Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem lesz meg a kétharmad, az LMP a bejutásért küzd

A Medián is megkutatta a közvéleményt, korábban ők jeleztek előre a legpontosabban.

Három nappal az országgyűlési választások előtt hozta nyilvánosságra a Medián a legújabb közvélemény-kutatásának adatait. Azért érdemes erre ránézni, mert a korábbi választásoknál az ő jóslatuk közelítette meg legjobban a végeredményt. Nézzük, most mit mértek!

A valószínű előrejelzés

A Fidesz-KDNP-re a teljes népesség 36, a biztos szavazók 47 százaléka voksolna, a Kormányváltókra az összes szavazókorú 18 százaléka, a biztos szavazók 23 százaléka. Ugyanebben a sorrendben a Jobbikra 15 és 21 százalék, az LMP-re pedig 2 és 3 százalék szavazna.

Forrás: hvg.hu
Nyugat.hu

De ennél többet mond a Medián elemzése, ebben figyelembe vették a választási rendszer sajátosságait is. És még egy, nagyon fontos dolgot. A szavazópolgárok 40 százaléka jelenleg is titkolózik, az intézet azért igyekezett szóra bírni őket, de ezek az adatok a fenti számokban nem jelentek meg. A cég így készítette el előrejelzését, lássuk.

A Fidesz-KDNP 38 és 44 százalék közti eredményre számíthat, a Kormányváltók 26 és 32 százalék köztire. A Jobbik nagy valószínűséggel 21 és 25 százalék között végez, az LMP pedig a bejutás küszöbén áll, 3 és 5 százalék között.

A sok bizonytalan szavazó miatt ennél pontosabb előrejelzést nem nagyon lehet készíteni, de nézzük, mit is jelent ez a gyakorlatban.

Nem valószínű a kétharmad

A Fidesz-KDNP megnyeri a választásokat, ám valószínű, hogy (nem is a baloldal, hanem a Jobbik előretörése miatt) nem szereznek kétharmadot. A Kormányváltók szövetsége marad a második erő, a számukra legoptimistább előrejelzés alapján 5-6 százalékra maradnak el a jelenlegi kormánypárttól, a legpesszimistább szerint a különbség lehet 16-18 százalék is.

A Jobbik megerősödik, ám nem éri el a baloldali szövetséget, maradnak a harmadik helyen. Az LMP pedig örülhet, ha bejut az országgyűlésbe, és frakciót alakíthat.

Mivel a Kormányváltóknak nincs koalíciós lehetőségük, nekik szóba sem jöhet kormányalakítási terv. A Fidesz viszont lehet, hogy rákényszerül. Ha a legjobb eredményét éri el, abban némileg benne van a kétharmad lehetősége is, de ha ennél némileg gyengébben teljesítenek, akkor egyedül nem lesz kétharmaduk.

Lesz háttéralku bőven

Ha mindenképpen kétharmadot szeretnének, akkor a Jobbikkal kell kiegyezniük. Nyílt koalícióba valószínűleg nem mennének bele, de az is elég, ha a háttéregyeztetések eredményeként megszerzik a Jobbik szavazatait a kétharmadot igénylő szavazásoknál. Ennek azonban ára lesz, azt majd meglátjuk, hajlandóak lesznek-e erre az áldozathozatalra.

Szintén nem valószínű, de az előrejelzés alapján elképzelhető, hogy a Fidesznek nem lesz meg az egyszerű többsége sem. Ebben az esetben jön a fenti forgatókönyv, nyílt vagy hallgatólagos koalíció a Jobbikkal, esetleg az LMP-vel, már ha utóbbi eléri a parlamenti küszöböt. Mert abban biztosak lehetünk, hogy a Fidesz nem vállalja a kisebbségi kormányzást.

A baloldal marad ellenzékben, az biztosnak tűnik, hogy 2010-hez képest erősebben. De ha az összefogás öt pártja külön-külön frakciót akarna alapítani, akkor lenne olyan párt közülük, amelyik erre nem lenne képes. Sőt, több is. De ez már a választások utáni egyeztetésekre tartozik.

Most annyit tudunk megismételni, hogy nagy valószínűséggel a Fidesz-KDNP nyer, de nem lesz kétharmados többségük. A második helyen némileg megerősödve a baloldali szövetség fut be, a Jobbik szintén erősödik, de maradnak a harmadik helyen. Az LMP-nek pedig van esélye a bejutásra.

Három nappal a választások előtt ez sem kevés.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Választás 2014

Tovább az oldalra