Állati! Vaddisznót láttak csütörtökön Szombathelyen

A Bagolyvár dombján turkálgatott. Közben a túloldalon gyalogosok és kerékpárosok közlekedtek...

Olvasónk csütörtök reggel lencsevégre kapott a Bagolyvár, azaz a Czitkovits-Ambrózy-Sövegjártó-Sarlay-kastély után felfelé az emelkedőn, a Nárai utca mellett jobb oldalt a bozótosban egy termetes vaddisznót.

Az állat úgy kószált, hogy közben a túloldalon gyalogosok, valamint kerékpárosok közlekedtek.

Vaddisznó Szombathelyen, a Nárai utcában
Olvasó

A vaddisznó élőhelyét tekintve tágtűrésű. Csak a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területeket és a hegyek magas részeit kerüli. Annak ellenére, hogy vadászatuk Európában mindenütt intenzív, a vaddisznó-állományok terjeszkedése, növekedése és az ebből eredő – főleg mezőgazdasági – kártétele növekszik.

Jelenleg nagyjából követik a kiterjedt erdőségeket, ahol védelmet és táplálékot találnak. A legkedvezőbbek számára kétségkívül a nedves talajú lombos és elegyes erdők, ahol könnyen túrhat táplálék után, de fontos számára a nagy őszi tölgy- és bükkmakktermés is. Korábban a ligeterdők voltak a vaddisznó elterjedésének középpontjai, de eme erdőtípust a mai Közép-Európában jószerivel teljesen kiirtották, és fenyvesekkel pótolták. Hazánkban a vaddisznó nagyon elszaporodott, bevette magát a nádasokba is, de éjszakánként akár a városokban is találkozhatunk vele.

A vaddisznó észlelésének pontos helyét a csatolt Google-térképen meg is jelöltük:

Vaddisznó-észlelés helye Szombathelyen, a Nárai utcában
Nyugat.hu

Vélhetően a környező kiskerteket igyekezett dézsmálni a lefényképezett példány, ugyanis a tavaly májusban a Csónakázótónál történt vaddisznó-észlelés alkalmával az általunk megkérdezett szakértő, Öhm László, az Aranypatak Vadásztársaság elnöke azt mondta, hogy a kiskertek - főleg, ha elhagyatottak is - gyümölcsfái, -bokrai vonzzák a vadakat, ezért ott megtelepedhetnek.

Ha azonban megnézzük, mekkora zöldterület van a kastély mögött, elképzelhetőnek tartjuk, hogy ott vaddisznókondák élnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jelentem