Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Az egyik első privatizált kórház a körmendi volt, fideszes önkormányzat alatt”

„A Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt elleni mai támadások margójára: Az egyik első privatizált kórház a körmendi volt, fideszes önkormányzat alatt, 2004-ben” – írta hétvégi Facebook-posztjában Bana Tibor.

Vas megye 3-as választókerületének közös ellenzéki képviselőjelöltje azután szólalt meg, hogy a miniszterelnök-jelöltre össztüzet zúdított a kormánypárti sajtó. Márki-Zay korábban arról beszélt, hogy az egészségügyi szolgáltatásokba be kell engedni a magáncégeket, és hagyni kell, hogy azok versenyezzenek egymással.

Utánanéztünk Bana Tibor állításának, és meg is találtuk a 12 évvel ezelőtt indult történetet.

2004-ben az akkori baloldali kormány tette lehetővé az egészségügyi intézmények, így a kórházak működtetésének magánkézbe adását. Vagyis nem teljes privatizációról volt szó, a kórházi vagyon maradt a tulajdonosnál (Körmenden a városi önkormányzat, a magáncég a működtetést kapta meg.

A körmendi kórház.
Tánczos Mihály

A körmendi kórház működtetését 2004 augusztus elsején vette át a Hospinvest Rt. A befektető első dolga volt, hogy kifizette az intézet 60 milliós adósságát, és azonnali fejlesztésekbe kezdett. Egyetlen munkatársat sem küldtek el, igaz, a dolgozók elveszítették közalkalmazotti státuszukat, de kedvezményeik megmaradtak. (Ma már egyetlen egészségügyi dolgozó sem számít közalkalmazottnak.)

Az ügy azért volt érdekes, mert a körmendi képviselő-testület fideszes többségű volt, és már akkor is Bebes István (Fidesz) volt a polgármester. A Fidesz ekkor már az egészségügy privatizációja ellen volt, igaz, még előtte voltunk a 2008-as vizitdíjas népszavazásnak.

Akkori információink szerint Bebes Istvánt a Fidesz vezetősége többször is felszólította, álljon el a kórház magánkézbe adásától, de a polgármester többször kijelentette, szükség van a magántőkére, hogy a kórház tovább működhessen. A vállalkozás egy év alatt közel 250 milliót fordított a kórház fejlesztésére. Új diagnosztikai készüléket vásároltak, több kórtermet felújítottak, elkezdték a nappali sebészet kialakítását, zárt forgalmú patikát nyitottak.

2009 novemberében aztán kilépett a magáncég Kilép a kőszegi és körmendi kórházból a magántőke 2009. November 12. 10:40 a körmendi kórház működtetéséből. Hivatalos indoklás nem volt, de a háttérben valószínűleg ott volt az egyre erősödő politikai nyomás. A városi önkormányzat saját céget alapított Kómából hozták vissza a körmendi kórházat - egy napig lebegett a semmiben 2010. February 01. 21:09 a kórház működtetésére, aminek indulása nem volt problémamentes. „A körmendi kórház február 1-től nem működhet tovább” - Frissítve 2010. January 21. 10:04

A Fidesz 2010-es választási győzelme után gyorsan államosították a kórházakat, elvették a megyei, illetve városi önkormányzatoktól. A körmendi kórházat hozzácsatolták a szombathelyi Markusovszky kórházhoz, jelenleg annak telephelyeként működik. Viszont közben elveszítette aktív ágyait, jelenleg széleskörű járóbeteg ellátás zajlik a kórházban, a fekvőbeteg ellátásban a sebészet és a krónikus belgyógyászati osztály működik.

A szombathelyi kórházat is privatizálni akarták

Meg kell említenünk, hogy 2005-ben a Markusovszky kórház privatizációja is tervben volt. Ráadásul a fideszes többségű Vas megyei közgyűlés is támogatta először a működtetés magánkézbe adását, a kórház akkor a megyei önkormányzaté volt. Az ajánlatot a körmendi kórházat akkor már üzemeltető Hospinvest Rt. adta, a cég azonnal 14-16 milliárd forintnyi befektetést ígért.

Az előkészítés hónapokig zajlott, 2005 nyár elején a megyei közgyűlés illetékes bizottságai egyhangúlag támogatták az elképzelést, a június 17-i közgyűlésen Orbán Viktor azt üzente? - Pártérdeken úszott el a Markusovszky Kórház fejlesztése 2005. July 07. 22:05 azonban mindenki meglepetésére a Fidesz-frakció kihátrált a terv mögül.

A Markusovszky kórházat nem sikerült privatizálni.
Mészáros Zsolt

Akkori információink szerint a frakció kilépése mögött a Fidesz országos pártvezetése állt, akik a közgyűlés előtt közölték a helyi fideszesekkel, hogy ezt a lépést nem tehetik meg. Így nem is tették meg.

Nem sokkal később aztán vita robbant ki Markusovszky kórház: kérdéses a városi támogatások sorsa 2006. December 20. 00:39 a megyei és a szombathelyi önkormányzat között. A kórház működését ugyanis a szombathelyi, akkor baloldali többségű közgyűlés is támogatta, a működésbe viszont nem volt beleszólási joguk.

A vita odáig fajult, hogy 2007 februárjában a megyei közgyűlés Szentgotthárdra helyezte át Megdöbbentő fejlemény a Markusovszky kórház ügyében – A megyei közgyűlés Szentgotthárdra helyezte a kórház központját. 2007. February 12. 23:59 a Markusovszky kórház székhelyét. A döntés mögött az állt, hogy így a szombathelyi önkormányzat elveszítette hatáskörét a kórház felett. A megye azzal indokolta Szombathely át akarta venni a kórházat? – Ülésezett a megyei közgyűlés 2007. February 16. 21:58 az átszervezést, hogy Szombathely át akarta venni a kórházat.

A 2010-es választások után a megyei önkormányzat visszahelyezte Ismét szombathelyi a Markusovszky kórház 2011. February 18. 17:23 a kórház székhelyét Szombathelyre, aztán jött a nagy államosítás, Teljes vagyonát elvesztheti a megye 2011. October 12. 13:52 amikor a kormány a megyei önkormányzatok minden vagyonát elvette. Köztük a kórházakat is, így 2012-től sem a szombathelyi, sem a Vas megyei önkormányzatnak nincs beleszólási joga a Markusovszky kórház működésébe.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet