Savaria Karnevál percről percre: vasárnap - Irdatlan tömeget vonz a felvonulás

Fazekas Robi a borutcában és Joós Tamás farkasbőrben, kosztümjeiktől szabadulni képtelen felvonulók, puskaropogás és idegrendszer, Voler Mouche és a legifjabb ősmagyar. Mi minden történt a karnevál utolsó huszonnégy órájában?

23:21 - "Áment a villany!"
...konstatálja valaki, amikor minden borosbódénál beköszönt a sötét. Nem baj, a nedű még folyik. Tavaly ilyenkor egyébként már pakoltak a Borok Utcájában, most még mindig megy a dőzsölés - ennyit számít az, ha egy karneválszombat nem úgy alakul, ahogy. Sajnos felesleges indulatokról is kaptunk híreket: tegnap e helyszínen halidrukkerek, a mai napon pedig további önjelölt izomtiborok bonyolódtak hempergésbe. Nem örülünk, de túllépünk rajta. A betonúton előrelépdelve pedig egy középkorú hölgy simogat meg mindenkit azzal a jelszóval, hogy:

intercity!

Ezt azóta sem tudtuk megemészteni. (phreek)


Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

21:34 - Törpeszínpadon debütál a Voler Mouche
Hajszálpontosan kezdett Szombathely új reménysége, Miski Ádám agyszüleménye, a Voler Mouche a Mediterrán udvaron. A színpad pigmeusokra lett tervezve, a hátsó sorokból csak fejbúbokat látunk, közelebb húzódva már kiteljesedik a látkép: van itt hegedű és cselló a klasszikus blokkból, elektromos gitár és dob a könnyűzene jegyében, és egy kisebb szintetizátorpark a digitális alapokért. Az eredmény egy nehezen besorolható lounge típusú muzsika, amiből a smooth jazzt éppúgy kihallani, mint a fülfogó popdallamokat vagy akár az ötvenes évek exoticáját.

A zenekar melódiák tekintetében amolyan "hallottuk már ezt" vonalról indul, a szöveg is közhelyekből építkezik, a "flying high" szókapcsolatot legszívesebben töröltetném minden dalszövegíró agyából, hogy ne lehessen ötszázhatvanadszor is elsütni. Aztán - hogy szándékoltan vagy sem - a zenék mintha színesednének, egyre több egyedibb darab kúszik elő, bár Kutasi Heléna énekesnő sóbálványszerű, végletekig közömbös arckifejezése valahogy nem lágyítja meg a szívem, pedig a zene maga nagyon is pozitív előjelű (és az ő hangja is hozzájárul ehhez).

Voler Mouche koncert a Mediterrán udvaron
Miski Ádám billentyűk társaságában
Unger 'Phreek' András

Az egyik csúcspont érdekes mód akkor jön el, amikor a zenekar tagjai a végig hátulról keverő-navigáló-billentyűző Ádám és Bertalan Balázs dobos kivételével levonulnak egy pihenő erejéig, és egy huszonegyedik századra áthangszerelt, szívenütő űrszintipop veszi kezdetét. A közönség is lelkes, és nem csak az a fele, ami ismerősök és rokonok drukkoló seregéből áll össze: a lelkes odavetődők is felveszik a ritmust némi fáziskéséssel, hogy együtt tapsolják vissza a produkciót.

Itt jövünk rá, ez bizony tudatos dramaturgia, az utolsó két búcsúdal a koncert legerősebbje: a Spring Is Here (amiből készült ugye ez a video), illetve egy jóféle, dinamikus jazzfunkféleség. Egyvalamit elmondhatunk: minél több sablont fog elhagyni a Voler Mouche, annál nagyobb sikerre számíthat a jövőben. És a tagok lelkesedéséből ítélve erre bőven van esély. (phreek)


21:10 Fazekas Róbert a Borok utcájában
A körforgalom melletti egyik házikónál szúrtuk ki Fazekas Róbert olimpikont, aki barátnőjével, valamint prof. dr. Gadányi Károllyal és dr. Czeglédy Csabával beszélgetett az egyik asztalnál. A társalgás nem ment valami zökkenőmentesen, mert félpercenként érkeznek vállveregető, gratuláló, fotózkodni szándékozó emberek. Robi mosolyog, gondolom hízik a mája. Egyébként köszöni a bíztatást mindenkinek, erőt adott neki a dobásnál. Megkérdeztem, a telefonszáma 20-assal kezdődik. (T.M.)


19:38 Fiatal lány kínálta magát eladásra
A "Legyen Ön is rabszolga!" mai programja látványos beugrással indult. A rabszolgakereskedő átrobbant az óriásplakáton. (Lásd majd videónkat) Az öt felkínált rabszolgából egy váratlanul elhalálozott (segítettek neki), egy pedig önként távozott az élők sorából. Az idén először a nézők is felkínálhatták magukat rabszolgáknak. A szolgáért kínált pénzt a bátor jelentkező kapta. Most éppen a 17 éves Ágoston Zitát próbálta elpirítani a három fős rabbszolgaügyi tanács, sikertelenül. A hajlékony, masszázst kínáló lányért végül 1500 pannóniai forintot fizetett valaki. (T.M.)A jövő nemzedék
A jövő nemzedéke - Kattintson a képekért!
sadness

20:31 - Kis magyarok és felvonulás - Karnevál vasárnap képgaléria

Azt tudjuk, hogy a felnőttek a történelem, a római hangulat, vagy éppen a borok utcája miatt látogatják a karnevált, no de a legkisebbek miért? Ennek próbáltunk utánajárni. Körülnéztünk a Kalandvárban, a Gyöngyös partján, a Fő téri forgatagban, a szökőkútnál. Láttunk tűzoltó bátrakat, golyózó okosakat, erős sárkányverőket, merész csónakosokat, valamint egy kislányt, aki hazatelefonált... Majd egy napnyi kutatás után az alábbi képgalériában Ön is megtalálhatja a választ. Tegyen így!

No meg pár képünk akad a felvonulásról is, a legifjabb ősmagyarral, hali drukkerekkel és harcos női lovaggal. A továbbiakért kattintson a képre! (sadness)

17:11 - Mert a busz nem öltözőfülke!
A Zrínyi Ilona utcában forgolászik épp egy külföldi busz, amiben semmi meglepő nincs. Abban már inkább, hogy a monstrumon még mindig talpig jelmezben ülnek az emberek, mintha csak arra várnának, hogy valaki ollóval metssze le a hacukákat. (phreek)


17:11 - Felvonulás afterparty: veszprémi cigányfolklór
Saccperkábé egy és háromnegyed óra alatt ér vissza kiindulópontjára minden jelmezes, ötre végetér a vonulás. Kikötünk a Borok Utcájának origójában elhelyezett színpadnál, ahol roma örömzene pattog, a programfüzet szerint a Fláre Beás Veszprémből.

Ennek a csávónak itt a szélen még adjatok hangot

- mondja vigyorogva az egyik énekes, majd folytatják a mulattatást. Pár kép innen. (phreek)

Fláre Beás koncert a Borok Utcájában
Fláre Beás koncert a Borok Utcájában
Unger 'Phreek' András

16:42 - Találékony a magyar ember, na
Aki megelégelte, hogy közelharcot vívjon az állóhelyért, az fogta magát, és keresett olyan pontot, ahol zavartalanul szemlélheti a lépdelő menetet. Így az emberek nem csak a tágra nyitott ablakokban lógtak fürtökben, de láttunk vidám tereptárgy-mászókat kukák tetején, belvárosi üzlettulajdonost a saját fémlétráján, de még a Savaria Mozi kopott felirata fölött is ücsörgött egy apa a gyermekével. (phreek)


16:35 - Hoppá, az első felvonulásos fotógaléria!
Ugye, hogy várták. Kár volna tagadni. Íme az első képcsokrunk, szív küldi szívnek, blablabla. A fotóra kattintva lehet nézelődni. (phreek)

Megy a menet - felvonulás, Savaria Karnevál
klikk, ha mondom!
Unger 'Phreek' András

15:44 - A dörrentgetést nem lehet megszokni
A felvonulás velejárója, hogy a hagyományőrzők jól megropogtatják régi, elöltöltős puskáikat. Na, ezek azok, amiket huszadszori eldördülésre sem lehet megszokni, az ember huszadjára is kishíján maga alá rosál. (phreek)


15:12 - Mendegélünk
De jó, most már ott is elindultunk, ahol én állok. Készül a fotógaléria, miközben emberek tucatjai válogatott kínzásoknak vetnének alá, amikor egy-egy kép erejéig van merszem eléjük állni. A felvonulók pedig kitesznek magukért: a szerényebbje integet, a kreatívabb meg szablyával ront rá egy kisgyerekre, aki csak akkor könnyebbül meg, amikor látja a kereszteslovag arcán a vigyort. (phreek)


15:10 - Víájpík a felvonuláson

Dr. Szele Györgyi, a szombathelyi városháza igazgatási osztályának szigorú vezetője most boldogan integetett a bigáról - alighanem kész üdülés lehet a pragrafusoktól eltávolodni egy hétvége erejéig. Főleg, ha ilyen helyes kis spenótzöld-bordó kombinációban lehet ezt tenni.

Joós Tamás kezében most koboz (e népi hangszer kíséretében szokott dalra fakadni az MMIK igazgatója) helyett zászlórúd, fején egy kibelezett farkas, tekintete mindenre elszántságot tükröz.

Dr. Feiszt György alighanem a kultúra római követeként lépdelt végig a Thököly Imre utcán, tógára cserélve a politikát. Kezében egy növény jellegű valamit hordozott, amiről sajnos nem tudjuk, micsoda, de lehet, hogy halkan jazz szólt belőle. (phreek)

Unger 'Phreek' András

15:06 - Lovak és puskapor
Egy gólyalábas betyár eldördíti puskáját, mire egy biga két lova majdnem megbokrosodik. Lecsillapodnak. Az eset később megismétlődik egy másik négylábúval, hasonlóan, dörrenésre - az a jószág nem kis riadalmat keltve kishíján be is tör a tömegbe. Őt is lecsillapítják, bár egy ideig még fejforgatva és oldalazva halad előre. Reméljük, a felvonulás egyéb pontjain nem kerültek veszélybe a nézelődők. A lovakat azonban még így is lehet sajnálni. (phreek)


15:04 - A legio és a római asszonyok indulásra készek
A témapark mellett már rendre felsorakoztak az ősi Savaria honpolgárai. Babérkoszorú a kobakon, csini tunika a hölgyeken, Ipkovich György polgármester a szokásos aranyozott, sűrű tűzvörös sörtéjű harci díszében éppen eligazítja a többieket. Az első minigalériánkban ezeket a pillanatokat örökítettük meg. (phreek)

A legio és a római asszonyok indulásra készek
Unger 'Phreek' András
A legio és a római asszonyok indulásra készek
Unger 'Phreek' András

14:54 - Savaria Szépe begördül a bigán
Gyönyörű szép szál telivér húzza be az Aréna-Thököly kereszteződésbe a római bigát, amin Iván Barbara, a város 2008-as szépségkirálynője helyet kapott. Barbi meghatottan mosolyog és kapaszkodik mint állat, közben a forgatókönyvként szolgáló fehér lapot lobogtató főszervezők arcáról nem éppen a "minden klappol" gondolat olvasható le. Úgy tűnik, a menet zenés felvezető legeleje túl lassú. (phreek)


14:39 - "Ugye nem fog végig itt állni?"
Nem, nem fogok - válaszolok a nyugtalan anyukának, aki a sárga műanyagszalag mögül szólított meg minket. Nagyon nem örülne, ha a kicsi fia nem láthatná a díszes historikus vonulást, és mi sem bocsátanánk meg maguknak, úgyhogy ezt szem előtt tartva folytonos helyváltoztatásra készülünk a nyakunkban lifegő fotószerkezettel. A kosztümös csapatok már izgalommal telve várakoznak, még pár perc és indul a nap csúcspontja, amit tegnap sajnos meghiúsított a csapadék. (phreek)

a korai érkezőknek jó hely a jutalma
Unger 'Phreek' András

12:22 - Nem egyre megy, hogy pálinkából milyen a meggy
Édes a kelés, ha az ember pálinkaiváskor is minőségbe feccöl. Előző este egy vendéglátóhelységi ágyasmeggy-kör után, nomád életre vágyva a borok utcájában folytattuk kedvenc magyar alaptermékünk szürcsölését. Maradva a meggynél, és egy oszkói úr fabódéjánál, arra lettünk figyelmesek, hogy ez bizony az előzőhöz képest igazi keringésindító istencsapása. A pálinka tulajdonosa felvilágosított minket: az 40 fokos lehet, ez meg nyolccal több - hát mi minimum duplázódást éreztünk ebben a jófajta háziban. Másnaposságnak viszont még a legapróbb tünetét sem - jó jel arra, hogy jó volt az ital. Szunyáltunk is tőle naphosszat, hogy aztán a vasárnapot már a felvonulás előkészületeivel indítsuk. (phreek)


11:08 Váratlan fordulat
Az Északi Gárda ismét vesztésre állt a jól felfegyverzett legióval szemben, ám ekkor történt valami, ami meglepte a rómaiakat. A harcosok gépfegyvereket rántottak elő a szőrök alól és hangos ropogással össztüzet zúdítottak a döbbent katonákra, akik ahogy illik jól meghaltak a modern fegyverektől. A vérgőzös publikum visított a gyönyörűségtől. Az Északi Gárda egyébként mindig tervez valami elborult meglepit a zárónapra. Két éve a közönség tíz percig izgult az egyik szemen lőtt harcosért, akinek a vér is elborította a fejét. Orvosok, mentők érkeztek a füvön fekvő, fájdalomtól hempergő emberhez, a lelátó pedig néma csendben várta a fejleményt. Végül a harcos felpattant, lenyalta magáról a ketchupot és lazán kikacsintott kilőtt szemével a közönségre. (T.M.)


Peking betette a lábát Pannóniába
"A legiósok kemény csatában legyőzték ellenfelüket, úgy, mint a magyar vizilabdások Pekingben!" - adja át a friss infót a műsorvezető a nézőknek. A lelátó tombol. Később kiderül, a hagyományőrzők annyira nem örültek ennek a bejelentésnek. Ez három perccel később is hír lett volna, amikor már lezajlik a díszes levonulás. A táborban pár perccel később felsorakozott a Savaria Legio, a centurio pezsgőt bontott és a katonák pajzsdöngetéssel tisztelegtek az olimpikonok előtt. Felhangzott a "Ria, ria, Hungária!" is. (T.M.)


10:35 Kegyetlen harc a küzdőtéren
Brutálisan egymásnak esett a Savaria Legio és a Collegium Gladiatorium a Témaparkban. A pajzsok döngéséből, a testen csattanó ostorok és kardlapok csattogásából mindenesetre erre lehet következtetni. A közönség nagyon élvezi. A mentők a végén négy embert látnak el horzsolással, vágott sebekkel, néhányan maguk nyalogatják sebeiket. (T.M.)


Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2008