Volt nagyvárosi polgármester, kiugrott jobbikos, őrségi állatorvos

Bemutatjuk Vas megye 3, választókerületének előválasztási jelöltjeit.

Ma már minden politika és közélet iránt érdeklődő tudja, hogy szeptember 18. és 26. között tartja az előválasztást az ellenzék. Ahol azokat a képviselőjelölteket választják meg, akik kihívják majd a Fidesz jelöltjét tavasszal az országgyűlési választásokon.

A cél az, hogy minden körzetben egy ellenzéki jelölt álljon szemben a kormánypárti jelölttel, így az ellenzéki szavazatok összeadódjanak.

Az előválasztási jelöltek ajánlásgyűjtése már lezárult, így már ismert, hogy kik indulnak az előválasztáson. Három részes sorozatunkban bemutatjuk Vas megye három választókerületének előválasztási jelöltjeit.

Vas megye 3. választókerület (Körmend, Szentgotthárd, Vasvár, Jánosháza és térségük)

Pleva Dániel, Momentum

Pleva Dániel eddig ismeretlen volt a közéletben, előválasztási jelöltként lépett ki a nyilvánosság elé. A Momentum jelöltjeként indult, ám június végén a DK bejelentette A frakcióválasztás miatt hátrált ki Ipkovich György jelöltsége mögül a DK Vas megye 3. választókerületében 2021. June 28. 15:26 , hogy ők is Plevát támogatják.

Pleva Dániel volt az a jelölt, aki a kormánypárti KESMA-hoz tartozó Vas Népét "meghekkelve" apróhirdetésben, a társkereső rovatban keresett magának támogatókat A Vas Népében toboroz választókat a Momentum képviselőjelöltje 2021. August 03. 13:03 .

Pleva Dániel
Pleva Dániel

A jelölt bemutatkozása:

Dr. Pleva Dániel vagyok, 31 éves kutató állatorvos, egyetemi oktató. Kutatási területem a rákkeltő anyagok előfordulása hőkezelt hústermékekben, a témában februárban védtem meg a doktori disszertációmat.

Bár Győrben születtem, a családom őrségi – én gyerekkoromtól fogva minden szabadidőmet itt töltöttem, és felnőttként is itt szeretnék élni, amire most a PhD végeztével végre van lehetőségem. Itt szeretnék élni, annak ellenére, hogy tudom, hogy az itt élőknek milyen sok nehézséggel kell szembenézniük, és emiatt a fiatalok számára nem olyan vonzó ez a térség.

Dél-Vas megye természeti és kulturális adottságainak szeretetét nagyszüleimnek köszönhetem, és ennek a természetes, épített és szellemi örökségnek a megóvása az egyik legfontosabb küldetésem. Ezen kívül szeretnék mindent megtenni, hogy kikerüljünk a népességfogyás gerjesztette ördögi spirálból: ehhez a falusi életet vonzóvá kell tennünk a családalapítás előtt állók, valamint a kis- és középvállalkozók számára. A szolgáltatások, közművek szakszerű fejlesztése nélkül pedig a vidéknek nincs jövője.

Vas megye 3. körzete az ellenzék szempontjából a 106. legnyerhetőbb az országban – a 106-ból. Ahhoz, hogy itt eredményt érhessen el az ellenzék, fantáziadús, eredeti, az emberek ingerküszöbét elérő kampányt kell szervezni és rengeteget kell dolgozni. Én a Momentum helyi lelkes aktivistáival a hátam mögött erre vállalkozom, és ehhez szeretném a választók bizalmát kérni az előválasztáson!

Dr. Ipkovich György, MSZP

Ipkovich György ismert politikus a megyében. Volt szombathelyi polgármester, országgyűlési képviselő, az MSZP országos vezetésének a tagja. Súlyos betegségből felépülve tért vissza a politikába jelöltként, erről áprilisban beszélt Szombathely korábbi polgármestere több hónapos kórházi kezelés után tér vissza a politikába 2021. April 17. 19:40 lapunknak.

Ipkovich az MSZP és a Párbeszéd jelöltjeként indult, először a DK is őt támogatta Ipkovich György az MSZP jelöltjeként, a DK támogatásával indul az ellenzéki előválasztáson 2021. February 27. 11:51 , ám a Demokratikus Koalíció végül kihátrált mögüle, és Pleva Dániel mellett döntött. Mint kiderült A frakcióválasztás miatt hátrált ki Ipkovich György jelöltsége mögül a DK Vas megye 3. választókerületében 2021. June 28. 15:26 azért, mert azt szerették volna, ha Ipkovich esetleges győzelme esetén a DK országgyűlési frakciójába ül be.

Ipkovich György, MSZP
Ipkovich György

A jelölt bemutatkozása

Ipkovich György életrajza

1954. március 17. napján született Szombathelyen. Édesapja Dr. Ipkovich György (1927 – 2006) Vas Megyei Tanács VB Tervosztály osztályvezető helyettese. Édesanyja Dr. Ipkovich Györgyné Szimeiszter Lenke (1929 – 2021) Vas Megyei Sportigazgatóság Gazdasági vezetője. 1972-ben érettségizett a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban.

Egyetem és munka:
1973-ban felvételt nyert az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karára, melyet a kalocsai katona idejének letöltése után 1974-ben kezdett el és summa cum laude fokozattal végezte 1979-ben. Egyetemi tanulmányai után a Szombathelyi Városi Ügyészségen ügyészként, azt követően a Vas Megyei Főügyészség fiatalkorúak ügyészeként dolgozott 1990-ig. 1990-től előbb jogtanácsos, majd 1992-től ügyvédként dolgozott. 1991- től 2002-ig Körmend Város Önkormányzatának Farkas József MDF-es polgármester által felkért jogi képviselője, a Körmend – Szentgotthárd – Vasvár városokat távhőszolgáltatásokkal ellátó Régióhő Kft. jogi képviselője és más jogi feladatok ellátója.

Politikai pályafutása:
Az 1990. évi első szabad választáson a Vas Megyei I. számú szombathelyi választókörzet MSZP-s képviselőjelöltje, ősszel pedig az újonnan megalakult önkormányzat szombathelyi önkormányzati képviselője, mely tisztséget 2002 őszéig töltötte be. 2002-ben egyik létrehozója volt az első körös ellenzéki összefogásnak, amely a Fideszt első körben legyőzve ellenzéki jelöltet juttatott a parlamentbe, ezt követően ősszel az önkormányzati választásokon ugyan ilyen 50% fölötti szavazataránnyal polgármesternek választották Szombathelyen, mely posztját 2006. évben is megtartotta. 2005-től 2014-ig Vas megye területi listás országgyűlési képviselője.2018-ban, az MSZP OEP elnöke és az MSZP Választmány alelnöke volt. Jelenleg a Magyar Szocialista Párt Vas megyei szervezetének alelnöke.

Bana Tibor, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Közösen Vas Megyéért Egyesület

Bana Tibor fiatal kora ellenére viszonylag régi motoros a politikában. A Szentgotthárdon élő politikus a Jobbikban kezdett, még annak radikális, szélsőjobbos korszakában. 2010 óta országgyűlési képviselő, mindhárom mandátumát a Jobbik országos listájáról szerezte.

2020-ban kilépett a Jobbikból, pár héttel később készült interjúnkban Bana Tibor: Nem láttam, hogy a Jobbik valódi alternatívát kíván felmutatni a mostani vezetéssel szemben 2020. March 26. 07:53 kilépésnek okait is elárulta, és ekkor beszélt először arról, hogy Vas megye 1-es választókerületében (Szombathelyen és környékén) akar indulni a 2022-es választásokon.

Három hónappal később civil szervezetet alapított Megalakult a Közösen Vas Megyéért Egyesület 2020. June 25. 18:03 , a Közösen Vas Megyéért Egyesületet, és világossá is tette Sajtóreggelin kért korrekt tájékoztatást Bana Tibor, Vas megye független országgyűlési képviselője 2020. August 20. 09:35 , hogy Szombathelyen akar indulni a választásokon. Idén áprilisban Bana hirtelen bejelentette Bana Tibor választókerületet vált, már nem Szombathely, hanem a vasi 3-as körzet képviselője szeretne lenni 2021. April 20. 14:29 , hogy inkább Vas megye 3-as választókerületében indul, civil szervezetek támogatásával.

Bana Tibor
Bana Tibor

Bana Tibor bemutatkozása

1985-ben születtem Körmenden, gyermekkoromtól Szentgotthárdon élek. Nős vagyok.

A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségiztem. Politológus-közgazdász diplomámat a Budapesti Corvinus Egyetemen szereztem. Németül és angolul felsőfokon beszélek. A Pécsi Tudományegyetem negyedéves doktorandusz hallgatója vagyok.

13 évig a Jobbik színeiben politizáltam. A pártnak tíz évig Vas megyei elnöke, majd két évig országos alelnöke voltam. 2020. március 2-án kiléptem a pártból.

2010 óta vagyok országgyűlési képviselő, háromszor indultam a körmendi választókerületben, ahol választásról választásra jobb eredményeket értem el.

Itt nőttem fel, ide köt minden, ismerem az itteni problémákat. Egyéni képviselővé választásom esetén a települések nem politikai alapon, hanem adottságaik és szükségleteik alapján részesülhetnek a támogatásokból.

Az előválasztáson a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Közösen Vas Megyéért Egyesület jelöltjeként indulok. Számítok Önökre, írjunk sikertörténetet – térségünk sikertörténetét!


A Nyugat előválasztási vitasorozatában a 3-as választókerület előválasztási jelöltjei szeptember 10-én (pénteken) 17 órától feszülnek egymásnak a körmendi Halászcsárdában. A vitát a Nyugaton és lapunk Facebook-oldalán is élőben közvetítjük.

A vasi 1-es választókerület jelöltjeinek vitáját a múlt héten rendeztük meg, itt olvashat róla és meg is nézheti videón Ilyen volt a Nyugat.hu szombathelyi előválasztási vitája 2021. August 30. 16:08 . A 2-es választókerület jelöltjeinek vitáját szeptember 16-án 18 órától Nyugat-podcastben közvetítjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet