„Az egyik első privatizált kórház a körmendi volt, fideszes önkormányzat alatt”

„A Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt elleni mai támadások margójára: Az egyik első privatizált kórház a körmendi volt, fideszes önkormányzat alatt, 2004-ben” – írta hétvégi Facebook-posztjában Bana Tibor.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Vas megye 3-as választókerületének közös ellenzéki képviselőjelöltje azután szólalt meg, hogy a miniszterelnök-jelöltre össztüzet zúdított a kormánypárti sajtó. Márki-Zay korábban arról beszélt, hogy az egészségügyi szolgáltatásokba be kell engedni a magáncégeket, és hagyni kell, hogy azok versenyezzenek egymással.

Utánanéztünk Bana Tibor állításának, és meg is találtuk a 12 évvel ezelőtt indult történetet.

2004-ben az akkori baloldali kormány tette lehetővé az egészségügyi intézmények, így a kórházak működtetésének magánkézbe adását. Vagyis nem teljes privatizációról volt szó, a kórházi vagyon maradt a tulajdonosnál (Körmenden a városi önkormányzat, a magáncég a működtetést kapta meg.

A körmendi kórház.
Tánczos Mihály

A körmendi kórház működtetését 2004 augusztus elsején vette át a Hospinvest Rt. A befektető első dolga volt, hogy kifizette az intézet 60 milliós adósságát, és azonnali fejlesztésekbe kezdett. Egyetlen munkatársat sem küldtek el, igaz, a dolgozók elveszítették közalkalmazotti státuszukat, de kedvezményeik megmaradtak. (Ma már egyetlen egészségügyi dolgozó sem számít közalkalmazottnak.)

Az ügy azért volt érdekes, mert a körmendi képviselő-testület fideszes többségű volt, és már akkor is Bebes István (Fidesz) volt a polgármester. A Fidesz ekkor már az egészségügy privatizációja ellen volt, igaz, még előtte voltunk a 2008-as vizitdíjas népszavazásnak.

Akkori információink szerint Bebes Istvánt a Fidesz vezetősége többször is felszólította, álljon el a kórház magánkézbe adásától, de a polgármester többször kijelentette, szükség van a magántőkére, hogy a kórház tovább működhessen. A vállalkozás egy év alatt közel 250 milliót fordított a kórház fejlesztésére. Új diagnosztikai készüléket vásároltak, több kórtermet felújítottak, elkezdték a nappali sebészet kialakítását, zárt forgalmú patikát nyitottak.

2009 novemberében aztán kilépett a magáncég Kilép a kőszegi és körmendi kórházból a magántőke 2009. November 12. 10:40 a körmendi kórház működtetéséből. Hivatalos indoklás nem volt, de a háttérben valószínűleg ott volt az egyre erősödő politikai nyomás. A városi önkormányzat saját céget alapított Kómából hozták vissza a körmendi kórházat - egy napig lebegett a semmiben 2010. February 01. 21:09 a kórház működtetésére, aminek indulása nem volt problémamentes. „A körmendi kórház február 1-től nem működhet tovább” - Frissítve 2010. January 21. 10:04

A Fidesz 2010-es választási győzelme után gyorsan államosították a kórházakat, elvették a megyei, illetve városi önkormányzatoktól. A körmendi kórházat hozzácsatolták a szombathelyi Markusovszky kórházhoz, jelenleg annak telephelyeként működik. Viszont közben elveszítette aktív ágyait, jelenleg széleskörű járóbeteg ellátás zajlik a kórházban, a fekvőbeteg ellátásban a sebészet és a krónikus belgyógyászati osztály működik.

A szombathelyi kórházat is privatizálni akarták

Meg kell említenünk, hogy 2005-ben a Markusovszky kórház privatizációja is tervben volt. Ráadásul a fideszes többségű Vas megyei közgyűlés is támogatta először a működtetés magánkézbe adását, a kórház akkor a megyei önkormányzaté volt. Az ajánlatot a körmendi kórházat akkor már üzemeltető Hospinvest Rt. adta, a cég azonnal 14-16 milliárd forintnyi befektetést ígért.

Az előkészítés hónapokig zajlott, 2005 nyár elején a megyei közgyűlés illetékes bizottságai egyhangúlag támogatták az elképzelést, a június 17-i közgyűlésen Orbán Viktor azt üzente? - Pártérdeken úszott el a Markusovszky Kórház fejlesztése 2005. July 07. 22:05 azonban mindenki meglepetésére a Fidesz-frakció kihátrált a terv mögül.

A Markusovszky kórházat nem sikerült privatizálni.
Mészáros Zsolt

Akkori információink szerint a frakció kilépése mögött a Fidesz országos pártvezetése állt, akik a közgyűlés előtt közölték a helyi fideszesekkel, hogy ezt a lépést nem tehetik meg. Így nem is tették meg.

Nem sokkal később aztán vita robbant ki Markusovszky kórház: kérdéses a városi támogatások sorsa 2006. December 20. 00:39 a megyei és a szombathelyi önkormányzat között. A kórház működését ugyanis a szombathelyi, akkor baloldali többségű közgyűlés is támogatta, a működésbe viszont nem volt beleszólási joguk.

A vita odáig fajult, hogy 2007 februárjában a megyei közgyűlés Szentgotthárdra helyezte át Megdöbbentő fejlemény a Markusovszky kórház ügyében – A megyei közgyűlés Szentgotthárdra helyezte a kórház központját. 2007. February 12. 23:59 a Markusovszky kórház székhelyét. A döntés mögött az állt, hogy így a szombathelyi önkormányzat elveszítette hatáskörét a kórház felett. A megye azzal indokolta Szombathely át akarta venni a kórházat? – Ülésezett a megyei közgyűlés 2007. February 16. 21:58 az átszervezést, hogy Szombathely át akarta venni a kórházat.

A 2010-es választások után a megyei önkormányzat visszahelyezte Ismét szombathelyi a Markusovszky kórház 2011. February 18. 17:23 a kórház székhelyét Szombathelyre, aztán jött a nagy államosítás, Teljes vagyonát elvesztheti a megye 2011. October 12. 13:52 amikor a kormány a megyei önkormányzatok minden vagyonát elvette. Köztük a kórházakat is, így 2012-től sem a szombathelyi, sem a Vas megyei önkormányzatnak nincs beleszólási joga a Markusovszky kórház működésébe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet