Öt éve hatalmas robbanás rázta meg Szombathelyt - végleg eltűnt a Latex

Pontosan öt évvel ezelőtt vált a földdel egyenlővé az ikonikus szombathelyi üzem, videók és fotók az összes robbantásról.

2012 május 25-én végleg eltűntek a helyi könnyűipar zászlóshajójának, az egykori szombathelyi Latex vállalat gyárépületének falai. Az üzemet több robbantással bontották le, amelyek közül mindegyiket dokumentáltuk fotókkal és videókkal is. Emlékezzünk kicsit vissza, hogy milyenek voltak azok a nagy durranások és az azokat követő apokaliptikus porfelhők.

2012 április 27 - A próbarobbantás

Kísérleti robbantás volt, egy liftaknánál tesztelték a szakemberek a robbanóanyag hatását az épületen, ugyanis az építésnél nem spórolták ki az építőanyagot. Cikkünk fotókkal és videóval ide kattintva olvasható Próbarobbantás a Latex gyárépületnél - videóval 2012. April 27. 17:49 .


2012 május 11 - Az első pusztító nagy bumm

Precízen, a terveknek megfelelően döntötték romba a szakemberek a Latex gyárépületének felét. A detonáció kilométerekről hallatszott.

Közel 700 lyukat fúrtak a pillérekbe a szakemberek és egy-egy lyukba 3-4 dekagrammnyi robbanóanyag került, ettől roskadt össze pillanatok alatt az épület. Cikkünk képgalériákkal és videókkal ide kattintva olvasható Felrobbantották a Latex felét - Videók az összeomlásról 2012. May 11. 17:59 .

A Latex gyárépületének felrobbantása Szombathelyen - 2012.05.11.
Az első robbantás
Tánczos Mihály

2012 május 17 - A liftakna halála

Sok diák és jópár felnőtt nézte meg azt a robbantást, ami a Latex állva maradt liftaknáját döntötte romba másodpercek alatt.

Ez a liftakna dacolt a robbanóanyaggal a legelső próbarobbantáson. Most esélyt sem adtak neki. Cikkünk fotókkal és videókkal ide kattintva olvasható Apokaliptikus porfelhő Szombathelyen - robbant a liftakna 2012. May 17. 18:22 .


2012 május 25 - Az utolsó nagy durr, a Latex vége

Azon a péntek délutánon hatalmas robaj rázta meg a környéket, sokan kíváncsiak is voltak és nézőként sereglettek a robbantás közelébe.

A "sorozat" utolsó részeként eldőlt a maradék is, hatalmas porfelhőt és törmelékhalmot hagyva maga után. Ezzel véget ért egy korszak - mondták sokan, igaz az a korszak már a gyár bezárásakor lezárult.

Utolsó Latex-robbantás
Mindent ellepett a por
Garai Antal Atom

Cikkünk képgalériákkal és videókkal ide kattintva olvasható Véget ért a robbantássorozat: végleg ledőlt Latex-gyár 2012. May 25. 19:25 . Garai Antal Atom kollégánk robbantásos videója ritmusos megközelítésben:

Skrillatex - Robbantás dubstepre

Ezt követően nem sok változás történt, egy évvel a robbantás után még mindig halmokban állt a törmelék a területen.

2013, légifotó
Mészáros Zsolt

Két évvel a robbantás után is csak annyit lehetett tudni, hogy takarítani kezdték a területet, a hasznosítására elképzelések voltak, de konkrét terv még nem. 2014-es cikkünk erről itt olvasható Halomban áll a törmelék a Latex helyén 2014. March 21. 10:00 .

Latex
Latex
Vágvölgyi Bálint

Ma már tudjuk, hogy lakópark épül a területen Egy pillanatra nem figyeltünk oda, és egy komplett lakópark kezdett el kinőni a földből Szombathelyen 2017. April 18. 15:00 , sokan örülnek, hogy hasznosul a terület és nem áll ott frekventált helyen, üresen.

Építkezés az egykori Latex helyén
Garai Antal Atom

Ha pedig a múltra lenne kíváncsi, megnézné milyen volt a gyár belülről, mekkora gépekkel és kik dolgoztak ott, akkor nézegesse archív fotóválogatásainkat! Ilyen volt a Latex fénykorában Szocialista nagyipar, anno - szombathelyi kiadás I. rész 2015. March 03. 08:01 vagy másik cikkünk: ők dolgoztak a latex hatalmas gépei mögött Szocialista nagyipar, anno - a szombathelyi Latex 2015. March 10. 08:16 .

Automata szövőterem a Pamutiparban
Automata szövőterem a Pamutiparban
BDK archívum - MTI, 1972.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző