Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Politikai támadást és bűncselekmény gyanúját látja a Vasivíz-ügyben az igazgatóság egyik tagja

Ipkovich György szerint nagyon nem szerencsés veszélyhelyzetben rombolni a közbizalmat egy kiemelt közszolgáltatóval szemben.

Ipkovich György jogász, a Vasivíz igazgatóságának tagja. 1990-től 2019-ig volt szombathelyi városi képviselő, nyolc évig a város polgármestere, hat évig országgyűlési képviselő. Lapunknak azt mondta, egyetért azzal, hogy az érintettek nem akarnak nyilatkozni a folyamatban lévő ügyről, de

felmerül a kérdés, honnan értesült az eljárásról a megyei napilap.

Az előző igazgatónak sem volt meg a szakmai tapasztalata

Ha a MEKH adta ki a jegyzőkönyvet, akkor a Hivatal megsértette titoktartási kötelezettségét, ha viszont ők nem adták ki, akkor felmerül, hogy a lap álhírt terjesztett. Szerinte az is érdekes, hogy most merült fel az alkalmatlanság ügye, hiszen az előző igazgatónak sem volt meg a kinevezésekor a szakmai tapasztalata, és az is, hogy akkor ezzel senkinek nem volt gondja.

Megjegyezte, az igazgatóság egyhangúlag fogadta el az új vezérigazgató által benyújtott üzleti tervet, és kimondottan jónak minősítették. Nem igazán érti, ezek után hogyan merülhet fel az alkalmatlanság a vezérigazgatóval szemben. Ráadásul most feszült a helyzet, felmerül a kérdés, hogy ki és miért kérdőjelezi meg az alkalmasságot.

Szilágyi József (telefonos fotó)

Emlékeztetett rá, hogy a Vasivíz nem politikai alapon működik, gazdasági társaságoknál a tulajdonosok döntenek a fontos kérdésekről, és a döntést a tulajdoni arányok alapján hozzák meg. Szombathely önkormányzatának van a legnagyobb tulajdonrésze a cégben, korábban is a szombathelyi önkormányzatnak volt a legnagyobb befolyása a döntéseknél. Így működött ez az előző ciklusokban, amikor a Fideszé volt a többség a szombathelyi közgyűlésben, akkor a Fidesz nem hallgatott senkire a Vasivíznél meghozott döntéseknél.

Ipkovich szerint nem szakmai ügyről, hanem politikai játszmáról van szó. Ráadásul egy kiemelt közszolgáltatónál, egy kényes helyzetben. Ahol fontos, hogy a közszolgáltatóval szemben meglegyen a közbizalom.

Ha valaki ezt a közbizalmat rongálja, azzal szemben felmerülhet a bűncselekmény elkövetésének gyanúja is most, a veszélyhelyzet idején.

Előzmények

A múlt héten derült ki Vizsgálat a Vasivíznél, a hatóság szerint az új vezérigazgatónak nincs meg a szükséges szakmai tapasztalata 2020. April 02. 15:24 , hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) lezárta a vizsgálatot a Vasivíznél, és ennek eredményeként indították el a 75 napig tartó eljárást.

Arról is írtunk, hogy fideszes bosszú lehet a háttérben, mert Molnár Miklós a kormánypárt és Hende Csaba országgyűlési képviselő célkeresztjében van, miután tavaly év elején - finoman fogalmazva - megromlott a kapcsolat „Vége van, polgármester úr” – Szombathely is nemet mondott a rabszolgatörvényre 2019. January 08. 08:51 Molnár és a Fidesz között.

Már tavaly novemberben, amikor Molnárt még csak jelölték a vezérigazgatói posztra, a kormánypárti sajtó arról írt, hogy a volt alpolgármester nem felel meg Jogi aggályok a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója, Molnár Miklós kinevezése körül? 2019. November 09. 11:57 a vezérigazgatói poszthoz szükséges feltételeknek, a szombathelyi városvezetés többször is úgy nyilatkozott Jogi aggályok a Vasivíz Zrt. új vezérigazgatója, Molnár Miklós kinevezése körül? 2019. November 09. 11:57 , hogy nincs akadálya a kinevezésének.

Az ügy folytatódik, és borítékolható, hogy a bíróságon ér majd véget.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra