ReJoyce – egy vita, mely jellemző a városra

”Meddig tart még az a jó szombathelyi szokás, hogy a nyílt és világos érvekkel dolgozó, nem mellébeszélő viták helyett üzengetéssel intézzük közös dolgainkat?”

Szomorúnak és elkeserítőnek tartom a szombathelyi Bloom-kultusz idei rendezvényei kapcsán kialakult vitát.
Természetesen aggasztó, hogy a programok kezdete előtt pár héttel annyira tisztázatlanok és képlékenyek a rendezvények költségvetésével kapcsolatos kérdések, mint amennyire. Hogy emiatt az utolsó pillanatokig alakul, szűkül a kínálat.

Aggasztónak érzem a programsorozat és a koncepció körül kialakult, kicsinyes egyéni és politika érdekektől sem mentes vitatkozgatást (a kicsinyítő képzős forma oka: ez nem vita, mert a beszélők nem hallják egymást).

A leginkább katasztrofálisnak mégis azt tartom az egész jelenleg zajló, siralmas színvonalú adok-kapokból, hogy az ügyben így vagy úgy, a kezdetektől vagy éppen tavalyelőttől, esetleg holnaptól érintett gondolkodó emberek, művészek és értelmiségiek nem találják egymással a hangot. Kétéves kulturális bizottsági tapasztalataim szerint ez a jelenség legalább annyira oka, mint amennyire következménye Szombathely kulturális élete bizonyos válságjelenségeinek.

Amíg a "szakma" nem találja egy-egy ügyben (színház, képzőművészet, Bloom vagy bármi más) a közös hangot. Amíg az ugyanazon dolgozó, ugyanarról gondolkodó helyi polgárok és városunkkal szimpatizáló emberek kétségbe vonják egymás jószándékát és szavahihetőségét, helyből hátsó szándékokat tulajdonítanak egymásnak, addig ez a város és a szellemi élete, közösségi hagyományai nem fognak normálisan működni!

Nyilván egy-egy elképzelésen dolgozóknak fontosak a koncepcionális, szellemi, művészeti és egyéb eltérések, apró vagy nagyobb különbségek. De ha ezek fontosabbak maguknál az eseményeknél, a programoknál és kezdeményezéseknél, akkor mikor és hogyan lesz itt bármikor színház, sokszínű és normálisan finanszírozható intézményhálózat? Bloom-nap, civil élet, élhető Szombathely?

Meddig tart még az a jó szombathelyi szokás, hogy a nyílt és világos érvekkel dolgozó, nem mellébeszélő viták helyett üzengetéssel intézzük közös dolgainkat?

Lehet nyugodtan és finnyásan felháborodni a sajtó vagy a köz értetlenkedésén és botrányérzékenységen. De ha néha - mint most is, a Bloom-rendezvény kapcsán - csak ez látszik, mert senki nem a lényegről beszél. Mit várnak a vitázók? Mert tudja-e ma valaki, a vitázó feleket is beleértve, hogy pontosan mi a baj a Bloom-nap/hét körül?
Meglátásaim vannak, de magam nem lévén közvetlenül érintve a dologban, csak bíztatni szeretném a vitázókat, hogy próbálják megérteni a szerintük ellenérdekelt oldalt - és magukat is.

Mi a baj? Hogy egy valóban minőségi, de ugyanakkor zártabb programsorozat és hagyomány elérkezett a populáris nyitás határára? Hogy lesz egy (egyébként a bíráló szakmai zsűri által minőséginek, reprezentatívnak és kuriózitás-számba menőnek értékelt) Joyce-szobor Szombathelyen? Hogy az ilyen irányba megtett lépésekkel tényleg az egész város ügye lehet a Bloom-kultusz?

Miért nem folytatnak a programok szervezésében eddig és most érintettek nyilvános helyszínen, az  érdeklődő polgárok bevonásával konrstuktív célú vitákat (a kérdés, mint a többi, elsősorban is költői és provokatív) nyilván nem most 10 nappal a rendezvény előtt, hanem a bármikori tervezési szakaszban)?

Miért gondolják a Bloom-naphoz kötődő vitázók azt, hogy nem férnek meg egymás mellett az avantgard, a hivatalos-reprezentatív és a populáris jellegű programok?

Érdeklődéssel várom a következő kanyarokat ebben a helyi érdekű társasjátékban: hátha megtudom, mi is a baj most.

Vágvölgyi András
Szombathely
vagand_KUKAC_freemail_PONT_hu

Vonatkozó fórumunk:
Olvasta már valaki az Ulyssest? Kinek kell Bloom?
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Vélemény