A 2008-as Savaria Karnevál – számokban

Jövőre négynapos lesz a karnevál – ezt is megtudtuk, és azt is, hogy a legnépszerűbb helyszín a Borok Utcája volt. A 2008-as karnevál zárszámadása.

A zárszámadás kifejezés Szommer Ildikó karneváligazgatótól származik, ő minősítette így a csütörtök esti fogadást. Ahol a támogatókat köszöntötték, és jó néhány érdekes adatot osztottak meg velünk. Kezdjük ezekkel.

A száraz, de érdekes adatok

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Az idén, a három nap alatt 120 ezren fordultak meg a karneváli helyszíneken. A legnépszerűbb esemény továbbra is a felvonulás, igaz, hogy az eső miatt ez szombaton elmaradt, de vasárnap délután 30-40 ezer ember tekintette meg a 800 jelmezes részvételével megtartott felvonulást.

Rendkívüli esemény, úgymint tűz, baleset nem történt, mindössze két kisgyerek és egy kutya

veszett el

a forgatagban, de őket is gyorsan megtalálták. Az Öreg Város főterére 200 vásáros, és a Borok utcáját is ideértve 42 borárus települt ki.

Karnevál záró sajtótájékoztató 2008
Szabolcsi Gábor: Koccintsunk a sikerre!
sadness

A rendezvény összesen 120 millióba került. Ehhez 40 milliót adott az önkormányzat, 31 milliót a szponzorok adtak össze, 36 millió volt a saját bevétel. Pályázaton 14 milliót nyertek el a szervezők, a szombati eső miatt 1,5 milliós bevétel esett ki, de csupán hat program maradt el a közel 270-ből.

A fellépési díjakra, programokra 35 millió ment el, és ennyibe került a technika (hangosítás, színpadok, kordonok stb.) is. A rendezők, szervezők, segítők díjazására (közterhekkel együtt) 15 milliót fordítottak, a karneválszínházi előadások 14 millióba kerültek. És, ahogyan Szommer Ildikó elmondta, a karnevál alapítványának is adóznia kell.

A többség Vas megyéből jött

A karnevál alatt pedig közvélemény kutatást is végeztek. Mégpedig oly módon, hogy 783, véletlenszerűen kiválasztott embert kértek meg egy kérdőív kitöltésére. A válaszadók 62,3 százaléka érkezett Szombathelyről, és 72,2 százaléka Vas megyéből. Ezt követte Budapest (6,6 százalék), Győr-Moson-Sopron megye (5,1 százalék), Zala (3,7 százalék). Voltak azért külföldi látogatók is, Szommer Ildikó érdekességként elmesélte, hogy találkozott Oroszországból érkezett vendégekkel is.

Nézzük a felmérés eredményeit. A válaszadók 82,2 százaléka már korábban is járt a karneválon, többségük minden rendezvényen itt volt. Azok, akik ötnél kevesebbszer voltak itt, 55,6 százalékot tettek ki.

A legnépszerűbb program a felvonulás volt (72,2 százalék), ezt követte a kézműves vásár (72,2 százalék). A vendéglátóhelyeket étkezés céljából 72 százalékuk látogatta, koncerten 63 százalékuk vett részt. Vásári komédiát 53 százalékuk látott, katonai hagyományőrző programon, magyarul a Ferences-kertben 44,2 százalékuk járt. Színházi előadáson 31,3 százalékuk, gyermekprogramokon pedig 23,6 százalékuk vett részt.

Jó négyesre osztályoztak a vendégek

A rendezvényekkel való elégedettséget ötös skálán mérték, az átlag 4,24. A látogatók 88,4 százaléka elégedettnek vallotta magát, közepes értéket 11,1 százalék jelölt meg, elégedetlennek pedig 0,6 százalék nevezte magát.

A helyszíneket hasonló módon értékelték, talán nem véletlen, hogy a Borok utcája vezet 4,6 százalékkal, ezt követi a Történelmi témapark, az Öreg Város vására, a karneválszínház, a Fórum színpad. A sor végén a Mediterrán udvar (4,17), a Keleti udvar (4,02) és az evangélikus templom (3,64) áll.

(Apropó, erről jut eszünkbe, rendező ismerősünk mesélte, érkezett hozzájuk olyan javaslat, hogy a Borok utcája jövőre legyen a Rohonci úton. Az ugyanis négysávos…)

A kérdőív végén pedig arra vártak választ, hogy a kitöltő ajánlaná-e a karnevált ismerősének. 96 százalékuk igen, 0,6 százalékuk nem. 1,5 százalékuk erre nem válaszolt, 0,6 százalékuk pedig a „nem tudom” lehetőséget jelölte meg.

Karnevál záró sajtótájékoztató 2008
Ajándék a szponzorok egyikének
sadness

Príma Díj a szervezőknek

De térjünk vissza a zárszámadó fogadáshoz, hiszen azt is megtudtuk, hogy a rendezők a kultúra és művészetek kategóriájában elnyerték a Vas megyei Príma Díjat. Emellett pedig a karnevál 2007-től 2011-ig viseli a Nyugat-dunántúli Régió Kiemelt Turisztikai Rendezvénye címet.

Szommer Ildikó azt is kihangsúlyozta, hogy a látogatók többsége helyi volt, ami azért is örömteli, mert a kezdetektől az volt a céljuk, hogy a város lakóit szórakoztatva tanítsák meg Szombathely, Savaria történelmére.

Itt történt meg a bejelentés is, miszerint jövőre, amikor a legújabbkori karneválok közül a tízediket rendezik meg, az bizony négynapos lesz. Mégpedig 2009. augusztus 20-24-ig tart majd.

Szabolcsi Gábor, a karneváli alapítvány kuratóriumának elnöke pedig a támogatók, szponzorok fontos szerepét emelte ki, hiszen a fogadás elsősorban az ő tiszteletükre szolgált. És a média kedvére, hiszen számos lap, elektronikus médium, internetes portál működött együtt a rendezőkkel. Köztük lapunk, a Nyugat.hu is a Savaria Karnevál médiatámogatója volt, az oklevelet e sorok írója vette át. Kicsit zavarban, de örömmel. Jövőre is megtesszük…

Végül pedig rovatunk segítségével idézzük fel az idei karnevál perceit, előzményeit, utózöngéit.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2008