Savaria Karnevál percről percre: szombat - Felvonulás holnap háromkor

A gyerekek tarka birodalmánál, a Gayer Park-béli Kalandvárnál kezdi munkáját a Nyugat tudósítója, majd a póniktól egészen a városháza előtti fórumszínpadig jut egy bizarr produkció erejéig. Itt utoléri az eső, majd kideríti, hogy mi lesz a karnevál további sorsa, ha marad az ocsmány esőzés.

22:28 Egy, kettő, hejj!
A Városháza előtti színpadon valaki mikrofont próbál. Amikor negyvenedszer mondja el, hogy "egy, kettő, hejj!", akkor néhány emberben elpattan egy húr és finom szitkokat szórnak a színpad irányába. Az egyik fa mellett jelmezes férfi áll. Valami furcsa rajta, aztán rájövök, hogy alulról megvilágítja egy szpotlámpa. Jót mosolygok, de hirtelen bevillan, miért áll olyan peckesen egy helyben. Rákérdezek és kiderül, igazam van. A mezítlábas férfi a talpát melegíti a lámpával. Újra esik. (T.M.)


22:05 Felnőtt mesék
Az artisták távoztával kezdődnek a felnőtt mesék a Reneszánsz udvarban Gulyás László tálalásában. kedvesen tálalt történetek a férfi-nő kapcsolatról, a jelenlévők belekeverésével, elpirításával. Mikor a mesélő elkezd játszani a körtemuzsikán a nézők figyelmeztetik egymást, hogy lehúzhatják az ernyőket. Elállt az eső. (T.M.)

Felnőtt mesék Gulyás Lacitól

21:12 Privát felvonulás
Dobpergés hasít bele az éjszakába, a tanácstalan emberek boldogan megindulnak a hang irányába. Az Artistica Anam Cara vidám, fáradhatatlan emberei jönnek, teljes harci felszereléssel. Égő fáklyák, szekerek, dobok, hangkeltő eszközök, artista kellékek. A népes csapat dinamikusan megindul a Fő tér fele. Mint kiderül, az Artistica nem szeretné, ha csalódottan mennének haza a vendégek. Színtiszta privátakció, fullos látványelemekkel és hangzásvilággal. Rekedtre üvöltik magukat, okádják a tűzlabdákat és időnként kemény vágtát vágnak le. Panasz nem lehet rájuk. Köszönjük, Artistica Anam Cara! (T.M.)

Az Artistica Anam Cara nem cukorból készült - Mindent beleadtak a privát felvonulásba

21:05 A felvonulás elmarad, a tömeg nem tudja
Vége, már biztos, hogy nem lesz felvonulás, a tömeg azonban ezt még nem tudja. A hangszórós rendőrautó nem jut el a Történelmi Témaparkig, állítólag a Fő tér környékére összpontosít. A helyzetet rontja, hogy dobosok sorakoznak fel az Aréna - Thököly sarkán és buzdító előadásba kezdenek. Csalfa, vak remény. Sok emberben űr támad, amikor a dobosok hhirtelen felszívódnak. Szájról-szájra jár a rossz hír, nem lesz felvonulás. Néhányan megindulnak visszaváltani a tribün-jegyüket. Egy-két jelmezesnél égő fáklya virít. (T.M.)


21:08 - Felvonulás: majd csak holnap háromkor
Ahogy sejteni lehetett, a mai nagy dért-dúrt ígérő fáklyás felvonulás lefújódott, lehet megköszönni a csapadéknak. Viszont holnap délután háromkor sort kerítenek rá, de nem a rövidített útvonalon, hanem ahogyan ma is lett volna - és várhatóan nem is lesz gyér a felvonulók hada, hanem mindenki képviselteti magát. Úgy legyen. (phreek)


20:49 Gólyalábasok a színen
Gólyalábasok foglalják el az Aréna út közepét és szórakoztatják a tanácstalan tömeget. Énekelnek, táncolnak, csetlenek, botlanak. Az eső nem tudja eldönteni, mit csináljon. Most nem zuhog, de azért folyamatosan velünk van. (T.M.)


20:36 Gyülekeznek a felvonulók
Az eső már nem szakad olyan veszettül. Egyre több a jelmezes a Történelmi Témaparknál. A kamerából és a fényképezőből önteni lehet a vizet. A tegnap elromlott vaku helyett beállított pótvaku is bemondja az unalmast. A jelenlévők bíznak abban, hogy lesz felvonulás. Én már nem annyira. A fekete sereg három tagja talpig páncélban átcsattog az Aréna úton. Megint enyhül az eső. (T.M.)


20:00 Most indulna a felvonulás
De nem indul. Szakad az eső. A Nyugat Rádió üres sátrába menekülök, de hiába. A ponyva átázott, csurog be a víz. A rendőrautó még mindig köröz. A helyzet egyre reménytelenebb, emellett viszont egyre töben vannak. (T.M.)

Zuhogó esőben a karneválon - exkluzív, mert ki lenne még ilyen lökött, hogy zuhéban keres témát?

19:39 Elszámolt kukorica
A vásártéren a kukoricafőző elszámolta magát. Az eső miatt leállt a főzéssel, aztán hirtelen azon kapta magát, hogy nem maradt főtt kukoricája. Jó tíz percet kellett várniuk azoknak, akik ilyen csemegére éheztek. Mint például én. Csillapodik az eső. Na, talán... (T.M.)


19:35 Rendőrautóból mondják a híreket
Egy bekapcsolt megkülönböztető jelzésű rendőrségi transzporter jár körbe a felvonulási útvonalon. A hangszórójából folyamatosan ismétlik a szervezők, amit már korábban megírtunk. Ami újdonság: a lelátó üléseire vízhatlan takaró került. A Fő téren gyülekeznek az emberek. Sokan bíznak abban, hogy lesz felvonulás. (T.M.)


19:32 Agresszív részeg, eleső asszony
Két említésre méltó eseményt tudtunk meg a mentőktől. Egy budapesti asszony esett el a Thököly utcában, ő súlyos csípősérüléssel került kórházba. Később egy járókelő hívta fel a figyelmet egy kapualjban fekvő emberre. A mentőorvos megpróbálta felébreszteni, mire a férfi rátámadt. Mint kiderült, meglehetősen kapatos állapotban leledzett. A kijózanítóban kötött ki és a rendőrséggel is akad majd némi elszámolnivalója.Ezen kívül néhány rosszullétnél kellett a segítség, de ezeket a helyszínen ellátták az egészségügyi szakemberek. (T.M.)


19:05 - A Borok Utcája még nyüzsög
Még semminek nincs végre, ezt igazolja, hogy a Borok Utcájában még bőven zajlik az élet - néhány százan lehetnek, és mintha kifejezetten gyarapodnának is szép lassan -, és az eredeti program szerint muzsikál a Rroma Art. (T.M.)


18:52 - A remény már nem haldoklik
Nyugat felől fénylik az ég alja, többen nézik ezt bizakodva.
Lehet, hogy az utolsó pillanatban minden rendbejön? (T.M.)


18:23 - Egyre szomorúbb képet fest a karneválszombat
Szinte már senki nem bízik abban, hogy javulni fog az idő. Az árusok pakolnak, a belváros lassan kiürül, már mindenhol van szabad parkolóhely. Egyedül a hagyományőrzők érzik jól magukat a bőrükben: táborhelyükön, a Történelmi Témaparkban szórakoztatják magukat. Legvidámabbak a németek, a magyar legiósok kártyázással ütik el az időt, néha passzióból megostorozzák egymást. Ők sem hisznek abban, hogy a felvonulásnak még esélye lehet a mai este folyamán. (T.M.)

És az Országos Meteorológiai Szolgálat képe sem ezt mutatja. Lehet, hogy már csak jövőre vársz vissza engemet, Borok Utcája? :( (phreek)


17:37 - Vizes helyzetjelentés
Még így, eső közepette is a hétköznap megszokottnál lényegesen több, párszáz ember van a Fő téren, esernyővel felszerelkezve. Az árusok ponyvák alá húzódtak. A Császárkő mellett áll a víz, egyedül a Paparazzi Klubbal szemközti egzotikus növények élvezik az égi ajándékot. (T.M.)


16:51 - Szommer Ildikó karneváligazgató az eső kapcsán
Ha már bennragadtunk az irodában, hasznossá tettük magunkat: felcsörögtük Szommer Ildikót, hogy épkézláb infóhoz jussunk arról, milyen számításokat húzott keresztül a zivatar.

A Savaria Karnevál igazgatója annyit mondott, hogy egyelőre minden helyszínen "várakoznak" a programok, tehát csúszni fognak - ha viszont elhúzódik az esőzés, akkor sajnos néhány el is marad. Ami biztos még, hogy a Romkert mai programjait - a szokásos rabszolgavásárt és a Musztafa, gyere haza! című előadást - áthelyezik a Kisfaludy utca 1. színháztermébe.

Ami a mindenki által várt esti felvonulást illeti, azt a döntést hozták: ha este nyolckor esik, akkor egy órán át várakoznak, hogy elálljon, és amint ez megtörténik, elindul a menet - ha viszont még kilenckor is ömlik, úgy kénytelenek lesznek elhalasztani azt. (phreek)


16:14 - Videódömping és spéci galériák
Amíg esik az eső, addig ajánlom figyelmükbe külön összeállításunkat, Teszteltük, vajon hány Fő téri üzletben húztak tógát az alkalmazottak és megörökítettük az ártáblákat. Mindkettőt hagyományteremtő szándékkal. Felkerült sok-sok videó is, a számomra khm... "érdekesnek" talált megnyitótól kezdve Bodrogi Gyula villáminterjún át a kínai vendégekig. Megmutatom, milyenek a szombathelyi kötélugró lányok, ha társulnak az artistákkal és láthatnak sok tüzes produkciót is. Kattintsanak ide a vizuális dömpingért! (T.M.)

Ez meg a gyűrűm
Tessék, a gyűrűm!
Tánczos Mihály

16:02 - Dézsából öntik
Lezúdult, amitől oly sokan tartottak, tartottunk. Hogy meddig tart az égi áldás, arról információnk egyelőre nincs. A szerkesztőség ablakából annyi látszik, hogy a grillesek most megsütögethetik a maguk kis pecsenyéjét, mert egy kisebb néptömörület húzódott be az OTP Bank melletti átjáróba az eső elől. (phreek)


15:20 - Sörkatona

Unger 'Phreek' András

14:54 - Mákos angyalbögyörőt a karneválra!
A nyolcszáznegyvenhatodik hastánc produkció kezdődik el a Savaria Történelmi Karneválon, most épp a Thökölyben. Nem, nem a hastánccal van a baj, csakis azzal, hogy ebből mostanra megártott a sok. A másik ilyen túlsúlyos jelenség a langaló és a kürtőskalács. Megértem, hogy ezek kézenfekvő népétkek, de jó az nekünk, ha most minden második kajálda erről szól Szombathely belvárosában? A Kobucit egyébként tudom még ajánlani - baráti 590 forintos áron vágják az emberhez az említett utcában -, de kérdem én, miért ne lehetne nyomatékosítani azt a "történelmi" jelleget régies hortobágyi tarhonyával, puliszkával felszolgált erdélyi zsiványpecsenyével, mákos angyalbögyörővel? (phreek)


14:33 - Vihar előtti klezmerközeliség
A Mizrahim együttes bizarr összhangzatba került az idővel: valami azt súgja, hogy az ő zenéjük hawaii napfényben közel sem úgy csorogna át receptorainkon, mint így, amikor lóg az eső lába, és szürkében játszik az ég. Amit játszanak, az valami megfoghatatlan kevercse a kortárs dzsessznek, az arabszerű melódiáknak és a klezmernek, és biztosan nem utasítják el a tagok a Pink Floyd hallgatását sem. Érdekes, hogy előtérbe kerül a melodica nevű hangszer is, ami így névről talán nem mindenkinek ugrik be, úgy már inkább, ha azt mondom, hogy egy mini szintetizátornak tűnik, amit fújni kell (fotóinkon ezt is megörökítettük). (phreek)

Mizrahim koncert, miközben egyre hidegebb van
itt már a szél is erőre kapott
Unger 'Phreek' András

14:12 - Egy vita tárgya
Kaposvári család vitatkozik a Történelmi Témapark mellett. Az apa zsörtölődik, minek cipelték el a napernyőt, nem is süt a nap. Még jó lehet esernyőnek, érkezik feleségétől a praktikus válasz. Ne legyen igaza. (T.M.)


13:42 Ízléses összeállítások
Érdekes lenne megkérdezni egy sztájlisztot, mit szól a tóga-fehér zokni pároshoz, vagy az ízléses római összeállításhoz halálfejes pánttal és Adidas sportcipővel? Félre ne értse senki, örülök, hogy egyáltalán beöltöznek az emberek. Csak még egy ici-pici odafigyelés kellene. (T.M.)


12:38 - Tiszta udvar, rendes ház
Feltűnően tiszta a Fő tér és a környéke. Már amennyire ennyi embernél tiszta lehet. Jó látni, hogy kevesen vetemednek a szemét spontán elszórására. Tegnap este a Borostyánkő előtt láttam túlcsorduló szemeteseket. Remélem azóta eltűnt a sok hulladék. A Zanati út végén tankoltam a MOL-nál. Ajánlom figyelmükbe a Shop bejárata felett kézzel írt táblát: Tiszta udvar, rendes ház. Házi áldást nem találtam a kassza mellett. (T.M.)


11:38 - Bölcs rómaiak
Ezek a rómaiak tényleg tudtak! Nem véletlenül építették a parkokba medencéket. Jó nézni, ahogy a Történelmi Témaparkban ücsörög a nép a parton és lógatja a lábát a vízbe. Gyerkőcök vígan befutnak a közepéig, hancúroznak a festett delfinekkel. Úgy hallotam, tegnap este legiósok is meg akartak mártózni a vízben. Nem tudom, lett-e belőle valami? (T.M.)


11:22 - Egyik lábuk piros, másik lábuk kék
Ropogó dobszó szakítja meg az agyalást, reneszánsz zászlóforgatók vonulnak be a Gayer-park zöldövezetébe. Családok indulnak meg kíváncsiskodva a zajongás felé, hogy végül a betonpályán nézzék végig a show-t. Ezek a váratlan húzások azok, amikért történetesen nagyon lehet szeretni a karnevált. (phreek)

Szombat délelőtt a Kalandvárban
klikkeljen a képre, hogy lásson még több képet!
Unger 'Phreek' András

11:19 - Szelik a nyílvesszők, ketté a levegőt...
Megállapítást kell nyerjen, jó a kalandvár, bátran nyalábolják fel a soron következő nemzedéket, élvezettel fognak lyukakba labdát dobálni, íjászatot tanulni, vagy akár bőrszütyőbe bőrfűzőt fonogatni. A "hun sarokban" egyedül a kitüntetett helyre szúrt árpádsávos lobogók gerjesztenek némi lúgos szájízt, felidézve olyan eseményeket az elmúlt másfél évből, amiknek most nem volna helye gondolataink között. (phreek)


11:04 - Szabadtéri nyihaha
Karámszagot érzünk, megyünk az orrunk után. Pónilovas körbe-körbe járásra várakoznak nem kevesen, úgy tűnik, nagy sláger ez itt most: amelyik gyerek még nem ülhette meg a törpe rárót, az persze mindenképp igyekszik megsimogatni a kör széléről. Egyikőjüknek majdnem odacsíp a négylábú, amidőn édesanyja tanáccsal látja el:

Nem figyelsz a jelzéseire, hátrahúzta a fülét.

Hirtelen megáll a rund, az egyik paci hozzálát egy közel egyperces csorgatáshoz, felkuncognak a csöppségek. Bennem közben feléled az állatvédő, és inkább lépőre veszem a figurát. (phreek)

Szombat délelőtt a Kalandvárban
Unger 'Phreek' András

10:21 - Az egyik evezős immár egyedül lapátol a startvonalhoz, a következő csokor gyerkőcért. Nehéz a menet visszafelé? - kiáltunk le neki,

volt már könnyebb dolgom is, de megoldom

- hangzik a válasz fújtatva. (phreek)

Szombat délelőtt a Kalandvárban
a kiindulópont a Zrínyi utcai Gyöngyös-híd
Unger 'Phreek' András

10:16 - Nagy az élet a Gayer-park fái alatt
Jó reggelt, jó szurkolást a szülőknek, akik aggodalomba lábadó tekintettel engedik gyereküket egy kör vadvízi kajakozásra a Gyöngyös patakon. A matrózcsíkos evezők persze a helyzet magaslatán vannak, sőt, még arra is van energiájuk, hogy miközben csordogálnak a sodrásban, felhívják a gyerekek figyelmét, hogy nézzenek csak oda, műanyag palackok hevernek a parton, na ilyet nem szabad csinálni.

Ja, ha valakinek még nem derült volna ki: bizony a Kalandvárban kezdtük mai karneváli menetünket. (phreek)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2008