Eddig: 519 863 / 3 000 000 Ft, 37 támogató. Még10nap.
Légy része az igazságnak!

Állati! Vaddisznót láttak csütörtökön Szombathelyen

A Bagolyvár dombján turkálgatott. Közben a túloldalon gyalogosok és kerékpárosok közlekedtek...

Olvasónk csütörtök reggel lencsevégre kapott a Bagolyvár, azaz a Czitkovits-Ambrózy-Sövegjártó-Sarlay-kastély után felfelé az emelkedőn, a Nárai utca mellett jobb oldalt a bozótosban egy termetes vaddisznót.

Az állat úgy kószált, hogy közben a túloldalon gyalogosok, valamint kerékpárosok közlekedtek.

Vaddisznó Szombathelyen, a Nárai utcában
Olvasó

A vaddisznó élőhelyét tekintve tágtűrésű. Csak a minden búvóhely nélküli, teljesen nyílt területeket és a hegyek magas részeit kerüli. Annak ellenére, hogy vadászatuk Európában mindenütt intenzív, a vaddisznó-állományok terjeszkedése, növekedése és az ebből eredő – főleg mezőgazdasági – kártétele növekszik.

Jelenleg nagyjából követik a kiterjedt erdőségeket, ahol védelmet és táplálékot találnak. A legkedvezőbbek számára kétségkívül a nedves talajú lombos és elegyes erdők, ahol könnyen túrhat táplálék után, de fontos számára a nagy őszi tölgy- és bükkmakktermés is. Korábban a ligeterdők voltak a vaddisznó elterjedésének középpontjai, de eme erdőtípust a mai Közép-Európában jószerivel teljesen kiirtották, és fenyvesekkel pótolták. Hazánkban a vaddisznó nagyon elszaporodott, bevette magát a nádasokba is, de éjszakánként akár a városokban is találkozhatunk vele.

A vaddisznó észlelésének pontos helyét a csatolt Google-térképen meg is jelöltük:

Vaddisznó-észlelés helye Szombathelyen, a Nárai utcában
Nyugat.hu

Vélhetően a környező kiskerteket igyekezett dézsmálni a lefényképezett példány, ugyanis a tavaly májusban a Csónakázótónál történt vaddisznó-észlelés alkalmával az általunk megkérdezett szakértő, Öhm László, az Aranypatak Vadásztársaság elnöke azt mondta, hogy a kiskertek - főleg, ha elhagyatottak is - gyümölcsfái, -bokrai vonzzák a vadakat, ezért ott megtelepedhetnek.

Ha azonban megnézzük, mekkora zöldterület van a kastély mögött, elképzelhetőnek tartjuk, hogy ott vaddisznókondák élnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Jelentem

Tovább az oldalra