Karneválvideók és fotódömping - Bodrogi Gyulától a tüzes lehelletig

Blogunk mellett időnként elkalandozunk speciális területekre is. Most a Fő tér üzleteit, bankjait jártuk körül, tunikás dolgozókat keresve. De váltottunk pár szót Bodrogi Gyulával, aki most nem okádott tüzet és egy kínai csapattal is. A földön ülve néztük kamerával, hogyan repdesnek felettünk a kötélugrók és hogyan keletkeznek tűzgömbök a lehelletből. Sok videó, sok kép a karneválról.

Hogyan látják a fiatalok?

A karneváli nyitóprogram nem okozott osztatlan hurrá érzést a látogatókban. Az idén fiatalok akarták megmutatni, ők hogyan képzelik el a Római Birodalmat. Már tudjuk: a jelenbe ágyazva. Rozsdás VW Golffal, cigarettázó kismamával, vérgőzös bohócokkal, sárga mellényes, tunikás utcaseprővel és szobor tövében éneklő polgárokkal. Talán erős volt a máktea, nem tudhatjuk. Ha nem volt ott, akkor nézzen bele és kommentelje a látottakat cikkünk alján. Önnek bejön az ilyen, kétségtelenül egyedi feldolgozás?

Motorizált rómaiak

Süsü Szombathelyen

Van néhány összetéveszthetetlen hangú magyar színész. Ilyen Bodrogi Gyula is, akit a hangja alapján szúrtunk ki a belvárosban. Éppen fényképezőgép vásárlására szánta el egy fejét, mi pedig a boltban kérdeztünk rá, vajon a Karnevál kedvéért jött-e a városba? A válasz videónkban.

Süsü magyar hangja fényképezőt vásárol

Jómunkásemberek a Fő téren

Egy karnevál fényét nagyban emelheti, ha a városlakók azonosulnak a rendezvény mondandójával. Egy történelmi karnevál esetén a leglátványosaban ezt a jelmezek felöltésével lehet elérni. Ezúttal körbejártuk az egész Fő teret, minden nyitvatartó helyre belestünk és mindenhol fotóztunk, ahol tunikásokat találtunk. A helyzet nem rossz, de nem is rózsás. Dícséret illeti a bankokat - CIB, OTP, Raiffeisen -, ahol minden dolgozó beöltözve fogadta az ügyfeleket és ezúttal a szigorú fotózási tilalom is enyhült kissé. Római divat szerint öltöztek a Savaria Ékszer és az InterGold dolgozói is, jól is néztek ki a sok arany, ezüst között. Kitet magáért a Savaria Tourist is, és a Hófehérke gyermekruhaüzletben is mindenki ókori viseletben pompázott. Meglepetésünkre tunikát húztak a Matchban is. Ezen kívül még egy butikost találtunk beöltözve, a TIT mellett. Felsorolásunkat a Pannónia étteremmel zárjuk, több helyen ugyanis nem tartották fontosnak az ó-, vagy középkori viseletet. Pedig van néhány teraszos vendéglátóhely is, ahol minimálisan elvárható lenne, hogy legalább a pincérek beöltözzenek. Azt pedig már nem is érdemes megemlíteni, hogy a kirakatoknál sem ügyeskedtek az idén a Fő téri kereskedők. Lustaság, nemtörődömség? Vagy egyszerűen nem hoz anyagi hasznot?

A 801-es római állampolgárt kérem (OTP)
A 801-es római állampolgárt kérem (OTP)
Tánczos Mihály

Árak

"Tavaly ez még olcsóbb volt, nem?" - bizonyára Önben is felvetődött már ilyen kérdés például a lángosos előtt, sorbanállás közben. A választ sokszor nem tudjuk, hiszen ki emlékszik már arra, vajon 700, vagy 800 forint volt-e a langalló? A nyugat.hu ezentúl minden karneválon megörökíti a Fő téri árakat, illetve az ártáblákat, így később egyszerűbb lesz a hasonlítgatás. Nem utolsósorban kortörténeti dokumentum is, mennyibe került 2008-ban a törpi-szörpi.

Árak, táblák a Savaria Karneválon - 2008.
Mi mennyi?
Tánczos Mihály

Kínai üdvözlet: Helló, (n)yuga(t) po(nt) hu!

Kínai csoport is elvetődött a szombathelyi forgatagba. Videónkban még lapunkat is köszöntik. Az összeállításban még néhány villanás erejéig láthatók a zászlóforgatók, a középkori hagyományőrzők és egy bátor (vakmerő?) 0fiatal, aki a pengéjénél fogva veszi át a kardot. Látható továbbbá, amint valaki behálózza munkatársunkat.

Életképek az első napról

Gyűrűnézőben

Ha egy római katona megmutatja a gyűrűjét, az még nem jelenti azt automatikusan, hogy szimpatikusak vagyunk neki. A történészek kutatásai alapján azonban ez még mindig sokkal inkább a barátság jele, mint amikor a késüket mutatták meg közelről az alkalmatlankodóknak. Olyankor gyakran nem csak a barátság, de a másik fél is kihűlt.

Ez meg a gyűrűm
Tessék, a gyűrűm!
Tánczos Mihály

Parlagon heverő kirakat

A Borostyánkő áruház előtt teljesen üresen árválkodik egy nagy, körbejárható látványkirakat. Igaza van a tulajdonosnak, nem akkor kell hirdetni ott bármit is, amikor tízezrek keresik fel a várost. Majd ráér vele, ha nyugi lesz.

Marketingből elégtelen - üres kirakat a karnevál alatt
Marketingből elégtelen - üres kirakat a karnevál alatt
Tánczos Mihály

Táncházzá alakult bemutató

A Reneszánsz tér üde színfoltja a Karneválnak. Este, a hőség elmúltával szívesen állnak meg a templom tövében az emberek. A reneszánsz táncbemutató táncházzá alakult, sok nézelődő csatlakozott a táncosokhoz, így a hangulat is hamar a tetőfokára hágott.

Reneszánsz tánckép

Köteles produkciók

Szombathelyt szokás a tánc fővárosaként emlegetni. Nos, akár a kötélugrás centruma is lehetünk, legalábbis a kötélugró lányok teljesítménye alapján. Szombathelyen most láthatta először a közönség az Artistica Anam Cara csoporttal összeállt lányokat. Jövőre nem lepődnénk meg, ha tüzes kötéllel állnának ki ugrálni a helyi lányok.

A show nyitánya

Izmos fenék, kar és láb

Négyesfogat

Finálé

Xandro, akinek tűzgömb lakik a szájában

A péntek esti bemutatón Xandro nem ismételte meg ugyan saját világcsúcsát, nem fújt félszáznál több tűzgömböt a levegőbe egy slukk benzinnel, de így is elkápráztatta a nézőit. Nem tehetek róla, de a tűzfújó engem az ifjú Hókuszpókra emlékeztetett, főleg amikor táncolt, de le a kalappal előtte. Mondjuk amennyi benzint elporlasztott a levegőbe, annyival én megfordulnék Kőszegről az autómmal. Na jó, úgy viszont nem lennék ilyen látványos.

Akinek tűz lakik a szájában - világbajnok tűzgömb-fújó
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Savaria Karnevál percről percre, péntek - Badár, az ókori ember

A Balkán Fanatik zúz! Badár Sándor standupjába ütközünk a Romkertben, ide érdemes visszajárni. Mozgolódik a tömeg is, közben kigyulladt egy faház a Kalandvárosban. Igaz, nem véletlenül.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2008