Savaria Karnevál percről percre, csütörtök – Észrevétlen megnyitó

„Mikor kezdődik már a megnyitó?” – kérdezi mellettünk egy tízéves fiú az édesanyjától. Pedig a nyitó műsor már jó negyedórája tart, igaz, ezt sokan észre sem veszik.

Csütörtök

19 óra 20 perc: Menekülési útvonal

Jegyzetfüzet bekészítve, diktafon élesítve, pénztárca kistafírungozva, indulhatunk a perceken belül elkezdődő idei Savaria Karneválra. A szerkesztőség előtt az útjelző táblán újabb felirat: Menekülési útvonal. Ezt jól megjegyezzük, soha nem árt az óvatosság…

19 óra 25 perc: Hosszú sorok langalóért

A Főtéren nagy a tömeg – írnánk, ha nem próbálnánk meg kerülni a közhelyeket. Igaz, a pavilonok többségének még csak a csontváza áll, jó néhány autó is parkol köztük, azért bántják a szemet. Néhány élelmes vendéglátós már kinyitott, a Fórum színpad mögött hosszú sorok állnak a kemencés lángosért. Arrébb még vendég nélkül a Királyi Sütöde, és nem tolonganak a sörcsapoknál sem. Jordán Tamást és az omegás Benkő Lászlót vesszük észre, valamit lelkesen tárgyalnak, aztán a városháza felé veszik az irányt.

19 óra 35 perc: Üres a lelátó

Mi is, a Fórum színpad előtti lelátó még üres, a színpadon az esti jazz zenekar tartja a hangpróbát, inkább egy rövid séta. Feltűnik, hogy sokan vannak családosan, jó magyar szokás szerint fagyi a gyereknek, sör az apukának, már most is vannak nyűgös gyerkőcök, két kutya veszekszik a szökőkút mellett, marcona rendőr figyeli őket néhány lépésről. Az egyik kuka mellett hangos perpatvar, kissé illuminált házaspár nőtagja vonja felelősségre párját, bizonyos húszezer forintot hiányol.

19 óra 43 perc: Zászló lobog a szélben

A leendő Pannon Piac egyelőre sehol nincs, pedig itt tavaly a bíró áristomba akart csukatni minket, mert nem akartuk megkóstolni a pálinkáját. Most lenne kedvünk, de se bíró, se pálinka. Arrébb a Nyugat Rádió zászlaja lobog, a technikus a mikrofonokat próbáltatja két csinos lánnyal.

Tudod mit lehetne ezzel még csinálni?

– markolja meg egyikük a mikrofont, a technikus nevet, a másik lány pironkodik. Sajnos, idő van, vissza a Fórum színpadhoz.

Savaria Karnevál - előkészületek, 0. nap
Gyülekezik Savaria népe
nyugat.hu

19 óra 51 perc: Csöpögős langaló

Mire rájövünk, hogy elkéstünk, tényleg késő bánat. Minden hely foglalt a lelátókon, sőt, mellettük is. De azért nagyban zajlik a tolakodás, aztán a tunikás rendezők próbálnak meg rendet teremteni. Harmincas szőke nő, mindkét kezében tejfölös langalóval, könyökével próbál utat törni magának, szabadulóművészhez méltó mozdulatokkal kerüljük el a fehér folyadék lehulló cseppjeit. A nő nem veszi észre magát, hálistennek, ha lassan is, de távolodik. Várunk.

20 óra 08 perc: Tógában, gyerekkocsival, cigarettával

Szinte észrevétlenül kezd benépesedni a színpad előtt üresen hagyott terület. Szakadt Golf érkezik, tógás, kalapos fickók szállnak ki belőle, gitárokat erősítőket pakolnak, közben más tógások meggyújtják a fáklyákat. Eltelik egy kis idő, mire rájövünk, ezek már a megnyitó jelenetei. Szerelmespár csókolózik, tógás, láthatósági mellényes utcaseprő sepreget, motoros hozza az énekesnőt, tógás nő tolja a gyerekkocsit, szájában cigaretta.

20 óra 12 perc: Savaria polgárai!

Aztán, mint az Úr hangja, a városháza erkélyéről Jordán Tamás intéz szózatot a néphez, alant meg a fehér ruhás lány képében megjelenő áldozati bárányt áldozzák fel éppen. Piros festékes a ruha, a szereplők keze, egy kisfiú kétségbeesetten kérdezi anyjától:

Mit csinálnak ezek?

Savaria Karnevál - előkészületek, 0. nap
Anya, mit csinálnak ezek?
nyugat.hu

20 óra 21 perc: Össznépi dalárda

Mikor kezdődik már a megnyitó?

– kérdezi mellettünk egy tízéves fiú az édesanyjától. Pedig a nyitó műsor már jó negyedórája tart, igaz, ezt sokan észre sem veszik. Aztán össznépi dalárdába fullad a dolog, a szereplők a kisgyerekeket csalogatják a közönségből, több pöttöm is van, akit nem is kell csalogatni, spontán körtáncba torkollik a bevallottan gyorsan összerakott karneváli megnyitó darab.

20 óra 38 perc: Hazamegyünk, apa?

Gyorsan kiürül a színpad előtti terület, nem sokan maradnak a következő programra. Igaz, közben a Mediterrán udvarban is elkezdődött a műsor, de láthatóan a főtéri teraszok telnek meg, munkába álltak már a sörcsapok is. Trokán Péter színművész vesszük észre, csinos szőke hölggyel beszélget, aztán Gadányi Károly rektorhelyettes jön szembe nyakkendősen. Udvariasan köszönünk, mosolyogva bólint. Egy kolleginával kicsit négykézlábazunk a Főtér szélén, persze, pont ilyenkor szakad el a nyaklánca, de minden jó, ha vége. Az imént látott kisfiú kérdezi zord szülőjétől:

Hazamegyünk, apa?

Savaria Karnevál - előkészületek, 0. nap
Spontán körtánc a Fórum színpad előtt
nyugat.hu

20 óra 51 perc: Munka van

Teszünk egy rövid látogatást a Nyugat Rádió sátránál, megy az élő Sajtóklub, beszállunk néhány percre, összefoglaljuk a történteket, a kollégák láthatóan jól érzik magukat. Mi annyira nem, hiszen munka van, irány a szerkesztőség, meg kell írni a mára rendelt penzumot.

Savaria Karnevál - előkészületek, 0. nap
Balázs Elemér Group
nyugat.hu

21 óra 46 perc: Irány a koncert

Aztán reménykedünk, hogy elcsípjük még a Fórum színpadon a Balázs Elemér Group koncertjének végét, vagy a Mediterrán udvar eklektikusnak ígért programját. Folytatás holnap.


23 óra 56 perc: Ki gondolta volna?

Hogy ennyi ember jön ki a Fő térre és környékére már csütörtök este. Bánhatja, aki nem pakolt ki. Fogyott volna itt étel, ital bőven, de még csak félgőzzel működtek a kajás-piás standok. A piaci árusok meg sehol.

A borok utcájában bezzeg mindenki kipakolt. Most lehetett nyugodtan sétálni, de mi lesz itt majd hétvégén! Éjféltájban még ülnek, beszélgetnek, sétálnak az emberek a Fő téren. A jelek szerint kiéhezve várták a karnevált... Folytatás tényleg holnap...

R.Gy.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2008