni, amíg felkapaszkodunk a Szent Vid kápolnához. A kápolna mellett végigsétálunk a parkolóig, majd rátérünk az aszfaltútra.

Velemi erdő
Garai Antal Atom

Az aszfaltúton leereszkedve pár száz méter után balra már megpillanthatjuk a Gyertyán-kutat. Az aszfaltútról a következő elágazásnál juthatunk vissza a földútra, itt azonban már a piros jelzést kell követnünk, amíg el nem érjük a Jávor-kutat, majd tovább haladva a Borha-forrást. Innen a piros+ jelzések mentén a Borha-völgyi tároló felé visszaereszkedünk a faluba.

3. A csepregi erdő

Túrázás a csepregi erdőben
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Kevesen tudják, hogy az első látásra nem túl izgalmas Vas megyei kisváros közelében gyönyörű helyek vannak: az erdő, a tavak az üdülőtelep télen is remek kirándulóközpont. A környéken számtalan túraútvonal található, így az is megtalálja a számítását, aki csak ki szeretné szellőztetni a fejét egy kicsit, és az is, aki egy komolyabb gyaloglásra húzza fel a bakancsát. Részletek itt Túraajánlat - A csepregi erdő cseppnyi csodái 2020. December 27. 11:45 .

4. A Kéktúra útvonalon az egykori góri vasútállomáshoz

A góri állomás keresése: erdő, ősz, séra
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Az idősebbek még emlékeznek arra, hogy Acsád és Bük között valamikor megállt a vonat Górban is. Ma nemcsak hogy nem áll meg, de az egykori vasútállomás is eltűnt. Miért ne lehetne úti cél ennek az épületnek, pontosabban a helyének a megkeresése? Mellette szól, hogy az Országos Kéktúra útvonalán van, így nemcsak szép tájakra, de jól kitáblázott utakra is számíthatunk. A sétánk az egykori Ablánc csárdától indul, és gyakorlatilag mindenki által könnyen teljesíthető.

5. A Bazaltutca

Zala megye, Bazaltutca
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

Zala megye hét csodája közé sorolják a Bazaltutcát, amelyet olyankor érdemes végigjárni, amikor a sziklákat nem takarják el a lombok. Például télen. A különleges természeti jelenség a Keszthelyi-hegység északi részén található. Vindornyaszőlős felől egy néhány kilométeres turistautas, tanösvényes gyaloglás után már a helyszínen lehetünk, de mi a hosszabb utat választottuk Zalaszántó irányából. Egyrészt mert többet akartunk gyalogolni, másrészt így megnézhettük a település nevezetességét, a sztúpát is. A Bazaltutcához egy apró barlang és egy elhagyott kőbánya is tartozik. Részletek itt Zala megye hét csodájának egyike a Bazaltutca, amit jobb megnézni még a nagy tavaszi zöldülés előtt 2022. April 17. 07:34 .

6. „Gyilkos-tó” a Bakonyban

Bakony, Gyilkos tó, Hubertlaki tó
Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

A Bakony északnyugati részén, Pápa közelében különös természeti képződményt rejt az erdő. A hivatalos nevén Hubertlaki-tó több irányból is megközelíthető, de még az általunk választott hosszabb út is csak egy könnyű sétának bizonyult. A képeken kétségkívül drámaibbnak tűnt „a magyar Gyilkos-tó”, mint valójában, de garantáljuk, hogy így is meg lesznek vele elégedve. Fotóink egyébként decemberben készültek. Részletek itt Túraajánlat – Könnyed téli séta a bakonyi „Gyilkos-tó”-hoz 2020. December 05. 11:30 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek