Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Alkoholizmus az egyetemeken?

Az egyetemisták nagy része alkoholista, a diákbulik fő programja a piálás – írja az eduline.hu. Egy szombathelyi hallgató szerint ez így nem igaz, de tény, hogy sokat isznak a diákok.

Ha belegondolunk, az egyetemi, főiskolai bulikról valóban olyan kép él a köztudatban, hogy a lényeg az

ereszdelahajam

-on van, a legnagyobb érdeklődés a sörsátornak, sörcsapoknak dukál. Ezt igazolja az idei főiskolai diáknapokról szóló beszámolónk Pogóval meghintett záróakkordok: Kaukázus és The Moog a SEK diáknapokon 2008. May 10. 12:25 is, és valószínűleg ezért is övezte olyan nagy érdeklődés a főiskola klubjának hosszú szünet utáni megnyitását Főiskolásból egyetemi klub, névtelen vodkából Eristoff 2008. April 15. 10:50 .

Már az elején is bizonyítani kell

De nézzük, milyen konkrét példákkal igazolja állítását az eduline.hu. Azt írják, hogy már az első hónapban komoly megpróbáltatások érik a 18 éves friss hallgatókat, ekkor vannak a gólyatáborok, a gólyabálok, a beilleszkedés időszaka, ismerkedés céljából kocsmáról kocsmára járnak a fiatalok. A klubok és diákegyletek pedig ingyen piával és hatalmas rendezvényekkel csalogatják őket.

Fotónk illusztráció

A lap megemlíti a Budapesti Műszaki Egyetem egyhetes rendezvényét, a Schönhertz Kupát, és a Veszprémi Egyetemi Napokat, ahol hivatalosan is a piálás teszi ki a programok jelentős részét. Azaz, versenyeket szerveznek pld. gyorsasági sörivásban, vagy mondjuk

távolsági töménytúrát

rendeznek. Állítólag az ilyen bulikon esténként többszáz diák kerül az alkoholmérgezés állapotába, a tünetek – hányás, eszméletvesztés – már hozzátartoznak a rendezvények koreográfiájához.

Azt írják, hogy akik nem isznak alkoholt, nehéz helyzetbe kerülnek, mert nem alakulnak ki a baráti kapcsolatok, sőt, partnert is nehezebben találnak maguknak. Állítólag többször előfordult, hogy az absztinensek nem is bírják a dolgot néhány hétnél tovább, és olyan iskolába jelentkeznek át, ahová otthonról járhatnak be, így nincsenek kitéve az állandó vegzálásnak.

Szombathelyen nem kell kétségbeesni

Megkerestük a Savaria Egyetemi Központ egy felsőbbéves, tehát már tapasztalatokkal rendelkező hallgatóját. Szerinte ennyire nem kritikus a helyzet, igaz, nagyon sok diák iszik rendszeresen. Aki elmegy egy társasággal szórakozni, nehezen állja meg, hogy le ne gurítson néhány pohárral, de nem nézik le azt, aki ellenáll a kísértésnek.

Szerinte a bulizástól és az alkalmi piálástól nem kell senkinek kétségbeesnie, nem emlékszik olyan esetre, hogy valaki alkoholmérgezést kapott volna. Ráadásul a bulizók nagy többsége másnap reggel kipihenten érkezik az iskolába. A hallgató azért hozzáteszi, hogy vannak olyan rendezvények, amelyek kimondottan az ivásról szólnak. Ilyen például a gólyabál Begolyózott főiskolások (Sok-sok képpel!!!) 2007. November 24. 11:51 , ahol csak azt tartja érthetetlennek, miért kell a srácoknak öltönybe, a lányoknak kosztümbe, magassarkúba öltözniük, amikor előre borítékolható az eredmény.

A főiskolások között a legnépszerűbb hely jelenleg az Egyetemi Központ klubja, már csak azért is, mert nem túl drága. Az ár különben is fontos szempont, gyakori, hogy a buliba indulók a boltban vett olcsó piával

készülnek fel

otthon vagy a kollégiumban.

Extrém módszerek

Azt már mi tesszük hozzá, hogy az egyetemi legendáriumban extrém esetek is keringenek. Orvostanhallgatókról, akik gyarapodó tudásukat és orvosi eszközhöz való hozzáférésüket használják fel, hogy az alkoholt más módszerrel juttassák szervezetükbe. Ezzel elkerülik a másnaposságot és jóval olcsóbb, mint a hagyományos piálás. Egy másik legenda szerint pedig alkoholtartalmú cukorkák bizonyos testnyílásokba való felhelyezésével érik el a hallgatók a bulihangulat kellő szintjét.

De félre a legendával, nézzük egy azóta végzett szegedi egyetemista véleményét. Ő azt mondja, hogy az egyetemen valóban komolyan jelen van a pia. Évfolyamukon hatvanan voltak, ebből 4-5 hallgató volt az, akit nyugodtan alkoholistának lehetett nevezni. Ők voltak azok, akik olykor olyan állapotban jelentek meg az előadásokon, hogy ki kellett vezettetni őket. És köztük voltak lányok is...

Kevés az absztinens diák

Körülbelül 4-5 fő volt azok száma is, akik absztinensek voltak, ők a bulikba sem jártak el. A volt hallgató szerint a diákok többsége rendszeresen ivott, általános vélemény volt, hogy ez hozzátartozik a bulihoz. Egyébként pedig vannak tipikus egyetemista piák, a legnépszerűbb persze a sör, ezt követték a „bulilikőrök”, úgymint kevert és hasonszőrű társai.

Szóval, rendesen ott van a pia az egyetemeken, főiskolákon, kollégiumokban. Arra viszont nincs adat, hogy a diploma megszerzése után hogyan változik az egykori hallgatók életvitele. Pedig ez lenne a legfontosabb információ.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Begolyózott főiskolások (Sok-sok képpel!!!)

A BDF Gólyabál kitűnő terep arra, hogy az újoncok összerázódjanak a felsőbbévesekkel és új ismeretségeket találjanak.

Főiskolásból egyetemi klub, névtelen vodkából Eristoff

Zárt ajtók mögött alussza téli álmát a hajdanvolt BDF néhai főiskolás klubja. Így van ez tavaly július óta, de nem azért, mert - ahogy egyes szóbeszédek tudni vélték - sok alkohol folyt…

Pogóval meghintett záróakkordok: Kaukázus és The Moog a SEK diáknapokon

Míg a végzős középiskolás élete fordulópontjaként öltönyben görnyed a függvénytáblázat felett, addig a valamirevaló főiskolás ecetes alkoholszagban szunyál délutánig.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra