„Hangoljon vissza ránk és maradjunk együtt” – Ezt nézhettük az MTV-n a 90-es években (2)

1997 után kétségbeesett hangulatban, húzónevek nélkül maradt a közszolgálati tévé. De azért próbálkozott.

Korábban, a kilencvenes évek első felét felidézően szó esett a rendszerváltással egyidőben megjelenő, „nyugatról” érkező sorozatokról, vetélkedőkről és nemzetközi versenyről is. Ezekhez képest is nagyobb változást hoz a kilencvenes évek második fele, ami már nézettségi versenyt és komoly harcot hoz (a reklámozókért).

A kilencvenes évek tévés világa

1997-ben minden megváltozott. Amiről addig azt gondoltuk, hogy „na ez a csúcstechnika”, meg hogy „hú, ez de jó műsor”, ezután már gagyinak, és unalmasnak tartottuk. Ezzel a Magyar Televízió teljes műsorstruktúrája elavulttá vált és a két, országosan fogható kereskedelmi tévé, amiben csak lehet, mindenben megreformálta az addig megszokott esti programok menetrendjét.

Az RTL klub és a TV2 rengeteg újdonsága mellett az MTV még egy komoly gonddal szembesült. Kollégáinak döntő része – vagy meggyőződésből, vagy pedig puszta kíváncsiságból – eltávozott valamelyik kereskedelmi tévéhez, így teljes átszervezésekre volt szükség műsorainak jó részénél. Most pedig nézzük, hogy próbálkozott az újjáalakult közszolgálat visszahangolni nézőit az 1-es programra.

Zsákbamacska

Még a kereskedelmi tévék indulása előtt, 1995-ben indult a Zsákbamacska a köztévén, Rózsa György vezetésével. Az ismert tévés legújabb műsorában nem igazán tett fel művelődésre alkalmas kérdéseket, csak többnyire annyit, hogy az adott játékos melyik ajtót nyissa ki az öt közül - amit aztán a közönség is igyekezett helyette megmondani olyan ricsaj közepette, hogy az ember könnyen érezhette magát egy piacon, mint egy tévéműsorban.

A vetélkedő tulajdonképpen a mai gameshowknak felelt meg akkor is, amelyben nem a tudás, hanem inkább a szerencse játszotta a főszerepet.

Egy részlet a Zsákbamacskából

Ha a játékos kitalálta, hogy az adott ajtó mögött mi van, nyert. Ha pedig nem, akkor kapott egy társast. Szép ajándék, nem?

Rózsa György egyébként azon MTV-sek közé tartozott, aki mindvégig hűséges maradt anyacsatornájához. Sőt, amellett, hogy visszautasította a TV2 gigamega ajánlatát, ő lett az MTV szórakoztató műsorokért felelős főszerkesztője, és ezzel pedig az addigi népszerűségére is rá tudott egy lapáttal tenni, mivel a sok elpártolt kolléga miatt többször találkozhatott vele a kedves néző, aki az 1-esre kapcsolt.

1997 – a megújulás (?) éve

Negyven és fél év után, 1997 októberétől új korszak indult a magyar televíziózásban. Megjelent előbb a TV2, aztán az RTL, és emiatt az MTV1 is megújult.

Az új arculat és logó 1997-től

Legalábbis próbálkoztak. Új arculat, a logó ezúttal már a jobb felső sarokban, de drasztikus változás nem volt. Ennek pedig meg is lett a következménye. Csak néhány név, akik nélkül az MTV 1-es programja megpróbálta felvenni a versenyt a kereskedelmiekkel:

 • Baló György (TV3)
 • Hardy Mihály (TV3)
 • Obersovszky Péter (TV2)
 • Pálffy István (TV2)
 • Stahl Judit (TV2)
 • Jakupcsek Gabriella (TV2)
 • Albert Györgyi (TV2)
 • Szellő István (RTL klub)
 • Farkas Beatrix (RTL klub)
 • Sugár Ágnes (TV2)
 • Radványi Dorottya (TV2)
 • Sváby András (TV2)
 • Vécsey Mihály (TV2)
 • Friderikusz Sándor (RTL, később TV2)
 • Frei Tamás (RTL klub)
 • Gálvölgyi János (RTL klub, 1998-tól)
 • És a sor még hosszan folytatható lenne. A megcsonkult műsorvezetői gárda ezután átszerveződött. A Híradó esti, fél nyolcas kiadását a Riporter Kerestetik fiatal nyertese, Barabás Éva vezette, Bényi Ildikó pedig a visszatérő Önök kérték háziasszonya lett.

  Elindult a Lottóshow is, ami a korábbi, néhány perces sorsolásokat váltotta fel. Ezt a műsort úgy sikerült feldobni, hogy a számok kisorsolása mellett volt stúdiójáték, meghívtak zenekarokat és voltak színes produkciók is. A házigazda előbb Palik László volt, később viszont már Bálint Antónia lett a műsor háziasszonya, amely abban a formában 2001-ig működött.

  Lottóshow Palik László vezetésével

  A megújult műsorok sorára értünk ezzel. A kevés belefektetett energia és a hátrányból indulásnak aztán meglett a következménye. Az MTV 1-es programja az 1997-es, 50%-os átlagnézettségének összesen felét tudta megtartani 1998-ra (23%), ami egészen 2002-ig folyamatosan esett. Épp ezért nem is véletlen, hogy fél évvel a kertévék indulása után már így kampányolt az MTV:

  "Hangoljon vissza ránk és maradjunk együtt! Több mint negyven éve már, hogy a magyar televízió műsora életünk részévé vált!"

  A kétségbeesett kiáltások egyike a 1-es programtól

  A kiáltás sikertelen volt, de akadt azért kivétel.

  Esti Showder

  Friderikusz RTL-hez távozása után az MTV-nek kapóra jött egy fiatal producer, Kovács Kristóf (a bemondó Kovács P. József fia) megkeresése. A teljesen amerikai mintára épülő late-night showval a köztévé előtt kereste a producer az RTL-t és a TV2-t is, de nekik nem kellett az újfajta show. Így hát egyetlen próbaadással sikerült meggyőzni az MTV-t, akik leszerződtették a Fábry Sándor vezette showt, aki a Showderrel minimális mértékben helyrehozta az M1 nézettségét.

  Esti showder még az MTV-ről

  Igen ám, csakhogy az MTV elégtétele nem sikerült. Az egy évre megvásárolt jogok alatt hamar jött a nagy siker, csakhogy a közszolgálat nem volt hajlandó tovább fizetni a műsorért, mondván, majd ezt is viszi a két nagy.

  "30 milliós tartozást halmozott fel az MTV, és megzsarolt azzal informálisan, hogy ha elmegyünk, ezt a pénzt sosem látjuk többé. Gordiuszi csomó volt ez: ha maradunk, éhen halunk, ha megyünk, akkor sem tudjuk a továbbiakat finanszírozni" – mondta Kovács Kristóf egy korábbi Origo-interjúban.

  Ezután nem maradt más, minthogy az RTL 30 milliót leperkált a sugárzási jogokért, akiknek kapóra jött Fábry, mert Friderikusz előtte távozott botrányosan a csatornától (erről később még lesz szó).

  Az első RTL-es adás, még a régi stúdióból

  Ezzel pedig megint a közszolgálati televízió húzta a rövidebbet. Arról nem is beszélve, hogy két éven belül leszámoltak több, korábban sikeres műsorukkal is.

  A Szomszédok 1999 decemberében köszönt el, a Nap-kelte túl balos volt az első Orbán-kormánynak, és helyette indítottak egy Ma Reggel c. műsort, amit a későbbi Hír TV-s alapítók vezettek, felváltva. A lightos propagandatévévé alakuló köztévére pedig egyre kevesebb volt az igény, így hiába volt minden megújulási kísérlet, a közszolgálat elvesztette utolsónak tűnő csatáját.

  Legközelebb a TV2 induló programja lesz terítéken, amely szintén tartogat érdekes történeteket, bukásokat illetve sikereket szép számmal.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Deltával szárnyaltunk, Tévémacival aludtunk – Ezeket néztük a tévében a '60-as években - 1. rész

  Új sorozatunkban hétről hétre az elmúlt 65 év említésre méltó műsorait idézzük fel, a Deltától a Dáridóig, Táncdalfesztiváltól a Megasztárig.

  Önök kérték! - Ezt néztük a 70-es években

  Sorozatunk második részéből kiderül, melyik műsor volt az, amire a Balatonról kellett hazasietni, és az is, hogy mire volt képes az ember tízezerért.

  Már benézhetünk az Ablakon, és kívánhatunk hármat - ezt néztük a nyolcvanas években 1.

  Sorozatunk harmadik részében felülünk egy Babettára, benézünk egy Ablakon, nézzük Budapest csodálatos Panorámáját és reméljük, hogy nem jönnek majd Szeszélyes évszakok.

  Nap-keltére ébredhetünk, kukkolhatjuk a Szomszédokat - ezt néztük a nyolcvanas években 2.

  A nyolcvanas évek második felében biztosan van valami, amit nem a Szomszédoktól kaptunk.

  Határok nélkül pörgetnénk a Szerencsekereket, Uborkaevés közben - Ezt néztük a kilencvenes években (1)

  Annak a bizonyos Uborkának szatirikus íze van, az Egyenleg lekérdezésénél hamar gondba ütközünk. Főleg azért, mert Mindent felteszünk, de Semmit nem kapunk.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra