Van értelme a kupakgyűjtési láznak?

Mennyit ér egy kupak? Mennyi fér egy szívbe? Hogy lesz a kupakokból pénz? – Válaszolunk minden kupakgyűjtéssel kapcsolatos kérdésre.

Ahogy korábban már több cikkünkben Ne dobd ki, ments vele életet! – Celldömölknek is lett kupakgyűjtő szíve 2021. March 19. 15:39 mi is beszámoltunk róla, tele az ország kupakgyűjtőszívekkel, szinte minden nagyobb település gyűjt, de a kisebb városok, sőt falvak közül is sokan állítottak fel olyan fémszíveket, amelyekbe kupakokat lehet dobálni. Ráadásul mindezt a jó cél érdekében teszik, egy-egy beteg vagy árva, félárva kisgyermeknek segítenek a kupakok beváltásából befolyó összeggel. A gesztus tehát minden esetben nemes.

Több szempontból is jól hangzik

Az ötlet is egyszerűnek tűnik: a PET palackos vizek és üdítők fogyasztása miatt ugyanis a legtöbb háztartásban a sok kupak landolna a szemétben. Ráadásul még környezetvédelmi szempontból is hasznos, hogy a műanyag kupakokat különválogatják és újrahasznosítják őket. A kupakgyűjtés tehát egy több szempontból is remek kezdeményezésnek tűnik: erősíti a közösségi összetartozás érzését, csökkenti a környezetszennyezést és segíti a rászoruló gyerekeket.

A kérdés már csak az, hogy mennyi pénzt lehet összegyűjteni kupakokból? A fentebb említett pozitívumok miatt megéri gyűjteni vagy többre mennénk valamilyen más adakozással? A kérdések megválaszolásához beszéltünk Magyarország legnagyobb kupakfelvásárlójával és a Vas megyei kupakgyűjtő szívek kihelyezőivel, tulajdonosaival és üzemeltetőivel is.

Mennyibe kerül egy szív?

Vas megyében legalább hat városban, Szombathelyen, Répcelakon, Sárváron Már a sárváriak is gyűjthetik szívecskébe a kupakokat 2021. May 04. 07:08 , Rábapatyon, Celldömölkön is helyeztek ki kupakgyűjtő szíveket. Valahol egyesületek, máshol magánszemélyek, megint másutt önkormányzatok állták a kupagyűjtőszívek felállításának költségeit.

Nagy a szórás a szívek árai között, és ahol magánemberek vagy vállalkozók fizették ki őket, ott nem is tudtuk kideríteni, hogy mennyibe kerültek. Szombathelyen az Éljen Szombathely! 100 ezer forint + áfából tudta megoldani a kupakgyűjtőszív legyártását (ennek az összegnek a felét egy vállalkozó vállalta), egy másik vidéki önkormányzat pedig 140 ezer forint + áfát fizetett a szívért. Találtunk azonban például olyan nem Vas megyei önkormányzatot, ami 160 ezer forint + áfát fizetett a szívért.

Répcelaki kupakgyűjtő szív
Forrás: facebook.com / Vöröskereszt Répcelak

Mennyi kupak fér egy szívbe?

Mivel a Vas megyei településeken felállított szívek más-más gyártónál készültek, ezért a méretük is különböző. A répcelaki szívbe a polgármester elmondása szerint minimum 380 kilogramm kupak fér bele. Nekünk ez első hallásra egy kicsit soknak tűnik, de más meg sem próbálta megbecsülni, hogy mennyi fér a szívekbe, és nekünk sem volt lehetőségük megszámolni, így elfogadjuk a polgármester információját.

Azt azért hozzátesszük, ahogy az alábbi képen is látszik, elég nagy méretbeli különbség van szívek között.

Kupakgyűjtó szívek Vas megye különböző városaiban
Nyugat.hu

Mennyit ér egy kupak?

 • Viszont az otthoni konyhai mérlegen megnéztük, mennyit is nyom egy kupak: körülbelül 1,6 grammot.
 • Magyarország legnagyobb felvásárlója 65 forintot ad egy kiló kupakért. Vagyis 5 forintért 48 kupakot kell összeszednünk. 100 forintért körülbelül 1000 darabot.
 • Ha nagyban gondolkozunk, azt mondhatjuk, hogy a nagy, egyméteres kukászsákba 10 kilogramm kupak fér - ami mindösszesen 650 forintot ér.
 • És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ezt a pénzt akkor fizetik ki, ha valaki egy kupakgyűjtőcég telephelyére szállítja a kupakokat.
 • Mekkora pénzről van szó?

  Magyarország legnagyobb kupakfelvásárló vállalkozása - egy Pest megyei cég - arról számolt be lapunknak, hogy hozzájuk évente körülbelül 200 tonna kupak érkezik, ezért - a mi számításunk szerint - kb. 13 millió forintot fizetnek ki. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ennyi kupakokból származó pénzt fordítanának jótékony célra, ugyanis - ahogy a telephelyvezető elmondta - sok magánember viszi be az otthon vagy ismerősi körben gyűjtött kupakjait.

  A kupakokból származó pénz tehát továbbra sem tűnik soknak. Kérdés, hogyha kicsiben gondolkodunk, és megnézzük a Vas megyei példákat akkor milyen eredményre jutunk.

  Megtelt kupakgyűjtő Szombathelyen
  Mészáros D. Zsolt

  Hogyan segítik a kupakok a beteg vagy a rászoruló Vas megyei gyerekeket?

  Vas megyében a többség beteg kisgyermekek kezelésére gyűjt. Répcelakon az önkormányzat munkatársai gyűjtik a kupakokat, a család egyik rokona pedig elszállítja őket Noelnek Versenyfutás az idővel az SMA-beteg kisfiú, Noel gyógyszeréért? 2021. May 20. 19:16 . Rábapatyon egy másik beteg gyerek részére, Gombkötő Emilinek hasonlóképpen gyűjtenek a helyi piacon. Innen is, csakúgy, mint Répcelakon, minden héten az egyik, családot ismerő civil elviszi a kupakokat a rászorulóknak. Sárváron is Noel részére gyűjtenek, és itt is a kupakokat szállítják a családhoz, annyi különbséggel, hogy itt az önkormányzat végzi a szállítást és az ürítést is.

  Szombathelyen és Celldömölkön igyekeznek még teljesebb segítséget nyújtani a rászoruló családoknak. Ebben a két városban nem a kupakokat viszik a családhoz, hanem majd csak a gyűjtésből befolyó pénzt utalják a rászorulók részére.

  Celldömölkön több rászoruló gyereknek gyűjtenek, a Cselekvő Összefogással Celldömölkért Egyesület üríti a szíveket és raktározza a kupakokat addig, amíg nem gyűlik össze annyi, amennyit érdemes lenne már elszállítani.

  Hasonlóképpen tesz a szombathelyi SZOVA is. Ők a Borostyánkő Áruház mellett lévő tárolóban összegyűlt kupakokból befolyt összeggel a Holnap Háza Lakóotthont, a DOMUS melletti gyűjtőből származó összeggel Noelt fogják segíteni.

  Látott-e már bármelyik rászoruló család pénzt a kupakokból?

  Valószínűleg nem.

  Mivel Répcelakon, Sárváron és Rábapatyon a családra bízzák a kupakok beváltását, így ezekben az esetekben a családoktól függ, hogy mikor, hogyan és hova szállítják el a kupakokat. Az általunk megkérdezett családok egyelőre azt várják, hogy összejöjjön annyi kupak, amit már érdemes szállítani.

  Szombathelyen és Celldömölkön is hasonlóképp vélekednek, egyelőre azt várják, hogy összejöjjön egy olyan nagyobb mennyiség, amit érdemes a Pest megyei leadóhelyre vinni. Szombathelyen egyelőre 650 kilogramm kupak gyűlt össze, amiért alig 42 ezer forintot fizetne a felvásárló. Ezért pedig nem érdemes a több mint 200 kilométerre lévő telephelyre elvinni a kupakokat. Celldömölkön hasonló okokból szintén várnak.

  És akkor jöjjön egy kis matek!

 • Ha egy kiló kupakért 65 forintot fizetnek, akkor 1000 kilóért 65 ezer forintot adnak a Pest megyei telephelyen.
 • Egy fuvarozó szerint 1000 kiló kupak egy közepes méretű teherautóra férhetne fel, aminek a telephely és Szombathely közötti benzinköltsége körülbelül 22 ezer forint lenne (autópályamatrica nélkül).
 • És akkor mindehhez még hozzá kell számolni a fuvarozó egyéb költségeit (sofőr díja, rakodás stb.), ami alapján kétséges, hogy bármi is marad a 65 ezer forintból.
 • Tehát, amennyiben nem vállalja be egy vállalkozó az ingyenes szállítást, akkor igencsak lehangoló a matematikai képletünk végeredménye.
 • De legyünk pozitívak, és gondoljunk arra, hogy a szállítást ingyen bevállalja valaki. Ebben az esetben 65 ezer forintnyi jótékonykodáshoz el kell költeni minimum százezer forintot egy kupakgyűjtőre, vállalni kell, hogy rendszeresen ingyen ürítik a gyűjtőt, valamint hogy a több hónapon keresztül felgyűlő kupakokat ingyen raktározzák és mozgatják.
 • Ha pedig a kupakgyűjtésből a rendkívül drága génterápiás kezelést akarnánk finanszírozni, akkor igazán elkeserítő számokkal találkozhatunk. Hiszen ha 700 milliót, a kezelés árát akarnánk kupakokból összegyűjteni, a Szombathely-Pest megye utat több mint 10 ezerszer kellene megtennie a gavallér fuvarosnak, miközben mindenki más is ingyen dolgozik.

  Mindezeket végigszámolva, mi sajnos arra a következtetésre jutottunk, hogy kupakgyűjtéssel jótékonykodni némiképp illúzió.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény